30 вересня–1 жовтня – Міжнародні дні спостереження за птахами (World Bird Watching Days)
Такі дні проводять з ініціативи товариств охорони птахів. До них залучаються усі бажаючі. Під час акції фіксують види птахів, що трапляються у тій чи іншій місцевості, в якій кількості, особливості їхньої поведінки тощо.
 
Птахи – одні з найулюбленіших об’єктів живої природи за якими людина свідомо, чи не свідомо звикла спостерігати. Мало хто пройде байдужим повз синиці великої, яка своїм співом сповіщає про наближення весни. Не байдужі проводять поглядом клин журавлів, що зворушливим курликанням ніби прощаються з батьківщиною, відправляючись у далеку мандрівку.
 
Птахи стали невід’ємною частиною людського існування. Саме з цих причин їм приділяється всіляка увага з боку людини, в тому числі й відзначення спеціальних дат на міжнародному рівні.
 
Основною метою цієї акції є заохочення широкого загалу до пізнання світу пернатих і привернення уваги до проблем їх збереження, оскільки внаслідок діяльності людини і забруднення довкілля чисельність деяких видів значно зменшується або ж вони перебувають під загрозою зникнення. Результати своїх спостережень учасники акцій надсилають до товариств охорони птахів, такі результати опрацьовують, узагальнюють та оприлюднюють.