«Ключовим оплотом і елементом нашої незалежності є український суверенітет над українською землею. Кордон має бути надійно захищений. І саме тому я приділяю стільки уваги розвитку прикордонних військ, прикордонної служби», - наголосив Президент під час виступу у Відділі прикордонної служби «Кодима», який відвідав у день 100-річчя прикордонної служби України в ході робочої поїздки до Одеської області.
Він зауважив, що прикордонники досягли величезного прогресу за останні чотири роки: взаємодія з партнерами України, в тому числі з країнами НАТО; пріоритет бюджетного фінансування. «За моїм наказом майже 6% ВВП витрачається на сектор оборони та безпеки. І прикордонники отримують належне фінансування. Для мене це є абсолютно принциповим пріоритетом», - підкреслив Президент.

«Минулого року, коли, внаслідок недоліку бюджетного процесу, ми побачили, що рівень фінансування кожного прикордонника є недостатнім по відношенню до ЗСУ, мною було негайно скликане засідання РНБО і ця несправедливість була усунута. Бо ви - еліта української нації. Ви часто-густо з ризиком для життя захищаєте нашу незалежність, суверенітет і територіальну цілісність», - наголосив Глава держави.

Президент назвав важливою і законодавчу підтримку прикордонників. «В Парламенті зараз знаходиться внесений мною, як Президентом України, і підтриманий Верховною Радою в першому читанні закон «Про національну безпеку України», де чітко визначено роль і місце, функції Державної прикордонної служби», - сказав Петро Порошенко.

Також він нагадав, що днями підписав Закон щодо кардинального підвищення відповідальності за незаконний перетин кордону, в тому числі іноземцями. «Підвищення відповідальності за злісну непокору законним розпорядженням працівників прикордонної служби, військовослужбовців, за невиконання рішення про заборону в’їзду до України. Ви маєте бути захищені законом і я зроблю все для цього необхідне», - наголосив Глава держави.

Президент повідомив про те, що у Парламенті нині обговорюється ініціатива із відновлення кримінальної відповідальності за незаконний перетин кордону, «яку так необачно було скасовано декілька років тому». «Впевнений, що знайдеться у Парламенті необхідна єдність для того, щоб цей Закон був проведений якомога швидше», - сказав Петро Порошенко.