ВІННИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

 

РОЗПОРЯДЖЕННЯ



від 11 січня 2017 року № 9



Про Положення про Політичну консультативну
раду при облдержадміністрації


Відповідно до пункту 9 частини першої статті 39 Закону України “Про місцеві державні адміністрації” та з метою залучення обласних організацій політичних партій до вирішення проблем соціально-політичного, економічного і культурного розвитку області, вдосконалення політичної системи суспільства:

1. Затвердити Положення про Політичну консультативну раду при облдержадміністрації, що додається.


2. Визнати такими, що втратили чинність, розпорядження голови облдержадміністрації від 05 травня 2015 року № 195 «Про Положення про Політичну консультативну раду при облдержадміністрації», від 30 грудня 2015 року № 826 «Про внесення зміни до розпорядження голови облдержадміністрації від 05 травня 2014 року № 195».

3. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на заступника голови – директора Департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації Івасюка І.Д.


Голова обласної державної
адміністрації

В. КОРОВІЙ

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Розпорядження голови
облдержадміністрації

11 січня 2017 року № 9
 
 
 
П О Л О Ж Е Н Н Я
про Політичну консультативну раду при
облдержадміністрації

 

 


1. Політична консультативна рада при облдержадміністрації (далі – Рада) є тимчасовим консультативно-дорадчим органом, утвореним головою облдержадміністрації для сприяння та співпраці органів державної влади з політичними партіями, з метою врахування пропозицій та рекомендацій політичних партій при розгляді питань суспільно-політичного, та соціально-економічного розвитку області, стабільності та вдосконалення політичної системи суспільства.

2. У своїй діяльності Рада керується Конституцією України, законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, розпорядженнями голови облдержадміністрації, а також цим Положенням.

3. Рада здійснює свою діяльність на принципах законності, гласності, відкритості та добровільності, дотримуючись загальноприйнятих норм моралі та толерантності.

4. Основними завданнями Ради є:

1) сприяння налагодження конструктивної взаємодії місцевих державних адміністрацій з політичними партіями;

2) подання органу виконавчої влади пропозицій до проектів нормативно-правових актів в установленому законом порядку;

3) сприяння проведенню громадських обговорень, наукових конференцій, круглих столів з питань формування та реалізації регіональної політики, вирішення питань місцевого значення, конструктивної взаємодії місцевих органів державної влади з політичними партіями;

4) аналіз суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації в області.

5. Рада для виконання покладених на неї завдань має право:

1) запитувати та одержувати в установленому порядку від державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян інформацію, матеріали і документи, необхідні для виконання покладених на неї завдань;

2) запрошувати на свої засідання та залучати для обговорення окремих питань керівників і представників державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, політичних партій, громадських об'єднань, а також експертів;

3) залучати в разі потреби в установленому порядку до опрацювання окремих питань представників державних органів, органів місцевого самоврядування, політичних партій, об'єднань громадян, а також експертів, учених, фахівців;

4) ініціювати проведення конференцій, круглих столів, дискусій, нарад з питань, віднесених до компетенції Ради.

6. Рада у процесі виконання покладених на неї завдань взаємодіє з іншими консультативними, дорадчими, допоміжними органами і службами, створеними державними органами, політичними партіями, громадськими об’єднаннями, підприємствами, науковими та іншими установами, організаціями.

7. З метою створення Ради ініціативна група представників політичних партій проводить установчі збори. На засіданні ініціативної групи простою більшістю голосів присутніх представників політичних партій обирається голова ініціативної групи, приймається рішення про проведення установчих зборів, затверджується перелік документів, що подаються політичними партіями для включення її представника до складу Ради. Про час та місце їх проведення, не пізніше ніж за 7 днів, письмово повідомляється голова облдержадміністрації. Інформація про проведення установчих зборів оприлюднюється на офіційному веб-сайті облдержадміністрації.

8. Про формування складу Ради на офіційному веб-сайті облдержадміністрації оприлюднюється оголошення. В оголошенні вказується строк прийому документів, перелік та вимоги до них, дані про час, місце та особу, уповноважену їх приймати.

9. Обласні організації політичних партій подають письмові заяви, підписані уповноваженою особою, про делегування свого представника до складу Ради.

10. До заяви додаються:

1) рішення керівника політичної партії про делегування представника до складу Ради;

2) копії документів, що підтверджують реєстрацію політичної партії;

3) відповідальність за достовірність наданої інформації покладається на особу, що надала заяву та додатки до неї.

11. Ініціативна група та представники політичних партій, що подали заяви про включення до складу Ради у визначений в оголошенні строк, проводять установчі збори та обирають склад - голову, заступника голови, секретаря, членів, які беруть участь у її роботі на громадських засадах.

