Насильство може бути:
фізичне (заподіяння тілесних ушкоджень, незаконне позбавлення волі, мордування, залишення в небезпеці, ненадання допомоги, заподіяння смерті)
сексуальне (будь-які діяння сексуального характеру, вчинені без згоди особи)
психологічне (словесні образи, погрози, приниження, переслідування, залякування, обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, що спричиняють невпевненість, нездатність захистити себе, шкоду психічному здоров’ю)
-економічне (умисне позбавлення житла, їжі, одягу, коштів чи документів, перешкоджання в отриманні лікування, заборона працювати, примушування до праці, заборона навчатися)
ЯК ВИЯВИТИ ДОМАШНЄ НАСИЛЬСТВО?ХТО НЕСЕ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ДОМАШНЄ НАСИЛЬСТВО?ЩО РОБИТИ У РАЗІ ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА?ДЕ І ЯК ОТРИМАТИ ДОПОМОГУ?

Хто несе відповідальність за домашнє насильство?

Подружжя Особи, які проживають (проживали) спільно однією сім’єю Їх родичі Опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі Нові суб'єкти: Колишнє подружжя Наречені Особи, які мають спілних дітей Батьки або діти одного з подружжя (колишнього подружжя) 

Довідково: з 07 січня 2018 року набрав чинності новий Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який запровадив нові механізми захисту дітей та жінок від домашнього насильства.

Що робити у разі домашнього насильства?

Одразу викликати поліцію - 102. Звернутися за безкоштовною правовою допомогою: 0800-213-103 (Єдиний контакт-центр безоплатної правової допомоги – цілодобово та безкоштовно у межах України) 
ВАЖЛИВО! Не мовчи! Повідом про будь-які випадки насильства! Ти маєш право на безпеку і захист! 

Держава гарантує захист від кривдника 

За ініціативою поліції або за заявою постражалої особи до кривдника може бути застосовано терміновий заборонний припис, що передбачає: - зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи; - заборону на вхід та перебування у місці проживання (перебування) постраждалої особи; - заборону в будь-який спосіб контактувати із постраждалою особою. За невиконання припису - штраф, громадські роботи або адміністративний арешт. Термін дії припису - до 10 діб 
На більш тривалий термін видається обмежувальний припис.Підстава: заява потерпілої особи або її представника, батьків, родичів, органу опіки та піклування Рішення про застосування обмежувального припису приймає суд. Передбачає: - заборону перебувати у в місці спільного проживання (перебування) - усунення перешкод у користування майном потерпілою особою - обмеження спілкування з постраждалою дитиною - заборону наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місця відвідування пострждалої особи. - заборону особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, переслідувати її, спілкуватися з нею; - заборону вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою. Термін застосування - до шести місяців.

Де і як отримати допомогу?

Цілодобово безкоштовно національна “гаряча лінія” 116-123 Особам, що стали жертвами домашнього насильства, надається безкоштовна юридична допомога (захист, представництво у суді, складання документів). Адреси центрів:www.legalaid.gov.ua/ua/local-centres Єдиний контакт-центр безоплатної правової допомоги 0800-213-103 
Не будь байдужим! Домашнє насильство має бути припинено!Якщо Ви стали свідком домашнього насильства щодо своїх близьких, рідних, знайомих, звертайтеся до поліції! Ваша небайдужість може врятувати чиєсь життя* *За статистикою, щороку понад 600 жінок в Україні гинуть в результаті домашнього насильства.
 
Поділитись: