У період з 29 грудня 2020 року по 05 січня 2021 року спеціалістами структурних підрозділів ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області проведено 976 моніторингових обстежень суб’єктів господарювання різних форм власності щодо дотримання протиепідемічних вимог, регламентованих постановами Головного державного санітарного лікаря України з профілактики поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.
З них:
- закладів громадського харчування – 145, з порушеннями - 10, направлено приписів щодо усунення недоліків – 9, інформовано органи влади – 3;
- об’єктів торгівлі продовольчими товарами – 438, з порушеннями – 45, направлено приписів щодо усунення недоліків – 30, інформовано органи влади – 6;
- об’єктів торгівлі непродовольчими товарами – 286, з порушеннями – 31, направлено приписів щодо усунення недоліків – 19, інформовано органи влади -9;
- агропродовольчих ринків - 58, з порушеннями - 16, направлено приписів щодо усунення недоліків – 6, інформовано органи влади – 4.
Протягом грудня 2020 року охоплено перевірками 6794 об’єкти, при цьому порушення виявлялись на 770 з них (11,3%). Найбільша кількість порушень зареєстрована:
- на агропродовольчих ринках – 18,2% (проведено перевірок 373, виявлено порушень 68);
- на об’єктах торгівлі продовольчими товарами – 14,7% (проведено перевірок 2611, виявлено порушень 384);
- на об’єктах торгівлі непродовольчими товарами – 12,9% (проведено перевірок 1900, виявлено порушень 245);
- у закладах громадського харчування – 7,6% (проведено перевірок 960, виявлено порушень 73).
За виявлені порушення притягнуто до адміністративної відповідальності 228 осіб, направлено 343 приписи щодо усунення недоліків, підготовлено 180 листів в органи влади.
У ході обстежень найчастіше виявляються такі основні порушення протиепідемічних вимог: відсутність засобів індивідуального захисту у працівників чи у відвідувачів; недостатня кількість дезінфікуючих засобів або взагалі їх відсутність; недотримання соціальної дистанції; нехтування вимогами щодо проведення температурного скринінгу працівникам перед початком робочої зміни.