Звіт про періодичне відстеження результативності

дії регуляторного акту

 

Назва документу: розпорядження голови облдержадміністрації «Про встановлення граничних торговельних надбавок (націнок)  на продукцію громадського харчування» від  2 грудня 2008 року № 493 із змінами, внесеними розпорядженням голови облдержадміністрації від 29 квітня 2011 року № 207 «Про внесення змін до розпорядження голови облдержадміністрації від  2 грудня 2008 року № 493»

 

Статус документів: розпорядження голови обласної державної адміністрації

Номери документів: № 493

Дата прийняття: 2 грудня 2008 року.

 

Мета регулювання: недопущення необґрунтованого зростання торговельних надбавок (націнок) на продукцію громадського харчування.

 

Мета дослідження: мета періодичного дослідження полягає у визначенні ефективності  регуляторного акту – розпорядження голови обласної державної адміністрації  «Про встановлення граничних торговельних надбавок (націнок)  на продукцію громадського харчування» від  2 грудня 2008 року № 493 (із змінами) шляхом  аналізу діяльності суб’єктів господарювання області.

 

МЕТОДОЛОГІЯ ДОСЛІДЖЕННЯ

 

Статус дослідження: періодичне

Відстеження результативності дії регуляторного акту проведено Департаментом міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації 9-13 грудня 2019 року.

Метод дослідження – аналіз статистичних даних.

 

Показниками результативності (індикаторами ефективності) дії розпорядження голови облдержадміністрації від  2 грудня 2008 року № 493 «Про встановлення граничних торговельних надбавок (націнок)  на продукцію громадського харчування»  (із змінами) були визначені:

-  індекс споживчих цін на послуги їдалень;

- рівень роздрібних цін на продукцію громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах;

- кількість суб’єктів господарювання, від яких надійшли скарги.

 

При здійсненні періодичного відстеження були використані дані моніторингу роздрібних цін та торговельних надбавок по комунальних підприємствах «Меридіан» та «Школяр», що надають послуги по харчуванню дітей у загальноосвітніх школах міста Вінниці, а також по закладах громадського харчування Вінницького національного аграрного університету.

Показник «Індекс роздрібних цін на продукцію закладів громадського харчування» з 1 січня 2019 року Головним управлінням статистики у Вінницькій області не розраховується, тому, відсутня можливість використовувати вказаний показник у відстеженні.

Моніторинг роздрібних цін та торговельних надбавок на продукцію громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, проведений Департаментом міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації показав, що дані установи та підприємства використовують торговельні надбавки в межах від 15% до 25%, тобто, не перевищують граничних розмірів торговельних надбавок, встановлених розпорядженням голови облдержадміністрації від 29 квітня 2011 року № 207.  

 

Таблиця 1

 

Моніторинг роздрібних цін та торговельних надбавок на підприємствах громадського харчування по продуктах, що реалізуються в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах станом на 31.11.2019 року

 

№ п/п

Назва товару

Одиниця виміру

Розмір торговельних надбавок %

Вінницький національний аграрний

університет

ДКПГХ

«Меридіан»

КП «Школяр»

 

Хліб та хлібобулочні вироби, крім власного виробництва

 

 

 

 

1.

Хліб з борошна пшеничного

1 гат.

1бух.

-

15

15

2.

Хліб з суміші борошна пшеничного та житнього

1бух.

-

-

15

 

Кондитерські вироби, придбані на стороні для подальшого продажу без додаткової обробки (за номенклатурою)

 

 

 

 

3.

Печиво «До кави»

1 шт.

-

-

-

4.

Печиво «Зоря-цукрове»

1 шт.

-

-

-

 

Печиво «До чаю»

1 шт.

25

-

-

 

Печиво «Супер-Контік»

1 шт.

25

-

-

 

Печиво Північне

1 кг

-

-

25

 

Печиво Вівсяне

1 кг

-

-

25

7.

Шоколад «Світоч»

1 шт.

25

-

-

8.

Вафлі «Артек»

1 шт.

25

-

-

 

Шоколад «Лайн»

1 шт.

25

-

-

 

Шоколад «Снікерс» Лісовий горіх

1 шт.

25

-

-

 

Шоколад «Міленіум» з цілим горіхом 100 гр

1 шт.

25

-

-

9.

Батончик «Натс»

1 шт.

25

-

-

10.

Батончик «Кіт-Кат»

1 шт.

25

-

-

 

Батончик «Аеро» 30 гр

1 шт

25

-

-

 

Соки, фруктові і мінеральні води, плодово-ягідні напої, крім власного виробництва (за номенклатурою)

 

 

 

 

 

Сік «Ранок» 0,2 л

л

25

-

-

14.

Сік «Садочок» 0,2 л

л

-

-

-

16.

Сік «Соки України» 1 л; 0,2 л

л

25

25

25

 

Вода питна «Караван» сильно газована 1,5 л

л

25

-

-

 

Вода негазована 0,5 л

 

-

25

23

 

Напій «Караван»

Апельсиновий 1,5 л

л

25

-

-

 

Фрукти, ягоди, баштанні культури, горіхи, цитрусові та субтропічні плоди у натуральному вигляді (без подальшої кулінарної обробки) (за видами)

 

 

 

 

17.

Яблука

1 кг

-

25

25

19.

Лимони

1 кг

-

-

25

20

Банани

1 кг

-

25

-

 

Застосування навчальними закладами торговельних надбавок, в межах встановленого розпорядженням рівня, дозволяє запобігти необґрунтованому зростанню вартості харчування в студентських та шкільних буфетах.

Необхідно відзначити, що за інформацією, наданою Вінницьким державним педагогічним університетом, Вінницьким національним технічним університетом та Вінницьким міжрегіональним вищим професійним училищем (колишнє ПТУ № 4), їдальні цих навчальних закладів не реалізують покупні продукти громадського харчування, по яких проводився моніторинг роздрібних цін та торговельних надбавок.

За період дії розпорядження голови облдержадміністрації «Про встановлення граничних торговельних надбавок (націнок)  на продукцію громадського харчування» від  2 грудня 2008 року № 493 (із змінами) скарг від суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаних із запровадженням вказаного розпорядження в Департамент міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації не надходило.

За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області в 2017-2019 роках не проводились перевірки суб’єктів  господарювання щодо дотримання ними вимог вищевказаного розпорядження.

Таким чином, затверджені даним розпорядженням граничні торговельні надбавки (націнки) на продукцію громадського харчування у розмірі від 15% до 25% на купівельну продукцію, яка реалізується в установах громадського харчування загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладів, дозволили створити умови для унеможливлення необґрунтованого підвищення цін на продукцію громадського харчування, що забезпечує належний рівень захисту школярів та студентів,  і разом з тим не заважає суб’єктам господарювання здійснювати господарську діяльність, в тому числі реалізацію продуктів харчування в навчальних закладах.

Результати дослідження підтверджують ефективність дії розпорядження голови облдержадміністрації від  2 грудня 2008 року № 493 «Про встановлення граничних торговельних надбавок (націнок)  на продукцію громадського харчування» (із змінами, внесеними розпорядженням голови облдержадміністрації від 29 квітня 2011 року № 207 «Про внесення змін до розпорядження голови облдержадміністрації від   2 грудня 2008 року № 493»)  і на даному етапі не потребують подальшого внесення змін до нього.