У заході взяли участь голова облдержадміністрації Валерій Коровій та перший заступник голови ОДА Андрій Гижко, директор департаменту АПК, екології та природних ресурсів Микола Ткачук, директор Інституту кормів та сільського господарства Поділля Олександр Корнійчук, заступники голів та керівники структурних підрозділів з питань АПК, екології та природних ресурсів райдержадміністрацій, а також керівники та спеціалісти  сільськогосподарських підприємств області, постачальники засобів захисту рослин, насіння, сільськогосподарської техніки  та добрив,

 Під час наради розглянуті питання підготовки до проведення весняно-польових робіт; вимоги законодавства в сфері насінництва та бджолярства; прогноз зміни кліматичних умов у зоні лісостепу області; розвиток органічного землеробства; умови перевезення великогабаритної техніки та небезпечних вантажів в агросекторі; перспективи розвитку вітчизняного насінництва на прикладі ТОВ «Сади України».

 Директор профільного департаменту Микола Ткачук розповів про стан підготовки, основні тенденції та особливості весняно-польових робіт у 2019 році.

Він, зокрема, зазначив, що за прогнозними показниками  посівна площа під урожай 2019 року по всіх категоріях господарств становитиме 1 632,4 тис. гектарів.  З них 53 відсотки буде відведено на посів зернових,   31 відсоток – під технічні та близько 8 відсотків заплановано під кормові культури та картоплю з овочами.

В структурі зернових культур озимі займають 40,7 відсотків. Стан перезимівлі озимих добрий. Наразі господарства підживлюють озимі мінеральними азотними добривами. Вже підживлено 80%  від загальних площ озимих зернових.

Як і в попередні роки ключовою зерновою культурою  Вінниччини традиційно залишається кукурудза. За прогнозами площі посівів під цією культурою зростуть  на 5,1 відсотки і становитимуть по всіх категоріях, включаючи населення 400,8 тис. га.

На 16 відсотків зростуть площі сої. Попит на цю культуру, так само як і на соєвий шрот, у світі постійно зростає.                        

Також посадовець звернув увагу на утримання площ під посів цукрових буряків. Оскільки зменшення дохідності від вирощування цукрових буряків, що відмічалось в минулому році, є тимчасовим, посіви цієї культури необхідно планувати в своїх виробничих програмах. Вінниччина являється лідером по виробництву цукру і ця першість буде збережена і в подальших роках.                         

Під час весняно-польових робіт планується задіяти 8410 одиниць тракторів, 5350 одиниць ґрунтообробної техніки, 4045 одиниць сівалок та 270 одиниць посівних комплексів. Технічні можливості дають змогу провести посів сільськогосподарських культур в оптимальні терміни.

Окрема увага була приділена ризику, що пов'язаний із посівним матеріалом. Даний ризик можна звести до мінімуму у три кроки: по-перше, провести аналіз посівних якостей насіння, по-друге, фітопатологічну діагностику посівного матеріалу, по-третє, підібрати оптимальний фунгіцидний протруйник. На сьогодні вже близько 80% аграріїв визначилися з постачальниками та гібридним складом посівного матеріалу, уклавши відповідні контракти.