Відповідно до плану основних заходів цивільного захисту на 2019 рік затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 17 січня 2019 року №40 на 22-23 травня 2019 року проведене командно-штабне навчання з органами управління цивільного захисту Шаргородської районної ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту на тему: “Переведення цивільного захисту району з режиму функціонування в мирний час на режим функціонування в особливий період. Захист населення і території району від надзвичайних ситуацій  техногенного та природного  характеру”.

       До навчання залучалися:

а) від органів управління цивільного захисту  області:

Департамент цивільного захисту облдержадміністрації;

Головне управління ДСНС України у Вінницької області;

представники обласних спеціалізованих служб цивільного захисту;

б) від Шаргородського  району:

перший заступник голови районної державної адміністрації;

районна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій;

районна комісія з питань евакуації, приймальний пункт евакуації;

сектор з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами;

районні спеціалізовані служби цивільного захисту, підприємства, установи і організації, які забезпечують виконання заходів цивільного захисту;

Шаргородська міська рада, ОТГ та  сільські ради;

формування цивільного захисту в кількості необхідній для відпрацювання навчальних питань.

 

Навчальні цілі мали за мету:

  1. Підвищити рівень підготовки керівного складу районної ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту до дій при переведення цивільного захисту району з мирного на воєнний стан,  організації заходів щодо укриття населення в захисних спорудах.
  2. Удосконалити навички роботи:

- районної комісії з питань  евакуації при організації і проведенні заходів з приймання та розміщення евакуйованого населення;

- районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при організації і проведенні заходів з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій в мирний час та в особливий період.

  1. Оцінити стан захисту населення району у наявному фонді захисних споруд.
  2. Оцінити рівень підготовки сил цивільного захисту до дій за призначенням.
  3. Відпрацювати порядок організації взаємодії між спеціалізованими службами цивільного захисту, організаціями та установами служб цивільного захисту при виникненні надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків на території району.

        В ході проведення навчання, на засіданнях комісії з питань ТЕБ та НС  були відпрацьовані наступні  рішення голови районної державної адміністрації:

на переведення цивільного захисту у ступінь готовності «Повна готовність»;

про утворення штабу з ліквідації надзвичайної ситуації його склад;

про розгортання приймального пункту евакуації та будівлі для тимчасового розміщення евакуйованого населення (м. Шаргород, вул. Героїв Майдану, 373 СЗОШ №2);

про ліквідацію руйнувань об’єктів господарства та інфраструктури району, які виникли внаслідок авіаційного нападу;

про виділення коштів з резервного фонду районного бюджету на ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій: масштабної дорожньо-транспортної пригоди із зіткненням двох автомобілів з ліквідацією пожежі;

про проведення карантинних заходів в с. Гибалівка, Гибалівська сільська рада, вул. Комсомольська, 1 приватне підприємство «Україна» при виникненні осередку особливо небезпечної інфекції африканської чуми свиней.

        В ході навчання були практично відпрацьовані дії формувань цивільного захисту:  під час ліквідації дорожньо-транспортної пригоди з розгортанням постів перекриття дорожнього руху та сортувальних майданчиків для надання екстреної медичної допомоги постраждалим в ДТП на догоспітальному та госпітальному етапах з вилученням потерпілих, загиблих та евакуацією дітей із шкільного автобуса; при ліквідації наслідків пожежі під час ДТП; при проведенні карантинних заходів.

   

   

    Підсумки відпрацювання практичних дій були обговорені на місцях їх проведення і при заслуховуванні керівного складу служб цивільного захисту.

        За результатами проведеного командно-штабного навчання органи управління та сили цивільного захисту району показали задовільний рівень підготовки до виконання дій за призначенням.

        Навчання пройшло досить організовано, тема і навчальні питання відпрацьовані. Цілі його досягнуті.

        За результатами командно-штабного навчання фахівцями Департаменту цивільного захисту відпрацьовані узагальнені матеріали, на підставі яких буде відпрацьовано план усунення виявлених недоліків та організовано роботу щодо його виконання.

Директор Департаменту

Директор Департаменту Зубчик Богдан Васильович

Зубчик Богдан Васильович

Іконка геолокація

Адреса: вул. Монастирська (Володарського), 26, м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Приймальня: (0432) 67-11-38