12 квітня відбувся перший відкритий Всеукраїнський фестиваль-конкурс «Калинівська театральна імпреза» учасниками якого стали 12 молодіжних театральних колективів із 7 областей України (м. Калинівка, Технологічний фаховий коледж).

 ВІННИЦЬКА ОБЛАСНА УНІВЕРСАЛЬНА НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ІМ. В. ОТАМАНОВСЬКОГО

  Упродовж тижня бібліотекою проведено інформаційно-просвітницькі заходи: презентацію художньо-документальної повісті «Окупація, або правда про український Київ 1941-1942 рр.» Богдана Червака, українського громадського і політичного діяча, голови Організації українських націоналістів та презентацію книги «На перехрестях історії: студії на пошану C.І. Білоконя з нагоди 70-річчя»; інформаційно-просвітницький захід «Роми в Україні: історія та традиції» спільно з Управлінням у справах національностей та релігій Вінницької ОВА та презентацію книжково-ілюстративної виставки «Роми в Україні», правову полицю «Правовий статус ромської національної меншини в Україні»  до Міжнародного дня ромів; пізнавальну годину «Ці дивовижні павуки» у КЗ «Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій»; конференцію молодих науковців «Здоров'я жінки. Злободенні питання лікування» спільно з ГО «Міжнародна асоціація Протиковідний Альянс»; вебінар «Медичні загадки в практиці фармацевта та лікаря» із циклу «Професійна школа фармацевта» спільно з ГО «Вінницька обласна асоціація фармацевтів «Cum Deo»; книжкові виставки «Сучасна палітра фентезі» та «Глобалістика: економічний вимір»; виставку-вшанування «Гортає пам’ять скорботні сторінки», книжкову виставку-пам’ять «Збережеться пам’ять – збережеться народ» до Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських концтаборів, виставку-презентацію «Світ української енциклопедії», виставку-пам’ять «Поглинуті мороком: історія злочину, яку не змогли приховати» до Дня пам'яті жертв Катині, книжкову виставку-калейдоскоп «Збереження довкілля справа кожного» до Всеукраїнського дня довкілля.

  Для користувачів бібліотеки організовано: клуб з особистісного розвитку «Відродження», вивчення англійської мови для початківців «English4Beginers», «Зустріч», майстер-клас «Основи петриківського розпису» в межах роботи студії творчості «Усе підвладно руці майстра», творчу майстерню «В’язання гачком у бібліотеці» в межах співпраці та реалізації проєкту «ВінОК» спільно з ГО «ВільнОсвіта», зустріч з лікарем Наталією Шаламай фасилітатором групи самодопомоги ГО «ВКУПІ», гуртки вивчення англійської мови «Easy English» для людей старшого віку, спілкування англійською мовою з волонтерами, вивчення англійської мови «Start2Talk» для ВПО, вивчення польської мови «Łatwo ci mówić!», із оздоровчих практик «Активне довголіття», психологічний тренінг «Група підтримки родичів, чиї рідні зіткнулися із залежностями», годину спілкування «Сімейні зустрічі» для підтримки родин ВПО спільно з ГО «Українська сімейна фундація», годину дозвілля «Бібліоспіви».

ВІННИЦЬКА ОБЛАСНА БІБЛІОТЕКА ДЛЯ ДІТЕЙ ТА ЮНАЦТВА ІМЕНІ І. ФРАНКА

  Упродовж тижня для відвідувачів бібліотеки проведено: годину мистецтва «Чудернацький світ Марії Приймаченко», інформаційно-пізнавальну годину «Пернаті рекордсмени України», пізнавальну годину «Маркетинг для кар'єри: перші кроки до професійного майбутнього», космічну мандрівку «Інопланетна погода в Сонячній системі», лялькову виставу «Ріпка у смартфоні», птах-абетку «Екзотичні птахи планети», онлайн-інформування про відбір на здобуття стипендій Президента України для молодих письменників і митців у сфері музичного, театрального, образотворчого, хореографічного, естрадно-циркового та кіномистецтва.

 ВІННИЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ

  14 квітня відбувся майстер-клас з валяння «Картина з вовни» від Оксани Панас у рамках програми «Заходи вихідного дня».

  У музеї тривають роботи виставок «України щит», «Календар пам’ятних дат на 2022 р.», «Візії українського раю», «Літописець Вінниці», «Диво килимове». Оновлено мартиролог загиблих захисників у російсько-українській війні.

 ВІННИЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ХУДОЖНІЙ МУЗЕЙ

  8 квітня розпочато фестиваль-конкурс дитячого візуального мистецтва «Арт-Олімп»-2024.

  9-12 квітня відбулися майстер-класи та лекції з писанкарства в рамках Великоднього фестивалю «Українська писанка»-2024 для учнів молодшого шкільного віку.

  11 квітня проведено освітню програму «Попіл історії» на відзначення Міжнародного дня визволення в’язнів нацистських таборів.

  Упродовж тижня відбулися тематичне заняття «Азбука образотворення» з курсу історії мистецтв та скульптури для юних художників в рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки, мистецько-освітня програма «Шедеври Вінниччини. Потоцькі» Центру музейної педагогіки для учнів та викладачів міської приватної школи Хаб Скул, мистецька акція з нагоди 10-річчя від початку АТО/ООС «Ті, хто (не) чекав війну.

ДЕРЖАВНИЙ ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНИЙ ЗАПОВІДНИК «БУША»

Упродовж тижня працювали 2 виставки: «Килим долі», «Килими Східного Поділля».

ВІННИЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР НАРОДНОЇ ТВОРЧОСТІ

  09 квітня відбувся семінар з клубної роботи та НКС на базі Іллінецької та Дашівської територіальних громад.

 10 квітня проведено атестацію народного аматорського фольклорного ансамблю «Ковалівчанка» Ковалівського СБК в с. Ковалівка Немирівської міської територіальної громади.

  12 квітня відбувся регіональний онлайн конкурс інструментальної музики ім. Петровського (м. Тульчин, фаховий коледж культури).

  Упродовж тижня проведено майстер-клас Михайла Діденка з гончарства для дітей внутрішньо переміщених осіб та Наталі Шпак-Косаківської з написання традиційної писанки.

  З 08 по 15 квітня підготовлено та розміщено в соціальних мережах відеосюжети та фотопрезентації: виступи творчих колективів із циклу «Ми – Україна», народний аматорський ансамбль української пісні «Оксамит» Черепашинецького СБК Калинівської територіальної громади, із циклу «Як є рід–то буде й обід», відеосюжети виступів творчих колективів із циклу «За підсумками атестації на предмет підтвердження звання «Народний (зразковий) аматорський» народного аматорського фольклорного ансамблю «Рогізяночка» Рогізківського СБК Чечельницької селищної ради, зразкового аматорського ансамблю танцю «Сюрприз ЦКіД Тульчинської міської ради, фоторепортажі: майстер клас з написання традиційної писанки, атестації народного аматорського фольклорного колективу «Ковалівчанка» в с.Ковалівка Немирівської територіальної громади, семінару з клубної роботи та НКС на базі Іллінецької та Дашівської територіальних громад, відеовітання з нагоди 75 річчя Анатолія Франчука від дня народження корифея галузі культури із селища Крижопіль із циклу «Плеяда митців Вінниччини» та анонс проведення майстер-класів з написання традиційної писанки.

ВІННИЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КУЛЬТУРИ «ЩЕДРИК»

  11 квітня проведено творчий вечір «Квітневі візерунки» Ганни Кучерук для людей похилого віку та людей з інвалідністю.

  12 квітня відбувся показ анімаційного фільму «Снайпер. Білий ворон» для учнів Вінницького ліцею №14 м. Вінниця в рамках проекту «Кіно заради Перемоги!».

