Щодня у Вінницькій області фіксуються випадки надзвичайних подій на водоймах. Порятунок рибалок з перевернутих човнів, а також громадян, які переоцінюють власне вміння плавати заходячи у воду - все це звична справа для рятувальників у літній період. Вкрай небезпечним є також і той факт, що під час літніх канікул діти вирушають на відпочинок до місцевих водойм без супроводу дорослих. І досить часто така самостійність може завершитися трагедією. Лише з початку купального сезону на річках та озерах Вінницької області загинуло 7 дітей!

      Загалом, з початку купального сезону на водоймах  загинула 41 особа, з них        7 дітей: Барський район – 4 особи (з них 1 дитина),  Бершадський район – 3 особи, Вінницький район – 2 особи, Гайсинський район – 4 особи,  Жмеринський район – 1 особа,  Калинівський район – 1 особа, Крижопільський район – 2 особи, Липовецький район – 1 особа, Літинський район -  2 особи, Могилів-Подільський район – 2 особи (з них 1 дитина), Немирівський район – 4 особи (з них 2 дитини), Оратівський район – 1 особа, Теплицький район – 2 особи (з них 2 дитини), Тростянецький район – 2 особи, Тиврівський район – 4 особи, Чернівецький район – 1 особа, Шаргородський район – 2 особи (з них 1 дитина),   Ямпільський район –      1 особа та м.Вінниця – 2 особи.

      Особливо прикро, коли внаслідок надзвичайних подій травмуються або гинуть діти. Аби зменшити сумну статистику загибелі на водних об'єктах щодня проводиться інформаційно-роз'яснювальна робота з громадянами щодо дотримання правил безпечної поведінки під час відпочинку. Проте, найбільш дієвим превентивним методом є власна обачність та відповідальність кожного громадянина! Тому, щоб не трапилось найгіршого, потрібно пам’ятати та дотримуватись правил поведінки на воді.

 

ПІД ЧАС КУПАННЯ ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

  • залазити на попереджувальні знаки, буї, бакени;
  • стрибати у воду з човнів, катерів, споруд, не призначених для цього;
  • пірнати з містків, дамб, причалів, дерев, високих берегів;
  • використовувати для плавання такі небезпечні засоби, як дошки, колоди, камери від автомобільних шин та інше знаряддя, не передбачене для плавання;
  • плавати на плавзасобах у місцях, відведених для купання;
  • вживати спиртні напої;
  • забруднювати воду і берег, прати білизну й одяг у місцях, відведених для купання;
  • підпливати близько до плавзасобів, які йдуть неподалік від місць купання;
  • допускати у воді грубі ігри, які пов'язані з обмеженням руху рук і ніг у воді;
  • подавати помилкові сигнали небезпеки, заходити глибше, ніж по пояс людям, які не вміють плавати.

НАДАННЯ НЕВІДКЛАДНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

ПОСТРАЖДАЛИМ НА ВОДІ:

  • покладіть постраждалого на спину, на тверду поверхню;
  • однією рукою відкрийте йому рота, пальцями іншої руки, завернутими у салфетку або носову хустинку, видаліть з порожнини рота пісок, мул та інше;
  • рукою, підкладеною під потилицю, максимально розігніть хребет в шийному відділі, за підборіддя висуньте вперед нижню щелепу, утримуючи її в такому положенні однією рукою, другою стисніть крила носу;
  • наберіть повітря у свої легені, щільно охопіть відкритий рот пацієнта та зробіть пробне вдування повітря в його легені, водночас "краєм ока" контролюйте підіймання грудної клітки. Якщо щелепи постраждалого щільно стиснуті або є пошкодження щелепи, язика, губ, проведіть штучну вентиляцію не методом "рот в рот", а "рот в ніс", затискаючи при цьому не ніс, а рот. Кількість вдувань - 16-20 за хвилину до відновлення дихання, пульсу, звуження зіниць, покращення кольору шкіри.

        Шановні громадяни! Не забувайте, вода приховує у собі небезпеку. Зробіть усе можливе для того, щоб не допустити трагедії! Ваше життя – у ваших руках!