15-19 квітня проведено обласний онлайн-конкурс виконавців на музичних інструментах «Подільська весна - 2024».

  17 квітня відбулася Школа керівника бібліотеки «Комунікація. Компетентності. Досвід» на тему: «Бібліотека в реаліях воєнного часу: простір безпеки, соціальної адаптації та психологічного комфорту». У рамках Школи керівника бібліотеки відбулась лекція «Нове в законодавстві про авторське право: що необхідно знати бібліотекарам» до Всесвітнього дня книги та авторського права.

  17 квітня проведено відкриття пам’ятної виставки фотографа-натураліста Дениса Кривого «Краса Бузького Гарду». Денис Кривий (19.10.1988–11.05.2023) – фотохудожник, військовослужбовець Сил спеціальних операцій ЗСУ.

  18 квітня відбувся концерт «З піснею до Перемоги!» Станіслава Городинського - народного артиста України.

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Отамановського

18 квітня проведено День інформації «Визначні місця Вінниці» до Дня пам’яток історії та культури України.

  Упродовж тижня діяли книжкові виставки: правова полиця «Екологічно безпечний розвиток України: правові засади» до Всеукраїнського дня довкілля, книжкова виставка «Земельні ресурси України та їх використання до Міжнародного дня Матері-Землі, книжково-ілюстративна виставка «Екологія – глобальна проблема сучасності» до Всеукраїнського дня довкілля та Всесвітнього дня Землі, тематична книжкова виставка «Збережемо красу Землі» до Всесвітнього дня Землі.

  Для користувачів бібліотеки організовано: тренінг «Турбота і взаємопідтримка», «Мобільна грамотність» для користувачів старшого віку та ВПО, «Комп'ютерна грамотність» для користувачів старшого віку та ВПО, психологічний тренінг «Група підтримки родичів, чиї рідні зіткнулися із залежностями», група самодопомоги, зустріч з психологом, арт-терапевтом, головою групи самодопомоги ГО «ВКУПІ» Галиною Бурковською, клуб з особистісного розвитку «Відродження», клуб вивчення англійської мови для початківців «English4Beginers», клуб вихідного дня, гуртки вивчення англійської мови «Easy English» для людей старшого віку, спілкування англійською мовою з волонтерами, вивчення англійської мови «Start2Talk» для ВПО, вивчення польської мови «Łatwo ci mówić!», спілкування англійською мовою з волонтерами, оздоровчі практики «Активне довголіття», година дозвілля «Бібліоспіви», творчу майстерню «Подільська вишивка» в межах співпраці з «ВінОк» та ГО Вінницький центр освітніх технологій; «В’язання гачком у бібліотеці» в межах співпраці та реалізації проєкту «ВінОК» спільно з ГО «ВільнОсвіта», цикл «Зустрічі для здоров’я і гармонії душі». Зустріч квітнева – «Перець: чорний, духмяний, гострий» спільно з ГО «Міжнародна асоціація «Протиковідний альянс»; майстер-клас із писанкарства «Духовна сила Подільської писанки»;

Вінницька обласна бібліотека для дітей та юнацтва імені І. Франка

  Упродовж тижня для відвідувачів бібліотеки проведено: презентацію «Великий смішний маленький чоловічок - володар великої ілюзії кіно» з нагоди відзначення 135-річчя від дня народження легендарного англійського та американського кіноактора і режисера Чарльза Спенсера Чапліна, екологічну годину «Війна і екологія» для студентів ДПТНЗ «Вінницьке вище професійне училище сфери послуг», пізнавальну годину «Шукаємо вихід із сміттєвих лабіринтів»  для третьокласників приватного ліцею «Артинов», онлайн-презентацію «Цікаві факти про бджолу»  та відбувся майстер-клас «Бджілка»  для третьокласників ліцею № 7, інтелектуально-розважальні ігри «Нехай земля квітує всюди, природу збережемо, люди!» для семикласників ліцею №27 та «Мальовнича Україна» для семикласників ліцею №4, виставку книг «Розмаїття культурної спадщини» з нагоди відзначення Міжнародного дня захисту пам’яток і визначних місць, майстер-клас із виготовлення солодких весняних букетів для семикласників ліцею №7 та шестикласників ліцею № 4.