Проведено майстер-клас з писанкарства для Вінничан, ВПО та інших пільгових категорій.

 ВІННИЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ АКАДЕМІЧНИЙ УКРАЇНСЬКИЙ МУЗИЧНО-ДРАМАТИЧНИЙ  ТЕАТР ІМ. М. К. САДОВСЬКОГО

Проведено 4 вистави:

  • «BLACKOUT»,
  • «Ромео і Джульєтта»,
  • «Ціанистий калій …з молоком чи без?»,
  • «Ассо та Піаф».

 ВІННИЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ АКАДЕМІЧНИЙ ТЕАТР ЛЯЛЬОК

  09 квітня проведено театралізовану лекцію про мистецтво театру ляльок у рамках проекту «Знайди себе».

 10 квітня представлено виставу «Бука» для глядачів м. Хмільника.

  Протягом тижня здійснено показ вистав: «Небезпечна пригода», «Веселе мишеня», «Стрибаюча принцеса», «Івасик-Телесик», «Коти-біженці» для учнів шкіл та вихованців дошкільних навчальних закладів.

ВІННИЦЬКА ОБЛАСНА ФІЛАРМОНІЯ ІМ. М. Д. ЛЕОНТОВИЧА

  10 квітня відбувся концерт симфонічного оркестру «Зірки опери з симфонічним оркестром» Ольги Чубарєвої та Ігоря Бортка Народних артистів України.

  Проведено два концерти Подільського камерного хору «Леонтович-капела» «Весняне паті» для учнів Вінницьких шкіл.

  13 квітня відбувся концерт ансамблю солістів «Експромт».

ВІННИЦЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ МИСТЕЦТВ ІМ. М. Д. ЛЕОНТОВИЧА

  10 квітня проведено гру-тренінг «Права людини-основа європейських цінностей».

Відбувся концерт та майстер-клас Єргієвої К.І. доцента, кандидата мистецтвознавства ОДМА ім. А.В. Нежданової.

  11 квітня проведено захід - відеоподорож до минулого «Варварство ХХ ст.» до Мiжнародного дня визволення в'язнiв фашистських концтаборiв.

  12 квітня відбувся концерт учнів ліцею мистецтв.

 ТУЛЬЧИНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ КУЛЬТУРИ

  09 квітня проведено годину спілкування «Кібербулінг або агресія в Інтернеті» щодо безпечної поведінки в інтернеті та попередження кібербулінгу.

  Відбулася творча зустріч здобувачів освіти ОПП «Народна хореографія» Кайнарем Я. - директором школи сучасного танцю ТОТЕМ, художнім керівником школи ТОТЕМ м. Київ.

  10 квітня проведено психологічну бесіду: «Психологічний клімат між підлітками».

   12 квітня відбувся обласний онлайн конкурс молодих виконавців інструментальної музики – 2024.

         Проведено обласну онлайн конференцію «Менеджмент соціокультурної діяльності: проблеми та перспективи розвитку».

ВІННИЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР ГАЛУЗІ КУЛЬТУРИ, МИСТЕЦТВ ТА ТУРИЗМУ

  10 квітня розпочалось навчання з підвищення кваліфікації групи слухачів викладачів музично-теоретичних дисциплін мистецьких шкіл у кількості 25 осіб.

  З 10 по 12 квітня відбулося короткотермінове навчання з підвищення кваліфікації групи слухачів викладачів мистецьких шкіл у кількості 115 осіб.

