Під час брифінгу в офіційному медіацентрі обласної військової адміністрації представник Національної ради з питань телебачення та радіомовлення у Вінницькій області Вадим Мазурик підсумував результати функціонування Закону України «Про медіа» впродовж року. 

Насамперед, посадовець зазначив, що впроваджений Закон України «Про медіа» надає можливість синхронізації українського законодавства із європейським, це дозволить імплементувати основні положення в українське медійне середовище. Зокрема, йшлося про реєстрацію друкованих і онлайн-медіа.

Реєстрація друкованих видань у період воєнного стану є обов’язковою, у період з 31.03.2023 року до 31.03.2024 року вона безкоштовна для тих медіа, які були раніше зареєстровані. Спікер наголосив, що компанії Вінницької області на даний момент налічують більше 40 зареєстрованих медіа і понад 70 видань, які вже отримали ідентифікатори. Наразі процес триває, тому компанії продовжують подавати документи до Національної Ради. Дещо інша ситуація з онлайн-виданнями, адже їх реєстрація є добровільною.

Представник Національної ради з питань телебачення та радіомовлення зазначив, що станом на сьогодні у Вінницькій області 6 медіа мають таку реєстрацію і ще стільки ж подали документи до Нацради.

На брифінгу також йшлося про перереєстрацію провайдерів аудіовізуальних сервісів. Посадовець зауважив, що значна частина тих видів діяльності які раніше потребували ліцензування, нині  реєструються, це зокрема стосується і мовників у лінійних мережах, і провайдерів аудіовізуальних сервісів. Представник Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Вадим Мазурик зазначив, що компанії Вінницької області брали участь у створенні робочих груп співрегулювання, які вже досить активно почали працювати впродовж першого року функціонування Закону «Про медіа».

На завершення, посадовець проаналізував, що Закон реформує медійну галузь поступово, адже процес складний і потребує чимало часу на реалізацію.

Детальніше у відео.

 

Tags: