Голова Верховної Ради України Андрій Парубій взяв участь у роботі міжнародної конференції високого рівня «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для руху вперед», що проходить 7-8 листопада у Дипломатичній академії України імені Геннадія Удовенка при Міністерстві закордонних справ у Києві.

Аналізуючи уроки гібридної війни, яку веде Російська Федерація, А.Парубій окреслив військову, енергетичну, економічну, інформаційну та гуманітарну складову. Зокрема, він висловив думку, що через те, що «світ не дав належної і адекватної відповіді на виклик, який став перед Грузією», і багато політиків, в тому числі європейських, говорили про те, що це просто конфлікт між двома країнами, стала можливою і війна в Україні. На його переконання, «розпочавши агресію проти України, Путін кинув глобальний і за формою, і за суттю виклик всьому вільному світу і всій системі безпеки, на якій формувалась безпека в Європі і трансатлантичному континенті після Другої Світової війни».

За словами Голови Парламенту, саме для демонстрації глобальності загрози російської агресії на парламентському рівні було створено Міжпарламентську асамблею Україна-Грузія-Молдова: «Наші сусіди у Польщі і Литві як ніхто розуміють – якщо Путіна не зупинити тут – завтра його «зелені чоловічки» можуть з’явитися в інших країнах, які межують з Росією».  

А.Парубій підкреслив, що Російською Федерацією задіяні «усі засоби впливу, які виходять далеко за межі нашого традиційного уявлення про ведення бойових дій». «Ми можемо твердо говорити, що для України сьогодні мілітарна складова є найбільшою проблемою, і ми розуміємо, що кожного дня на передовій наші хлопці гинуть від російської зброї, від російських мін, але також ми усвідомлюємо, що для України не менш важлива безпека інформаційна, гуманітарна, енергетична, економічна, кібербезпека. Тому що ознаки гібридної війни полягають в тому, що бойові дії ведуться фактично одномоментно у всіх тих напрямках, і ведуться, наголошую, не тільки проти України», - наголосив Голова Верховної Ради.

Торкаючись питання енергетичної безпеки, А.Парубій зазначив, що Україна як ніхто розуміє, яку небезпеку може мати для держави енергетична агресія. Він нагадав, як Росія використовувала енергетичний шантаж для того, щоб змусити політичне керівництво нашої держави приймати зовнішньополітичні рішення проти НАТО, проти ЄС, і підкреслив, що «енергетична безпека є надзвичайно важливим елементом безпеки держави в цілому». Водночас, Голова Парламенту нагадав, що саме тому голови парламентів України, Молдови, Польщі, Литви, Латвії, Естонії направили лист-звернення до американського Конгресу і до парламентів країн Європи із застереженням щодо реалізації проекту «Північний потік-2» і наголосив на важливості енергетичної безпеки для всього світу: «Закономірно, що українська держава, український Парламент, Уряд, Президент – ми виступаємо і застерігаємо Європу від участі в проекті». Він також висловив свою позицію щодо необхідності спільного з американською стороною використання української газотранспортної системи, яка на сьогодні є головним елементом транзиту. Такий крок унеможливить реалізацію енергетичної стратегії Росії по взяттю під контроль української ГТС, - заявив Голова Верховної Ради.

Також під час виступу Андрій Парубій наголосив на важливості інформаційної, гуманітарної та кібербезпеки. «Весь цей спектр в різних напрямках, в яких Росія намагається вплинути і на Україну, і на усі держави вільного світу, має дати нам одну ключову відповідь – на всі ці виклики ніхто не зможе відповісти самостійно. Ця загроза є глобальною, і тому відповідь на неї має бути глобальна», - підкреслив Голова Парламенту. 

За словами А.Парубія, Україна дуже чітко усвідомлює і розуміє, що «найбільш ефективним інструментом колективної безпеки всього цивілізованого світу, без сумніву, є Північноатлантичний Союз». Він нагадав, що Верховна Рада України вже ухвалила рішення, аби не тільки на рівні закону, а на рівні Конституції було зазначено, що шлях в НАТО і ЄС є ключовим напрямком зовнішньої політики України. «Ми усвідомлюємо – тільки спільна солідарність всіх вільних країн світу може дати адекватну відповідь на ті загрози, які ми маємо сьогодні», - зазначив він.

Звертаючись до провідних світових експертів та українських і іноземних високопосадовців, А.Парубій зауважив, що Україна «здобуває небувалий досвід протидії гібридній агресії і гібридним атакам і потребує розуміння і підтримки в наших діях, які ми здійснюємо, захищаючи нашу незалежність». Особливої підтримки країна потребує в рік проведення як президентських, так і парламентських виборів, оскільки Росія буде здійснювати величезний вплив на вибори в Україні. «Якщо Росія здійснювала, чи намагалась здійснити вплив на вибори в таких країнах. Як США, Німеччина, Франція, - немає жодних сумнівів, які надзусилля вона буде робити для того, щоб вплинути і на вибори в Україні. Адже ціль Путіна – це не контроль кількох районів Донецької і Луганської областей – його ціль – це контроль і вплив на цілу Україну. І тому Путін буде робити все можливе, щоб максимально сприяти приходу до влади в України прихильних, або максимально лояльних до Путіна політиків і політичних сил», - сказав він. На його думку, використання кібератак, використання інформаційного впливу, без сумніву, будуть мати вирішальне значення.

Голова Верховної Ради наголосив на відданості євроатлантичній єдності і закликав партнерів до розуміння і підтримки України. Він також подякував Парламентській асамблеї НАТО за підтримку і повідомив, що за кілька днів, у п’ятницю разом з Президентом Парламентської асамблеї здійснить поїздку на схід, в зону бойових дій для того, щоб «на власні очі показати, які звірства чинить сьогодні російська армія проти української держави».

А.Парубій підкреслив, що сьогодні НАТО є тією єдиною організацією, яка зможе дати відсіч російській агресії у всіх її проявах. «Я переконаний, що подібні форуми і подібні конференції дають нам можливість глибшого розуміння філософії і суті Північноатлантичного альянсу, - сказав він. - Глибшого розуміння проблем тих країн, які межують з Росією – від країн Балтії, Молдови і до Грузії».

Голова Верховної Ради впевнений, що «спільними зусиллями ми зможемо не тільки захистити нашу незалежність, а ми зможемо змусити агресора вивести свої війська як з України, як з Грузії, так і з Молдови, і добитися того, щоб над нашими країнами - і країнами Європи, і світом – було мирне небо, мирний розвиток, щоб ми дбали не про безпеку наших кордонів, а про добробут і економічний розвиток наших громадян». «Я переконаний – спільно ми переможемо», - підкреслив він.