Сьогодні, 2 серпня, у приміщенні Вінницького обласного молодіжного центру «Квадрат» відбувся круглий стіл «Вплив чинної системи реєстрації місця проживання на майнові права громадян».

Захід відбувся за організаційної підтримки Центру прав людини «Zmina», громадської організації «Мережа правового розвитку», а також Асоціації ОСББ Вінниччини.

Модератором заходу виступив заступник голови Громадської ради при обласній державній адміністрації, член правління громадської організації «Мережа правового розвитку» Михайло Бардин.

У роботі круглого столу взяли участь працівники структурних підрозділів Вінницької обласної державної адміністрації та Вінницької міської ради, робота яких тісно пов’язана з наданням правових та соціальних послуг, представники Головного управління Національної поліції у Вінницькій області, правозахисники, активісти, громадськість.

«Реєстрація місця проживання – важлива умова, що впливає на здатність громадян реалізовувати свої законні права, зокрема укладати акти цивільного стану, отримувати пенсії та інші соціальні виплати, брати участь у виборчому процесі та таке інше. Особливо актуальне питання місця реєстрації для внутрішньо переміщених осіб, а також представників рома та синті», – зазначила правозахисниця, керівниця проєктів Центру прав людини «Zmina» Людмила Янкіна.

«Прописка досить серйозно впливає і на діяльність об’єднань співвласників багатоквартирних будинків – вона визначає перебіг набуття та зміни майнових прав громадян», – відзначила голова правління Асоціації ОСББ Вінниччини Ельвіра Мрясова.

Учасники круглого столу обговорили можливості та умови переходу з дозвільної системи державної реєстрації місця проживання громадян на повідомну.

Повідомна система значно поліпшує процес взаємодії між особою та державою, зменшує бюрократизацію державних структур, дозволяє у повній мірі реалізувати громадянам свої права.

Окрім того, держава у даній системі отримує більш достовірну інформацію щодо місця перебування своїх громадян, яка враховується під час бюджетування та планування державних ресурсів.