Ця новина – радісна для усіх шанувальників народної культури.
Новий елемент НКС від Вінниччини – в Національному реєстрі! Це всім відомі і улюблені голубці. Річ у тому, що ця страва побутує ледь не по всій Україні, хоч спосіб приготування може відрізнятися в різних куточках. Отож виявилось, що звідусіль посипались пропозиції щодо внесення цієї традиційної страви до Національного переліку.
Ініціатором подання стала Одещина. Згодом приєдналися інші області. Довелось шукати компроміс. Відтак, Вінницький обласний центр народної творчості запропонував провести флешмоб «Готуємо голубці разом». Цей заклик спонукав до розкриття всіляких секретів – маминих, бабусиних…
Скажімо, одні використовують звичайні пелюстки капусти, інші – виноградне листя, гичку з буряка, пекінську капусту тощо. Начинка теж може бути різна: пшоно, рис, гречка і навіть картопля. Після перегляду флешмобу всім захотілося доєднатися до популяризації голубців.
Зібравши всі документи – листи, згоди та інше, працівники ОЦНТ вирішили подати напрацювання на розгляд експертної ради. І от – Наказом МКІП №719 від 20 грудня 2023 року елемент «Приготування української традиційної страви «Голубці» занесено до Національного переліку, куди увійшла Вінниччина.
Тільки разом ми зможемо зберегти народну традиційну культуру та унікальні страви національної кухні.
Війна не завадила, а лише підсилила наше прагнення до самоідентифікації.
Ми – українці!
І ми – переможемо!