ВІННИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

 

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

 

 

від 24 січня 2018 року                                                                          № 55

 

 Деякі питання фінансування видатків обласного бюджету

 

Відповідно до Бюджетного кодексу України, Закону України «Про місцеві державні адміністрації», з метою організації своєчасного фінансування головних розпорядників, розпорядників та надання фінансової підтримки одержувачам коштів обласного бюджету і здійснення контролю за ефективним та раціональним використанням коштів обласного бюджету, в тому числі за рахунок міжбюджетних трансфертів з державного та місцевих бюджетів:

 1. Затвердити Порядок фінансування видатків обласного бюджету (далі – Порядок), що додається.

 2. Головним розпорядникам коштів обласного бюджету:

 1) неухильно додержуватись вимог Порядку, затвердженого цим розпорядженням, відповідно до компетенції та довести його до виконання розпорядникам та одержувачам коштів обласного бюджету, що входять до складу мережі;

 2) забезпечити фінансування видатків та контроль за здійсненням видатків установами, закладами та організаціями, що входять до складу мережі, відокремлено за рахунок власних доходів обласного бюджету, освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров'я і за рахунок інших міжбюджетних трансфертів з державного та місцевих бюджетів через відкриті в органах Державної казначейської служби окремі реєстраційні рахунки;

 3) не допускати виникнення простроченої кредиторської заборгованості з будь-яких видатків обласного бюджету.

 3. Рекомендувати головам райдержадміністрацій, міським головам міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад затвердити відповідні порядки фінансування видатків місцевих бюджетів.

 4. Визнати таким, що втратило чинність, розпорядження голови облдержадміністрації від 03 травня 2017 року № 322 «Деякі питання фінансування видатків обласного бюджету у 2017 році».

 5. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на першого заступника голови облдержадміністрації Гижка А.П.

  

Голова обласної державної

          адміністрації                                                                       

  В. КОРОВІЙ

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Розпорядження голови

облдержадміністрації

24 січня 2018 року № 55

 
П О Р Я Д О К

фінансування видатків обласного бюджету

 1. Порядок фінансування видатків обласного бюджету (далі – Порядок) розроблено відповідно до Бюджетного кодексу України, постанов Кабінету Міністрів України від 15 грудня 2010 року № 1132 «Про затвердження Порядку перерахування міжбюджетних трансфертів», від 14 січня 2015 року № 6 «Деякі питання надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам», від 23 січня 2015 року № 11 «Деякі питання надання медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам», наказів Міністерства фінансів України від 23 серпня 2012 року № 938 «Про затвердження Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12 вересня 2012 року за № 1569/21881 та від 24 грудня 2012 року № 1407 «Про затвердження Порядку казначейського обслуговування державного бюджету за витратами», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17 січня 2013 року за № 130/22662, інших актів чинного законодавства з метою організації планомірної роботи щодо здійснення своєчасного поточного фінансування головних розпорядників, розпорядників та надання фінансової підтримки одержувачам коштів обласного бюджету, а також забезпечення контролю за ефективним цільовим і раціональним використанням бюджетних коштів, недопущення необґрунтованих та довготривалих залишків коштів на реєстраційних рахунках і попередження виникнення простроченої заборгованості.

 2. Фінансування головних розпорядників коштів обласного бюджету здійснюється Департаментом фінансів облдержадміністрації щомісячно протягом відповідного бюджетного року у межах, передбачених в обласному бюджеті місячних бюджетних призначень із урахуванням недофінансованих (перехідних) залишків бюджетних призначень у попередні місяці та виключно у разі наявності зареєстрованих фінансових зобов’язань (крім оплати праці з нарахуваннями, міжбюджетних трансфертів та капітальних видатків) в органах Державної казначейської служби України.

 3. Основне щомісячне фінансування здійснюється Департаментом фінансів облдержадміністрації чотири рази у місяць: перше – 2-4 числа, друге – 12-14 числа, третє – 21-23 числа, четверте – 27-29 числа, а у разі припадання цих дат на вихідні або святкові дні – у переддень або наступного робочого дня.

4. В окремих випадках допускається позачергове фінансування у разі виникнення нагальної потреби, у тому числі, у разі недостатності коштів на відповідних котлових рахунках обласного бюджету на дату основного фінансування.

Підставою для позачергового фінансування є заявка головного розпорядника коштів обласного бюджету із зазначенням необхідних обсягів фінансування у розрізі кодів програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів (КПКВКМБ) і кодів економічної класифікації видатків (КЕКВ) з обґрунтуванням нагальної необхідності здійснення такого фінансування, яка подається до Департаменту фінансів облдержадміністрації.

 5. Фінансування капітальних видатків здійснюється Департаментом фінансів облдержадміністрації у режимі основного та позачергового фінансування, відповідно до поданих заявок головними розпорядниками коштів обласного бюджету у розрізі розпорядників нижчого рівня та одержувачів, кодів програмної класифікації видатків і кредитування місцевих бюджетів (КПКВКМБ) та кодів економічної класифікації видатків (КЕКВ) з обґрунтуванням необхідності здійснення такого фінансування.

