Звитяга, відданість та любов до України – на цих трьох «китах» мужності утримується сьогодні спокійне життя кожного громадянина, в той час, коли на сході країни точаться військові баталії за нашу незалежність й свободу - за це віддавали своє життя і мирні жителі, в серці яких «Україна – понад усе!». Серед них – і Герой Небесної Сотні, Герой України, вінничанин Максим Шимко.

Вже третій офіційний «Лицарський турнір» його пам’яті відбувся 19 і 20 жовтня в обласному центрі на локаціях колишнього кінотеатру «Росія», де нині дислокується клуб «Підкова» та ГО «Клуб історичної реконструкції «Аркона». Керівниця останнього, пані Ольга Грабовська є одним із співорганізаторів «Лицарського турніру», а також відомою активною прихильницею історико-дослідницької роботи по вивченню середньовічного бойового мистецтва. Організатором турніру є громадська організація «Родина Героїв Небесної Сотні». Захід відбувся за підтримки обласної державної адміністрації, Вінницької міської ради, клубу історичної реконструкції «Аркона».

Як зазначалось, «Лицарський турнір» присвячений Герою Небесної Сотні, вінницькому історику-реконструктору Максиму Шимку. Вперше він був проведений 21 жовтня 2017 р. - у день народження Максима. Тоді фестиваль відвідали реконструктори з п’яти міст України. Фестиваль викликав значну увагу та схвалення як з боку глядачів, так і його у учасників.

Мати Максима – Зоя Семенівна Кузьменко, керівниця ГО «Родини Небесної Сотні» також є активним співорганізатором турніру пам’яті свого сина. Вона каже, що Максим на Майдані у 2014 році був у 4-й Сотні, яка і стала базою для створення підрозділу волонтерського потягу під назвою «Труханівська Січ», бійці якого протягом чотирьох років також є активними учасниками та гостями турніру. «Максим усе життя мріяв про створення такого дійства. Він буквально «хворів» історією лицарства, вивчав її, хотів донести ідея благородства та любові до свободи у своїх роботах. От ми сьогодні, в пам’ять про нього і робимо те, чого він так прагнув. І всі, хто нині з нами – це люди з усіх куточків нашої країни, вони приїхали сюди за всій кошт, вони змагаються не заради нагород та перемог… Вони разом заради пам’яті та любові до своєї рідної землі» - каже Зоя Семенівна на відкритті фестивалю.

У суботу, 19 жовтня на Майдані Небесної Сотні відбулось урочисте відкриття «Лицарського турніру» поминальними заходами біля пам’ятника «Дерево свободи»; покладанням квітів та хвилиною мовчання учасники та гості фесту вшанували пам’ять як про Максима Шимка, так і про всіх загиблих за свободу рідної країни. Урочистою ходою у супроводі військового оркестру «лицарі» пройшли до місця, де і відбуваються турнірні змагання.

Цьогоріч вони проводяться в індивідуальних та групових номінаціях («Щит-меч», «Щит-меч. Жінки», «Щит-меч. Прем’єр ліга», «5 на 5. Чоловіки» і «3 на 3. Жінки).

Турнір в номінаціях «Щит-Меч» і «Щит-Меч. Жінки» увійде в всеукраїнський рейтинг UMF і стане фінальним турніром, для цього рейтингу в 2019 році. Знаковим є те, що у вінницькому турнірі беруть участь багато жінок: лицарська гендерність – на висоті!

Також під час турніру відбулась презентація і сучасних лицарів: наші військовослужбовці Вінницького обласного об’єднаного військового комісаріату та солдати – строковики на чолі з заступником обласного комісара із інформаційно-виховної роботи підполковником Ігорем Гончаруком провели зустрічі із молодими вінничанами, які були учасниками змагань, пропагували важливість і потрібність проходження строкової служби в лавах збройних сил України.

Крім лицарських боїв на учасників та гостей турніру були проведені турніри лучників та мистецькі зустрічі – виступи бардів-менестрелів (м. Київ, м. Ізмаїл) й, на завершення, 20 жовтня - концерт фолк-рок гурту ФРАМ (Україна/Білорусь).