 ГРОМАДИ

МОНІТОРИНГ ДІЯЛЬНОСТІ КЛУБНИХ ЗАКЛАДІВ ОБЛАСТІ

  Упродовж тижня проведено низку культурно-мистецьких заходів: майстер-клас «Традиційна українська писанка» у КЗ «Центр культури і дозвілля Жмеринської міської ради». Відбулися благодійні концерти «Музика незламних» за участі оркестру ДСНС у Вінницькій області у КЗ «Центр культури і дозвілля Лука-Мелешківської сільської ради» та «Разом до Перемоги» на допомогу Збройним Силам України в рамках акції у КЗ «Міський Будинок культури Гайсинської міської ради» та Центр культури і дозвілля Жмеринської міської ради», благодійні акції «Все буде Україна» у КЗ «Центр культури і дозвілля Тепличчини» та зі збору коштів на допомогу ЗСУ у КЗ «Тростянецький селищний комунальний Центр культури і дозвілля», благодійний марафон волонтерської групи працівників культури «З вірою в Перемогу у м.Вінниці у КЗ «Мурованокуриловецький центр культури і дозвілля», благодійну виставку «Весняні барви» картин художниці Наталії Азарної с. Яришівка у КЗ «Центр культури і дозвілля Лука-Мелешківської сільської ради».

МОНІТОРИНГ ДІЯЛЬНОСТІ МУЗЕЙНИХ ЗАКЛАДІВ ОБЛАСТІ

   За звітний період створено 3 нових виставки: «Забуте ремесло. Пряду, пряду ниточку» (історичний музей ім. В. Порика, с. Порик Хмільницького району), «Чорне крило Чорнобиля» (Оратівський краєзнавчий музей), «Великодня писанка» (Шаргородський музей образотворчого мистецтва).

  11 квітня відбулася презентація книг «Люблю…» та «Життя мінливий світ» Юрія Сиченка в історичному музеї м. Хмільник.

  9 квітня проведено пізнавально-спортивну гру «Здоров’я – джерело життя» та «Здоровому все здорово!» до Всесвітнього дня здоров’я у с. Баланівка.

  За звітний період проведено 6 майстер-класів з писанкарства та виготовлення Великодніх прикрас: декорованих свічок, кроликів, дерев’яних яєць, курчат-писанок з повітряних кульок і серветок в техніці пап’є-маше.

МОНІТОРИНГ ДІЯЛЬНОСТІ БІБЛІОТЕК ОБЛАСТІ

   До Всесвітнього дня здоров'я в бібліотеках області організовано: відеопрезентацію «Збережи своє здоров’я» у Немирівській головній публічній бібліотеці, книжкові виставки-поради «Здоров’я – цінність нашого життя» у Барській публічній бібліотеці та «Про здоров’я треба знати, про здоров’я треба дбати» у Гайсинській головній бібліотеці, бесіду «Твоє здоров’я – твій вибір» у КЗ «Липовецька публічна бібліотека», літературно-ігрову подорож «Абетка здоров’я» у Василівській бібліотеці, книжкову виставку «Я – моє здоров’я – моє життя» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека».

  До Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських концтаборів проведено виставку реквієм «Не забуваймо тих, хто хотів жити» у КЗ «Бершадська бібліотека», виставку-спомин «У нашій пам’яті вічно» у Гайсинській центральній бібліотеці, виставку-вшанування «Концтабори – злочин проти людства» у КЗ «Липовецька публічна бібліотека».

  Відбулось засідання мовного клубу «Мова єднає» у Дашівській публічній бібліотеці імені Йосипа Позичанюка та «Мова має значення» у Погребищенській головній бібліотеці, урок української мови для відвідувачів клубу «Говорімо українською», назва уроку – «Немає нічого могутнішого за слово» у публічній бібліотеці Крижопільської селищної ради.

  Упродовж тижня проведено: бібліотечну виставку «Космос, небесні світила та визначні українці в авіації та космонавтиці» до Всесвітнього дня авіації і космонавтики у публічній бібліотеці Калинівської міської ради, Всеукраїнський проект «Вільні читають українською» у Тульчинській публічній бібліотеці, виставку артплакатів «Сила. Честь. Перемога» у Барській публічній бібліотеці, першу зустріч клубу за інтересами «За покликом душі» у КЗ «Публічна бібліотека Оратівської селищної ради», семінар бібліотечних працівників «Складова розвитку бібліотеки – проектна діяльність» у публічній бібліотеці Томашпільської селищної ради.