В області проведене штабне тренування з органами управління цивільним захистом за темою: “Дії органів управління обласної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту в складних умовах осінньо-зимового періоду”

 

      18 жовтня 2017 року відповідно до плану основних заходів цивільного захисту області на 2017 рік, затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 01 лютого 2017 року №66, проведене штабне тренування з органами управління Вінницької територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту за темою: “Дії органів управління обласної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту в складних умовах осінньо-зимового періоду”.

      Мета тренування: удосконалення навичок керівного складу органів управління обласної територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту в складних умовах осінньо-зимового періоду, перевірка готовності сил і засобів, відпрацювання необхідних документів.

      До участі у тренуванні залучалися:

          - працівники Департаменту цивільного захисту обласної державної адміністрації;

          - представники обласних спеціалізованих служб цивільного захисту, підприємств, установ, організацій.

 

      При проведенні штабного тренування:

  1. Уточнені плани реагування на надзвичайні ситуації і склад сил цивільного захисту області, що залучаються до виконання рятувальних та інших невідкладних робіт у разі виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, пов’язаних з дефіцитом енергоресурсів у зимовий період.
  2. Уточнені схеми оповіщення та порядок оповіщення органів управління, сил цивільного захисту, суб’єктів господарювання, населення про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій та подальше інформування у сфері цивільного захисту.
  3. Удосконалені практичні навички керівного складу та посадових осіб органів управління цивільного захисту області з організації роботи при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру у складних погодних умовах зимового періоду.

         

      Навчальні питання штабного тренування:

  1. Приведення органів управління обласної територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту у готовність до дій та доведення початкової обстановки.
  2. Оцінка обстановки, що склалася по тренуванню, проведення необхідних розрахунків, уточнення складу сил і засобів.
  3. Уточнення матеріального резерву області на випадок виникнення надзвичайних ситуацій станом на 1.10.2017 року.
  4. Уточнення створення резерву спеціального майна і засобів для захисту свійських тварин та сільськогосподарських рослин у разі виникнення надзвичайних ситуацій осінньо-зимового періоду.
  5. Проведення розрахунків сил і засобів, які можуть бути залучені від служб цивільного захисту до:

- розчистки дорожньої мережі області, особливо у сільській місцевості;

- розгортання додаткових ліжко-місць для тимчасового перебування громадян, пунктів/палаток обігріву;

- організації надання допомоги органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування у проведенні патрульних рейдів працівниками поліції, особливо у нічний час та у сільській місцевості, спрямованих на раннє виявлення осіб, які перебувають на вулиці та мають ризик отримати переохолодження, зокрема перебувають у стані алкогольного сп’яніння, жебракують тощо;

- проведення посипання спеціальними сумішами вулиць і доріг населених пунктів, а також очищення зливової каналізації та дренажних систем населених пунктів, зливостоків, систем поверхневого водовідведення та зливоприймальних колодязів;

- запобігання та ліквідації наслідків можливого припинення електропостачання об'єктів тепло та водо-забезпечення, населених пунктів області;

-  відновлення ліній зв’язку та забезпечення надійним зв’язком органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, органів управління і сил цивільного захисту в умовах надзвичайних ситуацій;

- надання допомоги населенню при різкому зниженні температури повітря;

- визначення потреби в матеріальних ресурсах, необхідних для проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт і життєзабезпечення постраждалих у разі виникнення надзвичайних ситуацій спеціалізованою службою торгівлі та харчування;

- готовність технiки i майна спецiального призначення протипожежної спеціалізованої служби цивільного захисту для виконання завдань з цивiльного захисту в умовах надзвичайної ситуації, яка виникла на території області;

- пропозиції щодо транспортного забезпечення заходів з цивільного захисту під час ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, яка склалась.

 

      Було проведено заслуховування посадових осіб обласних спеціалізованих служб цивільного захисту, представників підприємств, установ і організацій із відпрацьованими документами (оцінка обстановки, проведені розрахунки, пропозиції до рішення голови обласної державної адміністрації на ліквідацію надзвичайної ситуації).

 

                           Директор Департаменту                                              Сергій ВОВЧЕНКО

Директор Департаменту

Директор Департаменту Зубчик Богдан Васильович

Зубчик Богдан Васильович

Іконка геолокація

Адреса: вул. Монастирська (Володарського), 26, м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Приймальня: (0432) 67-11-38