03 квітня в Вінницькому обласному центрі народної творчості проведено творчу зустріч із Наталією Воронюк, директором ЦКіД Чернівецької селищної ради, письменницею, режисером, блогером, волонтером, автором багатьох креативних задумів із циклу «Працівники культури особливі».

   04 квітня презентовано персональну виставку народного малярства «Квітка життя» художниці Тетяни Куліш (м. Козятин) в Вінницькому обласному центрі народної творчості.

   05 квітня в Вінницькому обласному художньому музеї відбулось відкриття виставкового тематичного проєкту «Випромінювання» одеського художника-концептуаліста Стаса Жалобнюка спільно з Одеським Національним художнім музеєм.

   06 квітня відкрито Всеукраїнську фотовиставку «Янголи спорту» присвячену загиблим захисникам України - спортсменам і тренерам в Вінницькому обласному художньому музеї. Захід організовано спільно з управлінням спорту та рухової активності Департаменту гуманітарної політики обласної військової адміністрації.

 Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Отамановського

   Упродовж тижня бібліотекою проведено інформаційно-просвітницькі заходи: виставку-дату «Газеті «Ямпільські вісті» – 105 років», книжкову виставку «Таємниці книжкової полиці» до Міжнародного дня дитячої книги, книжкову виставку-інформацію «Сівозміна – основний фундамент підвищення продуктивності культур», виставку однієї книги «Ярослав Стешенко: епістолярний монолог» до 120-річчя від дня народження українського книгознавця і бібліографа, виставку-панораму «Великі таємниці нашої планети» до Дня довкілля, Всесвітнього дня Землі, Всесвітнього дня здоров’я, інформаційні години «Хронічні гастроентерологічні захворювання» із циклу «Зустріч з лікарем», «Майбутнє Землі в наших руках» до Всесвітнього дня Землі для учасників ГО «Соціальна інклюзія», тематична година «Книгознавчі студії», літературно-мистецьке об’єднання «Поетичний Чайник, чи акустика рим…» при Вінницькій обласній організації Національної спілки письменників України

   Для користувачів бібліотеки організовано: творчу майстерню «В’язання гачком у бібліотеці» в межах співпраці та реалізації проєкту «ВінОК» спільно з ГО «ВільнОсвіта», «Подільська вишивка» в межах співпраці з «ВінОк», ГО Вінницький центр освітніх технологій, тренінги «Мобільна грамотність» для користувачів старшого віку та ВПО, «Комп'ютерна грамотність» для користувачів старшого віку та ВПО, психологічний тренінг «Група підтримки родичів, чиї рідні зіткнулися із залежностями», клуб з особистісного розвитку «Відродження», вивчення англійської мови для початківців «English4Beginers», «Зустріч», клуб вихідного дня, гуртки вивчення англійської мови «Easy English» для людей старшого віку, вивчення англійської мови «Start2Talk» для ВПО, вивчення польської мови «Łatwo ci mówić!», спілкування англійською мовою з волонтерами, оздоровчі практики «Активне довголіття», зустріч з психологом, арт-терапевтом, головою групи самодопомоги ГО «ВКУПІ» Галиною Бурковською та психологом-практиком, фасилітатором Марією Артюховою, годину дозвілля «Бібліоспіви».

 Вінницька обласна бібліотека для дітей та юнацтва імені І. Франка

   Упродовж тижня для відвідувачів бібліотеки проведено: пізнавальну годину «Екзотичні птахи планети» з нагоди Міжнародного дня птахів, виставку книг «Макс Кідрук: «Пишу для того, щоб мене читали» до 40-річчя від дня народження талановитого українського письменника, казкову вікторину «Рукавичка», театралізовану екскурсію «З книгою жити - з добром дружити», ерудит-гру «Наш веселий святковий світ» до Міжнародного Дня дитячої книги, майстер-клас «Солодке диво», творчу майстерню «Ангел-оберіг».