12. До складу Ради можуть входити члени обласних організацій політичних партій, зареєстрованих згідно з чинним законодавством, та делегований головою облдержадміністрації представник органу виконавчої влади. Голова облдержадміністрації делегує заступника голови Ради з числа своїх заступників до складу Ради.
Членство в Раді є індивідуальним.

13. Рішення установчих зборів оформляється протоколом, який підписується головою, секретарем зборів, обраними на засіданні.

14. Склад Ради та внесення змін до нього затверджується розпорядженням голови облдержадміністрації.

15. Голова Ради здійснює керівництво діяльністю Ради, спрямовує та організовує роботу його членів.

16. У разі відсутності голови Ради його обов'язки виконує один із заступників за рішенням голови Ради.

17. Голова переобирається простою більшістю голосів членів Ради.

18. Заступник голови Ради із числа представників політичних партій переобирається простою більшістю голосів членів Ради.

19. Секретар Ради переобирається простою більшістю голосів членів Ради. Зміни до складу Ради затверджуються розпорядженням голови облдержадміністрації.

20. Секретар відповідає за ведення діловодства.

21. Секретар не пізніше ніж за сім календарних днів повідомляє членів Ради про чергове або позачергове засідання Ради, надавши кожному члену проекти документів, які виносяться на обговорення, а також проект порядку денного засідання.

22. Голова Ради має право:

1) скликати чергові та позачергові засідання Ради;

2) визначати та узгоджувати дату і час проведення засідання Ради;

3) головувати на засіданні Ради;

4) вносити пропозиції до порядку денного засідань Ради.

23. Обов’язки голови Ради:

1) підписувати протоколи та рішення Ради;

2) надсилати рішення Ради до облдержадміністрації для врахування рекомендацій та пропозицій Ради, що стосуються питань суспільно-політичного та соціально-економічного розвитку області.

24. Права та обов’язки членів Ради:

1) брати участь у чергових та позачергових засіданнях Ради;

2) висловлювати на засіданнях Ради пропозиції, оголошувати заяви;

3) у встановленому чинним законодавством порядку, отримувати від місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування необхідну інформацію;

4) висловлювати власні пропозиції та зауваження щодо порядку денного засідань Ради, проектів рішень, які виносяться для обговорення;

5) виходити із складу Ради у порядку, передбаченому п. 29 цього Положення;

6) брати участь в роботі засідань Ради.

25. Членство в Раді припиняється на підставі рішення Ради у разі:

1) систематичної відсутності члена Ради на його засіданнях без поважних причин (більше ніж три рази підряд);

2) повідомлення керівника обласної організації політичної партії про відкликання свого представника та припинення його членства в Раді;

3) скасування державної реєстрації обласної організації політичної партії, представника якої обрано до складу Ради;

4) подання членом Ради відповідної заяви;

5) якщо головою Ради чи будь-яким членом Ради надано достовірні дані, що делегований представник партії не являється членом партії.

26. Припинення діяльності Ради головою облдержадміністрації здійснюється у разі:

1) коли правомочне засідання Ради не проводилися протягом двох кварталів;

2) прийняття відповідного рішення щодо припинення діяльності самою радою або головою облдержадміністрації;

3) припинення діяльності Ради оформляється розпорядженням голови облдержадміністрації.

27. Основною формою роботи Ради є засідання, які проводяться в міру потреби, але не рідше одного разу на квартал.

28. Засідання Ради є відкритими. На них мають право бути присутніми представники громадськості, органу виконавчої влади, засобів масової інформації, народні депутати, депутати обласної Ради.

29. Ініціатива позачергового скликання засідань Ради належить голові Ради або за пропозицією більшості членів складу Ради.

30. Рада в межах наданих повноважень приймає рішення, які затверджуються простою більшістю голосів його членів.

31. У разі рівного розподілу голосів членів Ради голос голови Ради або його заступника, який був головуючим на засіданні, є вирішальним.

32. Засідання Ради є правоможним, якщо на ньому присутні більше половина від загального складу її членів.

33. Хід проведення засідання та прийняття рішень Ради оформлюється протоколом, який підписується головою Ради або його заступником, який був головуючим на засіданні та секретарем.

34. Рішення Ради мають рекомендаційний характер і є обов’язковими для розгляду органами виконавчої влади.

35. Інформація щодо діяльності та рішень Ради оприлюднюються на офіційному веб-сайті облдержадміністрації у рубриці «Політична палітра Вінниччини».

36. Зміни та доповнення до Положення про Раду розглядаються на її засіданні з подальшим поданням голові облдержадміністрації для затвердження.

37. Рада може використовувати в роботі бланки зі своїм найменуванням.

_____________________