Голова Верховної Ради України А.Парубій виступив у четвер на ХІ Київському безпековому форумі. «Агресія путінської Росії проти України залишається сьогодні найгострішою загрозою безпеці регіону та Європи в цілому, - наголосив А.Парубій, - З початку агресії минуло чотири роки, але після подій в Сирії, після Лондона, після втручання у вибори в США і Європі світ зумів переконатися і усвідомити всю глобальність загрози, яку несе Путін. Особливо гостро у цьому контексті стоїть це питання для України».

Голова Парламенту підкреслив важливість підтримки з боку союзників зі США та Європейського Союзу «в час боротьби України проти російської агресії», важливість зміцнення антипутінської коаліції, «яка об’єднана і діє спільними санкціями проти російського агресора». У цьому контексті він наголосив, що найбільш ефективною структурою у протистоянні російській агресії був і залишається Північноатлантичний Альянс. «Переконаний, що НАТО є тією глобальною силою, яка може і повинна дати відповідь на виклики, які стоять перед світом», - сказав А.Парубій і нагадав, що з його ініціативи Верховна Рада України на законодавчому рівні закріпила позицію, що членство України в НАТО є зовнішньополітичним пріоритетом України. При цьому він висловив думку, що тісна співпраця України з НАТО «потрібна обом сторонам» з огляду на досвід України у веденні бойових дій.

Голова Парламенту зазначив, що на шляху вступу України до НАТО Закон про національну безпеку є одним із ключових пунктів. «Цей закон повинен стати законодавчим фундаментом системи нашої національної безпеки,- наголосив він, - При його доопрацюванні до другого читання мають бути враховані усі поправки і рекомендації від наших партнерів з ЄС і НАТО».

А.Парубій зупинився на глобальних сучасних безпекових викликах, які стосуються не лише військової сфери, а й економічної, енергетичної, інформаційної, гуманітарної сфери кібербезпеки, бо «саме вони є форпостами суверенної державності, по яких б’є окупант».

Враховуючи нинішній міжнародний контекст, Голова Парламенту звернув увагу на сферу енергетичної безпеки: «Російський агресор використовує енергоносії як елемент шантажу, чи точніше, - як гібридну зброю проти країн Європи та в першу чергу - проти України». Верховна Рада України ухвалила Постанову про Звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства щодо неприпустимості будівництва газопроводу «Норд Стрім-2» та монополії Російської Федерації на газових ринках світу. «Важливо, що це не просто позиція України: на початку березня цього року ми спільно з Головою Парламенту Молдови Адріаном Канду підписали відкритий лист із закликом до Парламентів Європейського союзу з вимого засудити та зупинити будівництво «Норд Стрім-2». До цього листа своїми підписами приєдналися Голови Парламентів Польщі, Литви, Латвії та Естонії», - сказав А.Парубій.

 Він зазначив, що «на думку експертів, наявність в Україні газотранспортної мережі була одним із стримуючих факторів від повномасштабного вторгнення російських військ в Україну влітку 2014 року».

А.Парубій наголосив на важливості, щоб  і Німеччина, і усі країни ЄС змогли згадати про ті основи і засади, на яких будувався Європейський Союз, і розуміти, що дозвіл «на будівництво «Північного потоку-2» - це потужний удар по своїх союзниках, по Україні, де щоденно гинуть хлопці, захищаючи весь цивілізований світ». Він високо оцінив позицію Канцлера Німеччини Ангели Меркель щодо будівництва проекту «Норд стрім-2», яка визнала, що проект має не лише економічне, а й політичне значення, та є способом впливу на Європу.

«Я радий, що наш заклик чують наші союзники. Керівництво Сполучених штатів Америки засуджує будівництво «Норд стрім - 2» і жорстко застерігає компанії, які планують брати участь у цьому агресивному російському проекті», - зазначив А.Парубій і висловив сподівання, що реалізація проекту буде зупинена спільними зусиллями.

Голова Верховної Ради наголосив на необхідності посилення співпраці у Балто-Чорноморському регіоні, «адже саме Молдова та Грузія як ніхто розуміють Україну, ми маємо давні зв’язки, спільну історію, і однакові загрози, які вторглися до нас із одного - московського - імперського болота: і Україна, і Молдова, і Грузія мають окуповані Росією території».

«Будь-яке рішення, ухвалене світовою спільнотою, щодо конфлікту, який відбувається на території однієї з трьох держав, може відбитися на будь-якій іншій з трьох держав. Ми маємо триматися і діяти разом. Я переконаний, що спільно голос трьох народів буде гучнішим і його почують наші західні партнери», - сказав А.Парубій.

За словами Голови Парламенту, наш обов’язок також на міжнародній арені - захищати інтереси всіх сусідів, країн-союзників, чиї права, чий суверенітет зневажив російський окупант. «Я закликаю усі країни Європи та, зокрема, нашого Балто-Чорноморського регіону, не шукати те, що нас роз’єднує, не копатися в історії, через яку нас постійно намагаються розділяти і зіштовхувати, а шукати те, що нас єднає», - зазначив А.Парубій.

Голова Парламенту повідомив, що ініціював проведення Міжнародної парламентської конференції України, Молдови і Грузії – «Східне партнерство і сучасні виклики безпеки» 9 червня поточного 2018 року у Києві, на яку запрошено усіх наших союзників із країн Балто-Чорноморського регіону. «У час найбільших викликів ключова відповідь на них – це солідарність, відчуття плеча, як у рамках Північноатлантичного Альянсу, ЄС так і в рамках країн Балто-Чорноморського регіону».

«Я переконаний, що підсумком цієї конференції у Києві має стати створення дієвої Міжпарламентської асамблеї Україна-Молдова-Грузія з постійно діючим координаційним органом для швидкої реакції, зокрема і на безпекові загрози з боку насамперед путінської Росії, - сказав Голова Парламенту і підкреслив. - Солідарність і дієва єдність народів вільного світу – головна і могутня відповідь російському агресору».