За ініціативи Вінницької обласної військової адміністрації та Департаменту агропромислового розвитку на базі Вінницького національного аграрного університету відбувся круглий стіл на тему «Забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану. Завершення збирання ранньої групи зернових культур на Вінниччині». 

В заході прийняли участь представники органів влади, місцевого самоврядування, керівництво та науково-педагогічні працівники  Вінницького національного аграрного університету, представники галузевих асоціацій, керівники сільськогосподарських підприємств.

В порядку денному – питання, які є нагальними на сучасному етапі. А саме: завершення збирання ранньої групи зернових культур та забезпечення продовольчої безпеки в регіоні.

«…вже шостий місяць триває російська агресія. Однак, економіка області залишається стабільною, несучи весь тягар військового стану. Вінниччина це аграрний регіон, тому розвиток агропромислового комплексу  є вагомою складовою сталості регіональної економіки та розвитку територіальних громад, а також життєзабезпеченя місцевого населення продовольчими ресурсами»,   відзначив у вітальному слові Начальник обласної військової адміністрації Сергій Борзов.

Попередні підсумки збирання ранньої групи зернових та зернобобових культур та озимого ріпаку підвів директор Департаменту агропромислового розвитку Олег Сідоров.

«…забезпечення продовольчої безпеки для сільськогосподарських виробників є головним завданням в сучасних умовах. В поточному році для його реалізації потрібно максимум зусиль та мужності. Не зламатися та не піддатися паніці, знайти вирішення питання в самих складних умовах, особливо в кінці лютого та в березні, коли навіть погода відмовлялась розуміти реальність. І наші аграрії успішно з цим впорались. Порушення логістичних ланцюгів постачання посівного матеріалу, пально-мастильних матеріалів, добрив, засобів захисту, практично повна зупинка експорту стали непередбачуваною особливістю цьогорічної посівної кампанії, проте не стали визначальними в отриманні кінцевого результату»,  –  зазначив він.

«В структурі посівів в 2022 році частка зернових культур складає 49,7%, технічних – 35,1%, картоплі та овочів – 8,1%, кормових культур – 7%. В порівнянні з попереднім роком зменшилась частка зернових культур, проте зросла частка технічних культур, площ під картоплею та овочами, а також кормових культур….

На сьогодні практично завершується збирання ранньої групи зернових та зернобобових культур. Зібрано 95 % площ під цими культурами.

Середня урожайність по ранній групі зернових - 44,0 ц/га.

Валовий збір ранньої групи зернових культур очікується в обсязі понад 1, 7 млн  тонн в тому числі пшениці-1,3 млн  тонн….

В цілому обсяги виробництва аграрної продукції в області повністю задовільняють власний споживчий попит місцевого населення,  а також всіх внутрішньо-переміщених осіб, які тут проживають. Разом з тим, є можливість відновлення експортного потенціалу та забезпечення сировиною підприємств харчової та переробної промисловості».

Порівняльну оцінку вартості сільськогосподарської продукції та виробничі витрати при її вирощувані на 1 га за останні 10 років привів   Калетнік Григорій Миколайович, доктор економічних наук, професор, Академік НААН України, Президент Вінницького національного аграрного університету.

Голова ради облагрооб’єднання «Вінницька рада сільгоспвиробників» Гелета Василь Іванович акцентував увагу на тому, що сільгоспвиробникам необхідно пристосовуватись до нових викликів, працювати над створенням переробних підприємств, в тому числі із виробництва альтернативних видів енергії, розвивати галузь тваринництва.

Про особливості підготовки ґрунту та посіву озимих хрестоцвітих культур в умовах поточного року проінформував директор Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН Корнійчук Олександр Васильович, про економію ресурсів та збільшення дохідності підприємства в умовах недостатнього зволоження та подорожчання ТМЦ  – голова ФГ «Флора А.А.» Капріца Андрій Олександрович, про прогнози розвитку ринку зернових та олійних культур – директор ТОВ « Грейн Трейд Україна» Попик Ігор Іванович, про механізми отримання грантів «Є робота» на створення або розвиток бізнесу – начальник філії Вінницьке обласне управління АТ «Ощадбанк» Боковий  Юрій Євгенійович.