Управління в 2022 році здійснювало свою діяльність відповідно до повноважень визначених законодавством України та Положенням про Управління містобудування та архітектури Вінницької обласної державної адміністрації, затвердженого розпорядженням Голови обласної державної адміністрації від 24 травня 2021 року № 440.

 

З метою професійного обговорення проектних рішень у сфері містобудування, відповідно до вимог ст. 20 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та Типового положення про архітектурно-містобудівні ради, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 07 липня 2011 року № 108, при Управлінні утворена та діє архітектурно-містобудівна рада.

В 2022 році було проведено 10 засідань архітектурно-містобудівної ради при Управлінні, на яких розглянуто 36 питань щодо проектів містобудівної документації.

 

Функції служби містобудівного кадастру у Вінницькій області виконує відділ містобудівного кадастру Управління, який забезпечує реалізацію та виконання вимог чинного законодавства.

Протягом 2022 року внесено в базу містобудівного кадастру 152 об’єкти містобудування, які будуть в подальшому враховані при оновлені Схеми планування території Вінницької області та для врахування при розробленні Схеми планування території України. При внесенні відомостей до бази даних містобудівного кадастру області видається містобудівна кадастрова довідка, яка містить містобудівні регламенти на забудову земельної ділянки.

Для забезпечення доступу членів архітектурно-містобудівної ради до матеріалів містобудівної документації, що розглядаються, а також для проведення захисту розробником, усі кресленики прив'язуються через ГІС містобудівного кадастру області та публікуються на окремому порталі для подальшого розгляду (прив'язано 37 проектів містобудівної документації)

Систематично здійснюється прив’язка містобудівної документації та топографічної зйомки до ГІС-системи містобудівного кадастру.

 

При Управлінні працює консультативна рада з питань охорони культурної спадщини, яка складається з провідних науковців в галузі реставрації та збереження культурної спадщини, представників громадських організацій, членів ІКОМОС. Всі важливі питання щодо збереження об’єктів культурної спадщини, проекти нового будівництва чи важливих реставраційних робіт розглядались на засіданнях консультативної ради.

Протягом року проведено 3 засідання консультативної ради, на яких розглянуто 8 питань щодо збереження культурної спадщини області.

В період 2021-2022 років укладено 50 охоронних договорів на пам’ятки культурної спадщини (їх частини) з власниками (користувачами) пам’яток (33 – на памятки архітектури, 17 – на памятки археології).

В 2022 році надано 2 дозволи на проведення робіт на пам’ятках місцевого значення (крім пам’яток археології), їх територіях та в зонах охорони.

Надано 4 погодження програм та проектів містобудівних, архітектурних і ландшафтних перетворень, меліоративних, шляхових, земляних робіт: на пам’ятках місцевого значення, їх територіях, в історико-культурних заповідниках, на історико-культурних заповідних територіях, у зонах охорони, на охоронюваних археологічних територіях, в історичних ареалах населених місць, а також програм і проектів, реалізація яких може позначитися на об’єктах культурної спадщини та 1 відмова в погодженні таких проектів, у зв’язку з поданим неповним пакетом документів.

Завершена робота по наповненню електронної бази нерухомих об’єктів культурної спадщини - занесено 4178 об’єктів.

 

Крім того, в 2022 році, на території територіальних громад області, де не утворено уповноважені органи містобудування та архітектури, за зверненнями замовників, Управлінням надано 11 містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, 2 відмови у видачі містобудівних умов та обмежень, 20 будівельних паспортів забудови земельної ділянки та 15 відмов у видачі будівельних паспортів відповідно до чинного законодавства України.

Надано 4 листи про те, що містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки не надаються відповідно до переліку об’єктів будівництва, для проектування яких містобудівні умови та обмеження не надаються.