Такий проект сьогодні, 22 травня, у прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації презентувала громадська організація «Подільська спадщина».

Проект передбачає створення науково-популярного фільму тривалістю близько 45-50 хвилин про життя на Поділлі у контексті міжнародних подій початку Другої світової війни 1939-1945 років.

«Команда проекту ставить перед собою завдання об’єктивно та неупереджено показати життя подолян того періоду та створити культурний продукт, який буде сприяти популяризації краєзнавчої роботи та досліджень, а також приверне увагу молодих дослідників до вивчення місцевої історії», – зазначив голова громадської організації «Подільська спадщина», викладач кафедри всесвітньої історії факультету історії, етнології і права Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського, кандидат історичних наук, доцент, керівник проекту Павло Кравченко.

За словами заступника декана з наукової роботи факультету історії, етнології і права Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського, кандидата історичних наук, доцента, краєзнавця, експерта проекту Анатолія Войнаровського, довоєнний період української історії мало досліджений та містить багато спірних тверджень.

«Радянська історіографія переважно зображає період до початку Другої світової війни як певне «благо». Таке твердження не відповідає дійсності. Це був дуже не простий час. Насправді, 1939 рік – це радянсько-фінська війна та кабальні умови, у яких перебувало українське селянство», – відзначив Анатолій Войнаровський.

Над фільмом будуть працювати члени громадської організації «Подільська спадщина», викладачі та студенти факультету історії, етнології і права Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського, а також вінницькі краєзнавці. Джерельна база – матеріали Державного архіву області. Особлива увага буде приділена опрацюванню періодичної преси того періоду. Це дасть змогу провести паралелі між тим життям, яке зображувалося на шпальтах радянських газет, та тим, яким жили подоляни.

Планується, що фільм буде використовуватися під час навчально-виховного процесу у закладах освіти Вінницької області.

Нагадаємо, що проект «1939 рік: історичні міфи та реалії на тернах Вінниччини» став одним з переможців конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надаватиметься фінансова підтримка у 2019 році за рахунок коштів обласного бюджету.

Проект реалізовується за інформаційної підтримки Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації. Супровід виконання проекту здійснює член конкурсної комісії, декан факультету історії, етнології і права Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського, кандидат історичних наук, професор Юрій Зінько.