Вінницький обласний краєзнавчий музей

   У музеї тривають роботи виставок «України щит», «Календар пам’ятних дат на 2022 р.», «Візії українського раю», «Літописець Вінниці», «Диво килимове».

   1-7 квітня проведено 3 майстер-класи з писанкарства «Світ у писанці».

 7 квітня відбулася інтерактивна екскурсія «Археологічні мандри: урок виживання» у рамках програми «Заходи вихідного дня».

   Оновлено мартиролог загиблих захисників у російсько-українській війні. До музею надійшли 72 предмета.

 Вінницький обласний художній музей

   01 квітня відбулась інтернет-виставка живопису «Монолог художника» одного із засновників обласної організації Спілки художників Олексія Сидорова до 100-річчя від дня народження митця.

   02 квітня проведено освітню програму «Замкнені всередині себе» до Міжнародного дня поширення інформації про аутизм.

   Упродовж тижня відбулось тематичне заняття «Азбука образотворення» з курсу історії мистецтв та скульптури для юних художників в рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки.

 Державний історико-культурний заповідник «Буша»

   Упродовж тижня працювали 2 виставки: «Килим долі», «Килими Східного Поділля».

 Вінницький обласний центр народної творчості

   03 квітня відбувся семінар з нематеріальної культурної спадщини на тему: «Значення НКС у формуванні ідентичності, що впливає на імідж громади» для працівників закладів культури та бібліотечних працівників на базі Липовецького міського будинку культури.

   З 01 по 05 квітня підготовлено та розміщено в соціальних мережах відеосюжети та фотопрезентації: виступи творчих колективів за підсумками атестації на предмет підтвердження звання «Народний (зразковий) аматорський» народного аматорського фольклорного ансамблю «Рогізяночка» Рогізківського СБК Чечельницької селищної ради, «Подільський традиційний костюм кінця 19, початку 20 сторіччя» із циклу «Пошуки науковця» з дослідження Віктора Косаківського; фоторепортажі: творчу зустрічі із Наталією Воронюк, директором ЦКіД Чернівецької селищної ради, семінару з нематеріальної культурної спадщини для працівників закладів культури та бібліотечних працівників у м. Липовець, персональної виставки народного малярства Тетяни Куліш.

Вінницький обласний центр культури «Щедрик»

   04 квітня проведено творчий вечір «Чого хоче жінка» Ганни Кучерук у Вінницькому експериментальному протезно-ортопедичному підприємстві.

   05 квітня відбувся показ анімаційного фільму «Мавка. Лісова пісня» в рамках проєкту «Кіно заради Перемоги!»

   Проведено цикл майстер-класів з писанкарства для Вінничан, ВПО та інших пільгових категорій.

 Вінницький обласний академічний український музично-драматичний театр ім. М. К. Садовського

Проведено 7 вистав: «Потрібен брехун», «Ніч вовків», «Лісова пісня», «KVITKA», «Клуб самотніх сердець», «Русалонька», «За двома зайцями».

Вінницький обласний академічний театр ляльок

   Протягом тижня здійснено показ вистав: «Коти-біженці», «Подорож маленької Зіроньки», «Наш веселий колобок», «A Mouse And The Pink Ribbon або Мишка та рожева стрічка» для учнів шкіл та вихованців дошкільних навчальних закладів, проведено театралізовану лекцію про мистецтво театру ляльок.

Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича

   02 квітня відбувся концерт артистів Житомирської обласної філармонії «FLAUTANDO» Тарас Малик (флейта) та Максим Заводний (гітара).

   03 квітня проведено концерт солістів та артистів філармонії «Розмова для двох».

   04 квітня відбулося два концерти Подільського камерного хору «Леонтович-капела» «Весняне паті» для учнів Вінницьких шкіл.

 Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. М. Д. Леонтовича

   03 квітня відбувся концерт пам’яті Ф. Шопена.