 6. Департамент фінансів облдержадміністрації щомісячно, не пізніше, ніж у передостанній день місяця, що передує наступному, листом повідомляє головних розпорядників коштів обласного бюджету та Головне управління Державної казначейської служби України у Вінницькій області про терміни основного фінансування на наступний місяць у межах термінів, визначених у пункті 3 Порядку.

 7. Головні розпорядники, розпорядники та одержувачі коштів обласного бюджету здійснюють реєстрацію фінансових зобов’язань в органах Державної казначейської служби України чотири рази на місяць, орієнтуючись на дати здійснення основного фінансування, що визначені у пункті 3 Порядку з урахуванням граничних термінів реєстрації фінансових зобов’язань, визначених чинним законодавством.

 8. У процесі реєстрації фінансових зобов’язань в органах Державної казначейської служби України, при поданні заявок на фінансування видатків та при підготовці розпоряджень на фінансування у терміни основного чотириразового фінансування, визначені пунктом 3 Порядку, Департамент фінансів облдержадміністрації, головні розпорядники коштів обласного бюджету, розпорядники та одержувачі коштів враховують пріоритетну черговість фінансування видатків, а саме:

перша черга – оплата праці з відповідними нарахуваннями;

друга черга – енергоносії та комунальні послуги, інші захищені видатки;

третя черга – невідкладні та першочергові незахищені видатки;

четверта черга – інші незахищені видатки;

п’ята черга – капітальні видатки (у разі наявності достатніх підстав для їх фінансування – закінчення закупівель, підписання актів виконаних робіт тощо).

У разі виникнення обставин щодо необхідності невідкладного фінансування поточних та капітальних видатків, як у режимі основного, так і позачергового фінансування, пріоритетну черговість фінансування може бути змінено за рішенням Департаменту фінансів облдержадміністрації за умови відповідного обґрунтування головного розпорядника коштів обласного бюджету.

 9. Департамент фінансів облдержадміністрації готує розпорядження про виділення коштів загального фонду обласного бюджету у терміни, визначені пунктом 3 Порядку, виключно щодо видатків, зареєстрованих як фінансові зобов’язання в органах Державної казначейської служби України (крім оплати праці з нарахуваннями, міжбюджетних трансфертів та капітальних видатків).

Розпорядження про виділення коштів спеціального фонду (бюджету розвитку) обласного бюджету на капітальні видатки готуються відповідно до заявок головних розпорядників коштів обласного бюджету. Реєстрація фінансових зобов’язань по видатках капітального характеру здійснюється відповідно до профінансованих сум згідно розпоряджень про виділення коштів спеціального фонду (бюджету розвитку) обласного бюджету.

 10. Відповідальність та контроль за своєчасністю та пріоритетною черговістю реєстрації фінансових зобов’язань в органах Державної казначейської служби України, подання заявок на фінансування Департаменту фінансів облдержадміністрації, забезпечення розподілу коштів між розпорядниками коштів нижчого рівня та одержувачами коштів і подання його Головному управлінню Державної казначейської служби України у Вінницькій області, а також за дотриманням при цьому нормативно-правових актів з питань публічних закупівель, покладається на головних розпорядників коштів обласного бюджету.

 11. Департамент фінансів облдержадміністрації може відмовити головному розпоряднику коштів обласного бюджету в основному поточному та/або позачерговому фінансуванні (призупинити фінансування) у разі порушення бюджетного законодавства та цього Порядку.

Відмова у фінансуванні (призупинення фінансування) оформляється листом на адресу головного розпорядника коштів обласного бюджету з наведенням відповідного обґрунтування та з пропозиціями щодо вжиття  заходів щодо усунення порушень та недоліків.

 12. Департамент фінансів облдержадміністрації за наявності відповідного рішення обласної Ради з наступного дня після проведення основного щомісячного фінансування, відповідно термінів, визначених абзацом пунктом 3 Порядку, має право розміщувати тимчасово вільні кошти загального фонду обласного бюджету (у тому числі залишки міжбюджетних трансфертів на початок року) на вкладних (депозитних) рахунках в установі банку – переможця конкурсу на таке розміщення із додержанням вимог статті 16 Бюджетного кодексу України.

 13. Департамент фінансів враховує прогнозну потребу в коштах на ймовірне позачергове фінансування головних розпорядників коштів обласного бюджету у разі виникнення невідкладної потреби та, виходячи з цього, резервує відповідний залишок коштів на котловому рахунку загального фонду обласного бюджету у визначеному (розрахунковому) обсязі, але не менше, ніж 2000,0 тис.грн.

 14. Пропозиції щодо внесення змін до кошторисів, планів використання коштів підвідомчих розпорядників та одержувачів коштів та помісячних розписів подаються головними розпорядниками коштів обласного бюджету Департаменту фінансів облдержадміністрації не частіше одного разу на місяць – 15-20 числа місяця.

Зазначені пропозиції подаються разом із супровідним листом, у якому наводиться детальне обґрунтування запропонованих змін в розрізі підвідомчих розпорядників та одержувачів коштів, відповідних кодів програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів (КПКВКМБ) і кодів економічної класифікації видатків (КЕКВ) з обов’язковим наданням копій звернень підвідомчих розпорядників та одержувачів коштів.

 15. Департамент фінансів облдержадміністрації забезпечує загальну координацію діяльності учасників бюджетного процесу щодо виконання Порядку.

 

____________________