За повідомленням Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку ОВА, сільськогосподарськими підприємствами області активно проводиться закриття вологи та підготовка грунту під посів.
Станом на 25 березня 2022 року по всіх категоріях господарств області ярої пшениці вже посіяно на площі 2,1 тис. га (12,4 % до прогнозу);
ярого ячменю – 11,3 тис. га (15,2 % до прогнозу);
вівса – 0,15 тис. га (12,5 % до прогнозу);
гороху – 0,7 тис. га (13,2 % до прогнозу).
За інформацією науковців, ситуація на полях обумовлена жорстокою лютнево-березневою посухою. Так, за період з 10 лютого по 21 березня в регіоні практично відсутні істотні опади. Кілька мм снігу, що періодично випадали, на стан зволоженості ґрунту суттєво не вплинули.
Аналіз опадів за останні сім місяців показує, що продуктивна ґрунтова волога на сьогодні є в дефіциті. За даними Вінницького обласного центру з метеорології, у метровому шарі ґрунту під пшеницею озимою її запаси становлять біля 70% від багаторічного показника. Через нічні морози і денні суховії щодобові втрати ґрунтової вологи сьогодні складають 1,5-1,7 мм. Особливо важка ситуація складається на посівах пшениці озимої та інших колосових культур, які вийшли із зими у фазі сходів 1-2 листки. У верхньому шарі ґрунту (0-5 см), де має формуватись вузол кущіння, продуктивна волога практично відсутня, що загрожує зрідженням посіву.
В умовах воєнного стану, коли матеріальні ресурси обмежені, а система мінерального живлення для багатьох підприємств є недостатньою, аграріям слід максимально використати природну родючість ґрунту, яка на більшості території Вінниччини здатна забезпечити непоганий врожай зернових культур.