ВІННИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

 

 

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

 

19 березня 2019 року                                № 207

 

 

Про заходи з охорони і відтворення рибних запасів та інших водних біоресурсів у період нересту риби у 2019 році

 

Відповідно до законів України «Про тваринний світ», «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів»,  з метою  здійснення заходів щодо охорони водних біоресурсів у водоймах області і поліпшення середовища їх існування:

 1. Провести у період заборони промислового, спортивного і любительсь-кого вилову риби двомісячник з охорони рибних запасів та інших водних біоресурсів – «Нерест – 2019».

 2. Затвердити план заходів з посиленого контролю за охороною рибних запасів та інших водних біоресурсів у період весняно-літньої заборони на вилов риби (далі – план заходів), що додається.

 3. Райдержадміністраціям, виконкомам міських рад міст обласного значення:

 1) розробити і затвердити разом з територіальними підрозділами управління Державного агентства рибного господарства у Вінницькій області, Державної екологічної інспекції у Вінницькій області,  Головного управління Національної поліції у Вінницькій області, обласної організації товариства мисливців і рибалок плани заходів з посиленого контролю за охороною рибних запасів та інших водних біоресурсів у період дії весняно-літньої заборони на вилов риби;

 2)  надавати всебічну допомогу інспекторам рибоохоронного патруля і державної екологічної інспекції з проведення  заходів щодо протидії незаконному вилову  риби.

 4. Управлінню Державного агентства рибного господарства у Вінницькій області (Ягельський О.О.), Державній екологічній інспекції у Вінницькій області (Дубовий Ю.В.), Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (Василюк С.М.) забезпечити проведення у місцевих засобах масової інформації відповідної роз’яснювальної роботи з питань збереження і збільшення водних біоресурсів.

 5. Райдержадміністраціям, виконкомам міських рад міст обласного значення, Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадсь-кістю облдержадміністрації (Василюк С.М.), Головному управлінню Національної поліції у Вінницькій області (Педос Ю.В.), Державній екологічній інспекції у Вінницькій області (Дубовий Ю.В.), Головному управлінню Держпродспоживслужби у Вінницькій області (Сидорук Г.П.), обласній організації товариства мисливців і рибалок (Карвацький Ю.В.) про виконання плану заходів інформувати до 15 липня 2019 року управління Державного агентства рибного господарства у Вінницькій області за електронною адресою: e-mail: vn.rp@darg.gov.ua для узагальнення та подальшого інформування облдержадміністрації до 05 серпня 2019 року.

6. Це розпорядження набирає чинності з дня його офіційного опубліку-вання у місцевих засобах масової інформації.

7. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на першого заступника голови облдержадміністрації Гижка А.П.

          

Голова обласної державної

          адміністрації                                                  

                 В. КОРОВІЙ

 

 

 

       ЗАТВЕРДЖЕНО

Розпорядження голови

облдержадміністрації

      від 19 березня 2019 року № 207

 

ПЛАН

 заходів з посиленого контролю за охороною рибних запасів та інших водних біоресурсів  у період весняно-літньої заборони на вилов риби

 

з/п

Заходи

Термін

 виконання

Виконавці

1.

Створити обласну та територіальні робочі міжвідомчі групи з питань охорони та відтворення водних біоресурсів, залучивши до їх роботи,  представників Державної екологіч-ної інспекції у Вінницькій області, Головного управління Національної поліції  у Вінницькій області, Головного управління Держпрод-споживслужби у Вінницькій області, обласної організації українського товариства мисливців і рибалок, керівників рибодобувних організа-цій, інші зацікавлені органи виконавчої влади та громадськість.

 

До 29 березня

2019 року

Облдержадміністрація, райдержадміністрації,

виконкоми міських рад міст обласного значення,

управління Державного агентства рибного госпо-дарства у Вінницькій області

2.

Організувати при управлінні Державного агентства рибного господарства у Вінницькій області роботу аналітичної групи зі збору та аналізу інформації стосовно вико-нання спільних заходів з охорони рибних запасів в період весняно-літньої заборони та з підготовки аналітичних довідок.

 

До 16 квітня

2019 року

Управління Державного агентства рибного госпо-дарства у Вінницькій області

3.

Після завершення першого, другого  та третього місяців весняно-літньої заборони на вилов водних біо-ресурсів провести аналіз роботи усіх залучених  до проведення заходів установ. За результатами  інформу-вати  облдержадміністрацію

 

Щомісяця до 10 числа

(кві-тень-червень

2019 року)

 

Управління Державного агентства рибного госпо-дарства у Вінницькій області

4.

Організувати проведення спільних нарад представників природоохо-ронних та правоохоронних органів для ознайомлення з оперативним станом на водних об’єктах та здійснення спільних заходів у період весняно-літньої заборони.

До 29 березня

2019 року

Управління Державного агентства рибного госпо-дарства у Вінницькій області,

Державна екологічна інспекція у Вінницькій області,

Головне  управління Національної поліції у Вінницькій області 

 

5.

Організувати проведення нарад з керівниками рибодобувних організа-цій щодо проведення весняно-літньої нерестової заборони в рибогосподарських водоймах

 

До 29 березня

2019 року

Управління Державного агентства рибного госпо-дарства у Вінницькій області

6.

Провести на водних об’єктах області операцію  «Нерест – 2019» із залу-ченням інспекторів рибоохорони, Державної екологічної інспекції у Вінницькій області, органів внутрішніх справ, місцевих засобів масової інформації та громадськості. Результати операції висвітлювати в періодичних друкованих виданнях, на радіо та телебаченні, інтернет-мережі.

Квітень-червень 2019 року

Управління Державного агентства рибного госпо-дарства у Вінницькій області,

Державна екологічна інспекція у Вінницькій області,

Головне управління Національної поліції у Вінницькій області,  обласна організація українського товариства мисливців і рибалок (за згодою),

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

 

7 .