   Упродовж тижня проведено караван вражень «Смійтесь, люди, на здоров’я» до Дня сміху, інформ-реліз «Міста-герої України» до Річниці визволення міст-героїв України та «Здоров’я сьогодні і на все життя» до Всесвiтнього дня здоров'я.

 Тульчинський фаховий коледж культури

   Упродовж тижня проведено годину спілкування «Спілкуймося безпечно!», психологічну бесіду «Психологічна атмосфера в групі», тематичні бесіди «Вибухонебезпечні предмети. Мінна безпека» до Міжнародного дня освіти по питаннях мінної безпеки та «Найбільше щастя у житті – здоров’я» до Всесвітнього дня здоров҆я, урок академічної доброчесності на тему: «Охорона прав інтелектуальної власності в цифровому середовищі».

   Студенти коледжу стали учасниками II Всеукраїнського двотурового фестивалю-конкурсу мистецтв «Ой, Заграйте, Музиченьки» імені Миколи Лисенка.

 Вінницький обласний навчально-методичний центр галузі культури, мистецтв та туризму

   02 квітня розпочалось навчання з підвищення кваліфікації групи слухачів завідувачів бібліотеками-філіями в кількості 16 осіб.

 ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

   Упродовж тижня проведено низку культурно-мистецьких заходів: благодійний концерт «Все буде Україна» у КЗ «Міський будинок культури», благодійна акція «Все буде Україна» у КЗ «Центр культури і дозвілля Тепличчини», благодійна акція-збір на підтримку ЗСУ «З любов'ю до ЗСУ» у Побережнянській філії КЗ «Центру культури і дозвілля Вороновицької територіальної громади», майстер-класи з виготовлення дитячої іграшки-пташки у КЗ «Центр культури і дозвілля Лука-Мелешківської сільської ради» та випалювання на тканині у КЗ «Будинок культури» Хмільницької міської ради,

Моніторинг діяльності музейних закладів області

   За вказаний період створено 10 виставок: до 112-ї річниці з дня народження Віри Сергіївни Роїк «Думки на полотні», до Дня пам’яток історії та культури «Культурна спадщина Бершадщини» (Бершадський краєзнавчий музей), до Міжнародного дня дитячої книги «Диво, ім'я якому – книга» (Барський історичний музей), до 85-річчя з дня народження Володимира Смаровоза «Людина високого духу – митець з великої літери» (Мурованокуриловецький краєзнавчий музей ім. Ф. Коновалюка), «В обіймах Янголів» (Ямпільський музей образотворчого музею), «Матінка-Земля» (музей історії та етнографії сіл Мурафської сільської ради, с. Пеньківка Жмеринського району), «Конституція Пилипа Орлика – перша українська Конституція» (краєзнавчий музей ім. У. Кармалюка, селище Літин), «Володарі неба» (Погребищенський краєзнавчий музей ім. Н. А. Присяжнюк), «Весняні мотиви» (музей історії м. Козятин), «Чорні крила біди» (музей історії с. Баланівка, Гайсинський район).

   Відбулася Міжнародна онлайн-конференція «Євроінтеграція в дії: Досвід Латвії у розвитку музейної справи: «Історичний центр Валмієри. Експозиція «де Вольдемер» та вебінар MemorySavers на тему «Цифрові практики для музеїв» (на платформі Google Meet) від фундації OBMIN за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України за участі працівників Мурованокуриловецького краєзнавчого музею ім. Ф. Коновалюка, Бершадського краєзнавчого музею та Ямпільського музею образотворчого мистецтва. (м.Варшава)

   Проведено цикл лекцій «Нехай за мене скажуть нитки на рушниках» до 112-ї річниці від дня народження Віри Сергіївни Роїк у Бершадському краєзнавчого музею.

   Відбулася презентація збірки пісень Володимира Дверницького «Ти зі мною в серці, Україно» у музеї фольклору Гната Танцюри.