Вінницький обласний краєзнавчий музей

  У музеї тривають роботи виставок «України щит», «Календар пам’ятних дат на 2022 р.», «Літописець Вінниці».

  15 – 21 квітня проведено 13 майстер-класів з писанкарства «Світ у писанці».

  15–19 квітня відбулася пересувна виставка «Микола Леонтович: музична легенда Поділля» у Теплицькому аграрному ліцеї.

  18 квітня розпочалася виставка графічних робіт ліквідатора аварії на Чорнобильській АЕС Павла Пшеничного «Біль Чорнобиля» до 38-ї річниці Чорнобильської катастрофи.

  19 квітня відбулося відкриття фотовиставки «З Україною в серці», присвяченої білоруським добровольцям, які загинули у боротьбі проти російської агресії.

  Проведено майстер-клас «Світ у писанці» та відбулася пішохідна екскурсія «Мури: погляд крізь віки» у рамках програми «Заходи вихідного дня».

Вінницький обласний художній музей

  15–19 квітня відбулися майстер-класи і лекції з писанкарства в рамках Великоднього фестивалю «Українська писанка» - 2024 для учнів молодшого та середнього шкільного віку.

  18 квітня проведено тематичне заняття «Мистецтво – дітям»  з циклу курсу історії мистецтв в рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки, за сприяння Вінницької обласної Ради для учнів середнього шкільного віку с. Лука-Мелешківська.

  Відбулася наукова конференція Харківського історичного музею ім. М.Ф. Сумцова «Музей у глобальному світі: інновації та збереження традицій»  (онлайн). В рамках ХХХ-х Сумцовських читань та відзначення 170-річчя М. Ф. Сумцова.

  Упродовж тижня відбулися тематичне заняття «Азбука образотворення» з курсу історії мистецтв та скульптури для юних художників в рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки, виставка «Великодні обереги Поділля» (Подільська народна ікона ХІХ- поч. ХХ ст. та обрядові рушники), мистецька програма «Історичні пам’ятки Вінниччини: мандрівка у часі» до Дня пам’яток історії та культури.

Державний історико-культурний заповідник «Буша»

  Упродовж тижня працювали 2 виставки: «Килим долі» , «Килими Східного Поділля» .

Вінницький обласний центр народної творчості

  17 квітня проведено атестацію на предмет підтвердження звання «народний аматорський» ансамблю пісні і танцю Краснопільського СБК Гайсинського району.

  Відбувся майстер-клас з традиційної вишивки за участю Наталі Шпак-Косаківської заслуженого майстра народної творчості України.

Вінницький обласний центр культури «Щедрик»

  17 квітня відбулася інтелектуально-пізнавальна вікторина «Як ти знаєш своє місто?» на Базі підприємства УТОС.

  19 квітня проведено майстер-клас з писанкарства для Вінничан, ВПО та інших пільгових категорій.

Вінницький обласний академічний український музично-драматичний театр ім. М. К. Садовського

  Проведено 6 вистав: «Дім, у якому переночував Бог», «Селфі зі Склерозом», «У неділю рано зілля копала», «Клуб самотніх сердець», «Аліса в Країні чудес», «Чай з м'ятою чи з лимоном». 

Вінницький обласний академічний театр ляльок

  14 квітня проведено лялькове естрадно-циркове шоу «Бука».

  18 квітня відбувся концерт «Все буде Україна!» у Вінницькому державному педагогічному університеті імені Михайла Коцюбинського для студентів та викладачів.

  Протягом тижня здійснено показ вистав: «Небезпечна пригода», «Веселі ведмежата», «Бабусина пригода», «Веселе мишеня», «Лицар без коня» для вихованців дошкільних навчальних закладів м. Вінниці.

Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича

  16 квітня відбувся концерт ансамблю солістів «Зал слави рок-н- ролу» .

  17 квітня проведено концерт симфонічного оркестру «Великий Верді» у Тернопільській обласній філармонії.

  18 квітня відбувся концерт академічного ансамблю пісні і танцю «Поділля» «Подільське гроно калинове» з циклу концертів до 80-річчя створення колективу.

Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. М. Д. Леонтовича

  16 квітня відбувся творчий звіт Вінницької ДМШ №1.

  17 квітня проведено міський конкурс «Кришталева нота».

  Відбувся звітній концерт вокальних ансамблів: «Мальви», «Перлина», «Мокоша», «Бревіс».

Тульчинський фаховий коледж культури

  18 квітня відбувся майстер-клас з писанкарства для працівників сільських закладів культури в рамках семінару «Форми і методи роботи з розвитку декоративно-прикладного мистецтва».

  Упродовж тижня проведено: психологічну бесіду «Морально-психологічний клімат між підлітками», годину спілкування «Спілкуймося безпечно» щодо безпечної поведінки в інтернеті та попередження кібербулінгу, виховну годину «Моя країна багата на визначні місця» та Медіапроєкт «Велич палаців Вінниччини» до Дня пам'яток історії та культури, виставу «Нас (не) кинули».

Вінницький обласний навчально-методичний центр галузі культури, мистецтв та туризму

  17 квітня завершилось навчання з підвищення кваліфікації групи слухачів викладачів музично-теоретичних дисциплін мистецьких шкіл у кількості 32 особи.

 18 квітня розпочалось навчання з підвищення кваліфікації групи слухачів працівники ЗККТ.

ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

  Упродовж тижня проведено низку культурно-мистецьких заходів: «Планета Земля» у філії КЗ «Центр культури і дозвілля Лука-Мелешківської сільської ради», презентовано проект талантів «Покажи себе» у КЗ «Центр культури і дозвілля Лука-Мелешківської сільської ради», мистецький проект «Музика єднає» в рамках першого регіонального фестивалю традиційної подільської страви «Ох і колотуха - Глухівецька замануха» у КЗ «Центр культури і дозвілля Глухівецької селищної ради», відбулася презентація сучасного українського документально-пригодницького фільму «Гірська мить» у КЗ «Центр культури і дозвілля Тепличчини», благодійний концерт зразкового танцювального колективу «Фантазія» у КЗ «Центр культури і дозвілля Тепличчини.

  До Великодніх свят відбулися майстер-класи із циклу «Традиційна українська писанка» в 145 клубних закладах області, майстер-класи «Квіти весни» у КЗ «Центр культури і дозвілля Лука-Мелешківської сільської ради», майстер-клас з малювання за участі художниці Наталії Азарної для гуртківців творчої майстерні «Фантазія» у Яришівській філії КЗ «Центр культури і дозвілля Лука-Мелешківської сільської ради»,

Моніторинг діяльності музейних закладів області

  За вказаний період створено 8 виставок: «Благословення сходить із небес… Христос Воскрес!» (Оратівський краєзнавчий музей), «Чорнобиль – незаживаюча рана: головні наслідки аварії» (Бершадський краєзнавчий музей), «Пам’ятки архітектури національного значення міста Хмільника» (історичний музей м. Хмільник), «Сільські пейзажі» (музей історії с. Гопчиця), «Рушникова веснянка» (літературно-меморіальний музей М. П. Стельмаха, с. Дяківці Вінницького району), «Реквієм Чорнобилю» (музей культури села та галерея Прокопа Колісника, с. Поташня Гайсинського району), «Мій світ пейзажу» (Тульчинський краєзнавчий музей).

  До 80-ї річниці відкриття швейної фабрики «Лілея» відбулася тематична екскурсія палацом Ксідо та пороховими погребами під вежею м. Хмільника.

  Відбулося засідання спілки краєзнавців «Історія краєзнавчого музею ім. У. Кармалюка як пам’ятка історії» у Літинському краєзнавчому музеї ім. У. Кармалюка.

  За звітний період проведено 4 майстер-класи: виготовлення великодніх мальованок, курчаток-писанок, декорування дерев’яних яєць, ткацтва.

Моніторинг діяльності бібліотек області

  Започатковано загальнобібліотечний онлайн-проєкт «Світлописи минулих літ» до                         105-річниці заснування КЗ «Бершадська бібліотека». У межах проєкту представлена історія заснування та діяльності Бершадської книгозбірні у відеоролику «Як на бібліотеки іменини».

  До Дня пам’яток історії та культури в бібліотеках області організовано: бібліотечні виставки «Тут моя історія живе» у Барській публічній бібліотеці, «Скарби української історії та культури» у КЗ «Публічна бібліотека» Калинівської міської ради, віртуальну мандрівку «Визнані перлини світу» та оформлено книжкову виставку «Скарби минулого – багатство сьогодення» у Гайсинській центральній бібліотеці, книжковий літературно-художній вернісаж «Безцінні скарби рідної культури» та підготовлено відеопрезентацію краєзнавчого довідника «На Поділлі село серед гір розцвіло» про історичне село Стіну в Томашпільській публічній бібліотеці, презентовано відеопрезентацію «Неміліючі джерела історичної пам’яті» у КЗ «Бершадська бібліотека», книжкову виставку «У древніх пам'ятках – історія країни» у КЗ «Публічна бібліотека Крижопільської селищної ради», виставку-подорож «Там, де живуть душа і пам'ять українців» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека», інформаційну виставку «Пам'ятки століть» у КЗ «Публічна бібліотека» Літинської селищної ради.

  Презентовано книги краєзнавця Анатолія Верстюка «Село Верхівка. Роки і долі…» в рамках проєкту «Топоніми рідного краю. Село Верхівка» у Барській публічній бібліотеці; письменниці Зірки Мензатюк «Український квітник» у Антонівській сільській бібліотеці Томашпільської ТГ; Юрія Сиченка «Люблю» та «Життя мінливий світ» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека» спільно з працівниками КЗ «Історичний музей м. Хмільник».

  До Дня довкілля відбувся екологічний бібліодайджест «Я можу врятувати планету» та брейн-ринг «Природа просить порятунку» у КЗ «Бершадська бібліотека», виставка-дискусія «Людина і довкілля: сучасний аспект» у КЗ «Публічна бібліотека» Піщанської селищної ради.

  Упродовж тижня проведено: бібліотечні виставки «Творчість Анатоля Франса – філософська панорама життя людства» в Публічній бібліотеці Томашпільської селищної ради до 180 річниці класика французької літератури; «Людина з чарівним бумерангом» Олега Чорногуза до 88-річниці від дня народження видатного письменника-гумориста, журналіста, редактора журналів «Перець» та «ВУС» у КЗ «Публічна бібліотека» Калинівської міської ради; засідання факультету літеров’язання Академії пана Клякси художниці Тетяна Хьорн у КЗ Публічна бібліотека Жмеринської міської ТГ; виставку-роздум «Діти – батьки: мистецтво виховання» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека»; виставку творів Олександра Пелешка «Чарівний світ акварелі» у Публічній бібліотеці Тульчинської міської ради; презентовано виставку – вернісаж «Чарівний світ мистецтва» у Комунальному закладі «Бершадська бібліотека»; арт-терапію для дітей ВПО в межах проєкту «Екстрене багатосекторальне реагування на нагальні потреби людей, які постраждали від конфлікту в Україні», що впроваджується спільно з Triangle Génération Humanitaire Ukraine та Консорціумом Dorijka у Центрі Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки Іллінецької міської ТГ; тренінг із психологічної стійкості «Провідники змін» у Немирівській головній публічній бібліотеці; майстер-класи «Декупаж сувенірного Великоднього яйця» у КЗ Публічна бібліотека Жмеринської міської ТГ та «Писанка – мальованка – оберіг для воїна» в Білянській бібліотеці-філії Чернівецької ТГ.