Весняно-літню заборону на вилов водних біоресурсів на період нересту в рибогосподарських водних об’єктах Вінницької області встановлено у такі терміни: у річках та їх притоках – з 1 квітня по 20 травня; у водосховищах, озерах, ставках (за винятком ізольованих природних або штучно створених водних об’єктів, наданих у користування для потреб аквакультури) та р. Дністер – з 1 квітня по 10 червня. Вилов раків у всіх рибогосподарських водоймах заборонений з 1 квітня по 10 червня.

     Дозволено вилов риби на спеціально визначених ділянках водойм однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом з берега. Добова норма вилову складає 3 кг риби.

     За порушення правил рибальства під час нересту передбачена як адміністративна відповідальність (штраф до 680 грн з конфіскацією чи без такої) так і кримінальна (штраф до 6800 грн. або обмеженням волі до трьох років, чи позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією).

      28 березня у департаменті агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів пройшла міжвідомча нарада з питань водних ресурсів. Так, директор департаменту агропромислового розвитку. екології та природних ресурсів Микола Ткачук зауважив:, що при укладанні угод з орендарями водних об'єктів необхідно неухильно дотримуватись вимог законодавства, що дозволяє  вести об'єктивну статистику вилову. Прикладом, нині рибоводи показують 1923 тонн риби в рік, але згідно даних статистики мало б бути більше 3 тис тонн (600кг на га водного плеса, а в області більше 4,5 тис га водойм).

     Водних об`єктів на Вінниччині достатньо, аби вести промисловий вилов риби: майже 6 тисяч ставків, 56 водосховищ, 3600 річок. Однак, необхідно бережно ставитися до цього багатства і під час нересту не дозволяти бракон'єрам вилов риби. Задля цього ГУ Держагенства рибного господарства у Вінницькій області, ГУ Дерпродспожислужби та поліції проведуть операцію «Ринок» та посилять контроль за перевезеннями й реалізацією живої риби в даний період.