   Взято участь у благодійному дводенному ярмарку майстрів ручної роботи, що проходив у м. Вінниця у ТРЦ Plaza Park науковими працівниками історичного музею м. Жмеринка.

   За звітний період проведено 6 майстер-класів: з декоративно-ужиткового мистецтва, джгутового плетива, вишивання, писанкарства та виготовлення великодніх іграшок.

Моніторинг діяльності бібліотек області

   До Міжнародного дня сміху в бібліотеках області організовано: віртуальну виставку «Жменя сміху всім на втіху» та оформлено гумористичну виставку-панораму «Весняні усмішки з книжкових сторінок» у Барській публічній бібліотеці, книжкові виставки «Гумор та сміх – розрада для всіх» у Крижопільській головній бібліотеці та «Від усмішки йде до всіх тепло» у Гайсинській центральній бібліотеці.

   В бібліотеках продовжуються заходи до Всеукраїнського тижня дитячого читання: круглий стіл «Вклонімось Книзі – мудрості вклонімось» та конкурс написання кращого прислів'я про книгу «Книги-кораблі думок» в Сигнальській сільській бібліотеці Козятинської ТГ.

   До Міжнародного дня дитячої книги проведено книжкові виставки «Читаємо разом» у Немирівській головній публічній бібліотеці, майстер-клас «У книжечку на згадку зробимо закладку» у Мончинській бібліотеці Погребищенської ТГ, літературну вікторину «Що ти знаєш про книги?» у Вишковецькій сільській бібліотеці КЗ «Брацлавська публічна бібліотека», книжкову вікторину «Все, що серце і розум вік творили не один, повибирувало людство в КНИГИ – перли із перлин» у Удицькій сільській бібліотеці, літературну здибанку «Читацькі вподобайки» у КЗ «Липовецька публічна бібліотека», бібліотечна виставка «Книжкове перехрестя» у КЗ Гніванська публічна бібліотека.

   01 квітня відбулася віртуальна книжкова виставка «Фантастика Ua від Макса Кідрука» до 40-річчя сучасного українського письменника Макса Кідрука у Немирівській головній публічній бібліотеці, бібліотечна виставка «Макс Кідрук: той хто йде за Мрією» у Публічній бібліотеці Вороновицької селищної ради, виставка-ознайомлення «Автор фантастичних, драматичних і психологічних романів, видавець, мандрівник – Макс Кідрук» у Козятинській публічній бібліотеці.

   З нагоди 215-ї річниці з дня народження Миколи Гоголя в бібліотеках області відбулись заходи: бібліотечні виставки «Таємничий і загадковий Микола Гоголь» в Немирівській головній публічній бібліотеці, «Великий маг слова – М. Гоголь» в Публічній бібліотеці Вороновицької селищної ради, книжкова виставка «Співець української душі» в Гайсинській центральній бібліотеці.

   Упродовж тижня проведено: загальнобібліотечний онлайн-проєкт «Світлописи минулих літ» з дослідженням «Родинне свято – Романівське весілля» у КЗ «Бершадська бібліотека», книжково-ілюстративну виставку «Від екології природи – до екології душі» в рамках акції «Чисте довкілля» у Побережненській бібліотеці Вороновицької ТГ, представлено виставку-експозицiю «Птахи нашого краю» до Мiжнародного дня птахів у КЗ «Публічна бібліотека» Літинської селищної ради, виставку-рекламу «Подорожуємо сторінками української книги» у межах проєкту «Книжковий грант» за підтримки Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів у публічній бібліотеці Крижопільської селищної ради, майстер-клас по розпису мальованок та шкрябанок Світлани Дячук у КЗ «Тростянецька селищна публічна бібліотека», виставку картин творів Софії Гаюк у Гайсинській центральній бібліотеці, бібліотечний урок «Актуалізація книжкового фонду» у Тульчинській публічній бібліотеці.