Сьогодні, розпочав роботу освітній проект громадської організації «Центр аналізу та розвитку громадських комунікацій «ДІАЛОГ» у партнерстві з Донецьким національним університетом імені Василя Стуса та за підтримки Вінницької обласної державної адміністрації – ІІ Всеукраїнська школа публічної політики і адміністрування.

Цільовою аудиторією проекту є голови районних державних адміністрацій області, які відвідуватимуть заняття раз на два тижні. Загалом, програма навчання розрахована на 3 місяці, протягом яких учасники проекту оволодіють компетентностями з побудови та управління іміджем публічної особи; стратегічних комунікацій; аналізу політики та економічних показників України, області, районів; мистецтва публічного виступу та підготовки публічних доповідей для різних цільових аудиторій; правового захисту публічної діяльності посадовця; з соціальної мобілізації громад; управління персоналом у державних структурах, реалізації командостворюючих технік.

Про мету даного проекту розповіла його керівник - доктор політичних наук, професор, проректор з науково-педагогічної роботи, інновацій та стратегічного розвитку ДонНУ імені Василя Стуса Тетяна Нагорняк: «Це проект трьох: обласної державної адміністрації, ГО «Діалог» і Донецького національного університету імені Василя Стуса. Це продовження нашого першого проекту і його метою є згуртувати голів райдержадміністрацій і передати навички і практичні знання для таких практик як вміння переконувати, вміння публічно говорити про проблеми свого району та презентувати унікальність свого району, це також вміння відповідати на питання журналістів і співпрацювати з правоохоронними органами. Також це вміння заявити про себе і про свій район як візитівку України загалом. Адже у кожного району є своя унікальність, і я хочу, щоб голови РДА відчували цю відповідальність і були дійсно керманичами своїх районів».

Також, на відкриття школи завітали голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій та перший заступник голови ОДА Андрій Гижко.

«Сьогодні кардинально змінюються функції систем організації роботи органів місцевої виконавчої влади. Значна частина функцій, які раніше концентрувались на рівні Міністерств і відомств, передаються на базовий рівень. Водночас районні державні адміністрації значну частину повноважень передають на рівень об’єднаних територіальних громад. Все це спонукає до формування нових інструментів роботи на рівні райдержадміністрацій та органів місцевого самоврядування. Для прикладу, сьогодні на регіональний рівень передано 7,5 тис км державних доріг місцевого значення. Це накладає дуже великий рівень відповідальності по забезпеченню життєдіяльності територіальних громад. Також, значна частина адміністративних повноважень передана на базовий рівень. Зокрема, комплекс питань пов'язаний із проведенням медичної та освітньої реформ, адже якщо раніше школи фінансувались з районного бюджету, то сьогодні вони фінансуються з бюджету об’єднаних територіальних громад. Таким чином ми є свідками того, коли крок за кроком районні державні адміністрації поступово перетворюються з органів, які раніше прагнули розказувати людям як їм жити і прагнули ними керувати, в органи, які починають надавати публічні послуги. Саме цим зумовлена необхідність проведення відповідних тренінгів і навчань», - зазначив Валерій Коровій.

Варто відзначити, що серед спікерів та викладачів школи кандидати і доктори політичних та економічних наук, доценти, політологи, бізнес-тренери, юристи та адвокати, викладачі та завідувачі кафедр Донецького національного університету імені Василя Стуса. Окрім того, одним з викладачів школи є перший заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Гижко. Також, серед спікерів школи засновник Києво-Могилянської бізнес-школи (KMBS), Школи публічного управління УКУ, президент Київської школи економіки, Міністр економічного розвитку і торгівлі України (2014 р.) Павло Шеремета.

Триватиме проект до 20 грудня, а по завершенню учасники Школи отримають сертифікати та додатки до них.