Голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій 1 жовтня провів щопонеділкову нараду з директорами департаментів та керівниками служб Вінниччини.

Очільник області поінформував присутніх про перебування офіційної делегації Вінницької області у місті Ліберець (Чеська Республіка) на  урочистому відкритті відреставрованого пам’ятника бійцям Гірської бригади Української Галицької Армії, які з 1920 по 1926 роки перебували в Ліберці в Таборі для інтернованих частин Української Галицької Армії.

Також Валерій Коровій відзначив, що минулого тижня на Вінниччині працювала спільна міжурядова  робоча група Україна-Молдова, яка розглядала питання, пов’язані із транспортом, зокрема, сторонами  підготовлено протокол для підписання міждержавної Угоди між Україною і Молдовою.

«Таким чином, закладено підвалини для вирішення проблеми, про яку говорили досить тривалий час, а саме: будівництво моста між Ямполем та Сороками»,- зауважив очільник області.

Далі голова ОДА заслухав оперативну інформацію про поточну ситуацію в регіоні за різними галузевими напрямами.

Відтак, щодо виконання бюджетних показників інформував  директор Департаменту фінансів облдержадміністрації  Микола Копачевський.

«На даний час ми  маємо 99,9% виконання планового призначення та приріст 29,6% по обласному бюджету,- зазначив посадовець .-  По бюджету області дещо більші показники виконання: більшість районів мають перевиконання 105%. Кредиторської заборгованості немає, ми профінансували повністю заробітну плату по обласному бюджету. Спостерігаємо активізацію вибірки капітальних видатків: за останні 2 тижні ми профінансували 38 млн. грн. капітальних видатків по обласному бюджету, тобто входимо в завершальну фазу, вживаємо всі можливі заходи, щоб якісно завершити рік і забезпечити фінансування охорони здоров’я й освіти».

Директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ОДА Микола Ткачук розповів про перебіг  в області сільськогосподарських робіт. За його словами, значно покращились, порівняно з минулим роком,показники урожайності  соняшника, кукурудзи, сої, цукрового буряка.

«На сьогодні ті сільськогосподарські культури, збирання яких, відповідно до агротехнічних термінів, завершується, дали кращу урожайність, ніж очікувалось: кукурудза  дає показник 91 ц/га (в минулому році урожайність становила 68 ц/га). Врожайність гречки -  15 ц/га, намолочено 9 тис. тонн. –зауважу , що для потреб області потрібно 6,5 тис. тонн. Середня урожайність  сої становить 29,3 ( проти 19,8 минулого року) намолотили - 138 тис. тонн. Соняшник дає урожайність – 30 ц. з 1 га,минулого року було 27ц/га. Намолотили цієї культури 588 тис. тонн., і це при тому, що залишилося зібрати 30%. Урожайність цукрового буряка – 534 ц/га, в минулому році було 436 центнерів».

Микола Ткачук  також озвучив прогноз  щодо виробітку  цукру  у сезоні 2018-2019 р.р.: «Цукру цьогоріч будемо мати 450 тис. тонн мінімум, у минулому році було - 430 тонн ».

Також під час наради директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Людмила Грабович розповіла про ситуацію в області із захворюваністю на кір та про нові критерії з оплати праці сімейних лікарів, які вводяться з 1 жовтня поточного року.

  У свою чергу, в.о. директора Департаменту освіти і науки ОДА Володимир Буняк торкнувся проблематики доставки профільним Міністерством учнівських підручників: « Вінниччина отримала підручники для першого класу в п’ятницю і суботу: перша частина «Букваря» для 1 класу - 95% від потреби, «Математика»  - 92%,  «Я досліджую світ – 7% ,  Англійська мова 23%. Сьогодні - завтра ми їх розвеземо по школах області».

Директор Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації Наталя Заболотна, у свою чергу, інформувала, що з 1 жовтня поточного року очікуються зміни до Постанови, що визначає порядок призначення громадянам житлових субсидій, які дадуть змогу збільшити кількість субсидіантів. Посадовець також інформувала про ситуацію в області із наданням «пакунків малюка»: «Першу партію - 369 «пакунків малюка», які надішли в область, ми  вже доставили додому матусям. Маємо відгуки, що люди дуже задоволені. Цієї суботи ми отримали ще 252 пакунки, які  розподілили між пологовими будинками , а частину плануємо доставити таким же чином, як і попередню партію. Проте, потреба  в «пакунках малюка» на сьогодні становить ще  634 одиниці»,- зазначила Наталя Заболотна.

Підсумовуючи засідання, голова ОДА дав ряд доручень  керівникам структурних підрозділів за різними напрямами.