Створити постійно діючі оперативні групи з числа працівників управління Державного агентства рибного господарства у Вінницькій області, Державної екологічної інспекції у Вінницькій області, Головного управління Національної поліції у Вінницькій області,  обласної організації українського товариства мисливців і рибалок. 

До 29 березня 2019 року

Управління Державного агентства рибного госпо-дарства у Вінницькій області, Державна екологічна інспекція у Вінницькій області, Головне управління Національної поліції у Вінницькій області,  обласна організація українського товариства мисливців і рибалок   (за згодою)

 

8.

Забезпечити виїзд оперативних груп на період нересту риби, закріпивши за ними спецавтотранспорт і технічні засоби для посилення рибоохоронної роботи згідно з графіком, що додається.

Квітень-червень 2019 року

Управління Державного агентства рибного госпо-дарства у Вінницькій області,

Державна екологічна інспекція у Вінницькій області, 

обласна організація українського товариства мисливців і рибалок  (за згодою)

 

9.

Посилити в період нересту контроль за реалізацією суб’єктами госпо-дарювання живої риби, інших водних біоресурсів. Здійснити рейдові перевірки місць торгівлі в населених пунктах області з метою недопущення незаконної торгівлі забороненими знаряддями лову, рибою і рибопродуктами, особливо цінних видів риб, що занесені до Червоної книги України – осетрових, іншими водними біо-ресурсами.

Квітень-червень 2019 року

Управління Державного агентства рибного госпо-дарства у Вінницькій області,

Державна екологічна інспекція у Вінницькій області,

Головне управління  Національної поліції у Вінницькій області, Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області

 

10.

З метою  забезпечення стабільної епізоотичної ситуації у рибогоспо-дарських водних об’єктах, якості та безпеки живої риби, інших водних біоресурсів, здійснювати контроль за наявністю у суб’єктів госпо-дарювання, які проводять діяльність з вирощування риби та інших водних біоресурсів у рибогоспо-дарських водних  об’єктах  (їх  ділянках) позитивної ветеринарно-санітарної оцінки, зазначеної у ветеринарно-санітарному паспорті  рибогосподарського водного об’єкта.

 

Постій-но

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області,

управління Державного агентства рибного госпо-дарства у Вінницькій області

 

 

 

 

 

11.

Посилити  контроль за перевезенням риби, інших водних біоресурсів на магістральних трасах та інших шляхах у період заборони на їх вилов.

Квітень-червень 2019 року

Головне управління Національної поліції у Вінницькій області, управління Державного агентства рибного госпо-дарства у Вінницькій області,

Державна екологічна інспекція у Вінницькій області

 

 

12.

На період масового ходу і нересту риби заборонити використання моторних маломірних суден (за винятком контролюючих органів), проведення днопоглиблювальних, вибухових та інших робіт, добу-вання будівельних матеріалів у місцях масового нересту риби на рибогосподарських водоймах у період весняно-літньої заборони.

 

Протягом нерестового періоду

Управління Державного агентства рибного госпо-дарства у Вінницькій області

13.

Посилити контроль за роботою водозабірних споруд, що здійсню-ють забір води із рибогосподарських водойм.

Протягом нерестового періоду

 

Управління Державного агентства рибного госпо-дарства у Вінницькій області

14.

Перевірити, відповідно до чинного законодавства, дотримання користу-вачами рибогосподарських водойм області вимог законодавства в частині відтворення рибних запасів, виконання рибоводно-меліоратив-них робіт (установка нерестових гнізд, викіс очерету, розчистка каналів тощо)._

 

Квітень-червень

2019 року

Управління Державного агентства рибного госпо-дарства у Вінницькій області,

Державна екологічна інспекція у Вінницькій області

 

15.

Оповістити населення про визначені місця любительського лову риби через засоби масової інформації. Забезпечити контроль за виконанням встановленого порядку любительсь-кого лову риби громадянами та членами громадських організацій на окремих ділянках водойм області, які не є місцями нересту риби.

 

Протягом нерестового періоду

Управління Державного агентства рибного госпо-дарства у Вінницькій області,

Державна екологічна інспекція у Вінницькій області

16.

Організувати  цикл передач по радіо і телебаченню щодо охорони, відтворення рибних ресурсів і регу-лювання рибальства на водних об’єктах за участю керівників і спеціалістів управління Державного агентства рибного господарства у Вінницькій області, Державної екологічної інспекції у Вінницькій області,  Головного управління Національної поліції у Вінницькій області, обласної організації українського товариства мисливців і рибалок, інших громадських об’єднань рибалок-любителів.

Квітень-червень 2019 року

Департамент інформа-ційної діяльності та комунікацій з гро-мадськістю облдержадмі-ністрації,

управління Державного агентства рибного господарства у Вінницькій області,

Державна екологічна інспекція у Вінницькій області,

Головне управління Національної поліції у Вінницькій області,  обласна організація товариства мисливців та рибалок (за згодою)

 

17.

З метою поліпшення профілактичної роботи, висвітлювати питання охо-рони рибних запасів та результати протидії грубим порушенням правил рибальства у місцевих засобах масової інформації, інтернет-мережі. Провести серед рибалок-любителів і населення області масово-роз’ясню-вальну роботу щодо охорони, відтворення водних біоресурсів і регулювання рибальства на водних об’єктах.

Протягом нерестового періоду

Управління Державного агентства рибного господарства у Вінницькій області, Державна екологічна інспекція у Вінницькій області,

Головне управління Національної поліції у Вінницькій області, Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з гро-мадськістю облдержадмі-ністрації

 

 

__________________________

 

Додаток_графік.doc