Зокрема, Василь Темченко – начальник управління організації виробництва продукції рослинництва та технічної політики наголосив:

за площею сільськогосподарських угідь Вінниччина посідає 9 місце серед областей України.  Їх нараховується  2 млн. га , з яких 1,7 млн. га ріллі, 51,5 тис. га багаторічних насаджень. Посіви під урожай 2018 року проведено у відповідності до розробленої прогнозованої структури, яка в свою чергу відповідає оптимально - допустимим нормам співвідношення культур у сівозміні.

Так, в усіх категоріях господарств  зернові культури займають 52,4% площ, технічні – 30,9 %, картопля та овочі 8,1 %, кормові культури – 7,4 %.

Зазначимо: олійні культури демонструють більшу рентабельність, а відтак площі під ними зросли і зростатимуть надалі. У структурі виробництва зерна, як і технічних культур, відбулося зміщення пріоритетів на користь економічно привабливіших сільськогосподарських культур.

В останні роки підвищилась зацікавленість виробників до нішевих культур, таких як льон, боби, горох, нут та інші. У поточному році їх посіяно на площі 5237 га,  в т. ч. нут – 3151 га, сочевиця – 548 га, льон – 530 га, кормові боби – 65 га, боби – 4 га, мак – 251 га, гірчиця – 410 га, лікарські рослини - 268 га, маш – 10 га. З окремих культурах ріст становить більше ніж удвічі.

Високі температури прискорили розвиток колосових, відтак жнива почалися на два тижні раніше, ніж торік. Крім високих температур, які прискорили жнива, долучилися опади, які, починаючи практично з початку жнив, не дають можливості вийти в поле та провести збір урожаю в оптимальні терміни. Щоправда, за темпах перебігу жнив аграрії Вінниччини зрівнялися з минулим роком.

       Микола Заїка – начальник управління прогнозування розвитку АПК та виробництва продукції тваринництва на колегії зазначив: питома вага регіону у загальнодержавному виробництві сільськогосподарської продукції за січень-червень  2018 року склала 8,5 %. Аграрний сектор області за 6 місяців 2018 року  посів перше місце за обсягами виробництва валової продукції, зокрема із виробництва м’яса та молока,  чисельності поголів’я ВРХ, в т.ч. корів та птиці.

У тваринництві в усіх категоріях господарств за січень-червень 2018 року вироблено 407,0 тис. тонн молока, 234,0 тис. тонн м’яса (реалізація),  475,4 млн. штук  яєць. У порівнянні з аналогічним періодом 2017 року обсяги виробництва м’яса зросли на 7,7 %, молока та яєць зменшились на 0,6 % та 5,8 % відповідно.

В АПК області реалізують 85 інвестиційних проектів на суму 17 млрд. грн. Від початку поточного року завершено 9 із них, створено 67 нових робочих місць.

       За січень - червень 2018 року середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника в сільському господарстві становила 7386,59 грн., в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року зросла на 29,5 %, та складає 101,5 % до середнього рівня оплати праці в економіці області.

      Андрій Магера – начальник управління охорони земель, природних ресурсів та екологічної експертизи спрямував увагу учасників зібрання на таку тематику:

площа земель природно-заповідного фонду Вінницької області станом на 1 січня 2018 року має  становити 3,69% від площі області, а на 1 січня 2021 року – 8%. Однак, фактична площа природно-заповідного фонду  становить 2,25 % від площі області. Найкращі показники у Чечельницькому (25%), Могилів-Подільському (7,9%) та Немирівському(5,25%) районах. Найгірші показники у Калинівському (0,04%), Липовецькому (0,04%) та Шаргородському (0,17%) районах. Департаментом надано пропозиції щодо створення нових об’єктів на території Джуринської сільської ради Шаргородського району та Іванівської сільської ради Калинівського району, однак погодження органів місцевого самоврядування наразі не отримали. У Липовецькому районі ведеться робота зі створення орнітологічного заказника на території Війтовецької сільської ради. У 2018 році пропозиції щодо створення нових об’єктів ПЗФ надійшли від Бершадського, Ямпільського, Липовецького, Теплицького та Калинівського районів. Для ефективної організації роботи із заповідання запропонованих об’єктів необхідно підготувати наукові обґрунтування та отримати згоду власників і користувачів земельних ділянок.

      Директор профільного департаменту Микола Ткачук акцентував увагу учасників колегії на важливості дотримання аграріями точності при звітуванні, що унеможливить тінізацію даного сектору економіки. Дану проблематику також озвучив і Олександр Корнійчук – директор інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН України, оприлюднивши механізми ухиляння окремих елеваторів від достовірного лабораторного аналізу збіжжя.