Сьогодні, 8 квітня, за участю керівництва області та міста, керівників бізнес-структур, науковців  відбувся семінар «Розвиток біоенергетичного бізнесу та інвестицій в Україні. Обмін досвідом для підготовки прибуткових проектів» у рамках державно-приватного партнерства PIB Biobased Energy Ukraine (Нідерланди).

Учасниками заходу стали представники провідних голландських фірм, а також науковці та керівники компаній Вінниччини, зацікавлені в реалізації українсько-голландських проектів у сфері біоенергетики в Україні.

Голландську сторону представили Посольство Королівства Нідерланди в Україні та Консорціум PIB – Partners for International Business: Biobased Energy Ukraine.

У семінарі взяли участь: народний депутат України, в.о. Голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський; Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук; радник з питань сільського господарства Посольства Королівства Нідерландів в Україні Каролін Спаанс, голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій спільно з керівниками структурних підрозділів ОДА, заступник Вінницького міського голови Владислав Скальський.

Звертаючись з вітальним словом до присутніх, Каролін Спаанс подякувала за гостинність і підтримку в організації спільних заходів. «Тема біоенергетики дуже важлива для обох наших країн. І я впевнена, що разом ми можемо реалізувати перехід до відновлювальної енергії та поділитися досвідом практичних напрацювань», - зауважила радник з питань сільського господарства Посольства Королівства Нідерландів в Україні Каролін Спаанс.

Під час семінару Валерій Коровій акцентував увагу на важливому значенні переходу до «зеленої енергетики», зазначивши: «У 2018 році, порівняно з 2013 роком, підприємствами, домогосподарствами та бюджетними установами було скорочено споживання газу майже вдвічі. Це свідчить про те, що у Вінницькій області вдалося зекономити 2,7 млрд грн. Ми почали відпрацьовувати ті інструменти, які активно стимулюють розвиток сонячної енергетики. На сьогодні Вінниччина має можливість використовувати 250 МВт сонячної енергії, що є значним кроком вперед для регіону. Нещодавно у м.Вінниці відкрито завод з виробництва сонячних панелей «KNESS PV», що також є особливо важливим для розвитку українського бізнесу у напрямку використання енергоефективних технологій». У ході зустрічі голова ОДА також поінформував про реалізацію ключових бізнес-проектів у регіоні щодо розвитку галузі біоенергетики.

У свою чергу, заступник Вінницького міського голови Владислав Скальський зауважив: «Питання енергетичної незалежності є надзвичайно важливим для нашої країни, тому на локальному рівні кожна громада має вирішувати це питання якомога швидше. Для Вінниччини, як для аграрної області, це питання є одним із ключових пріоритетів. У 2015 році місто Вінниця отримало Європейську енергетичну відзнаку. У 2019 році таку відзнаку отримало ще одне місто України, а саме – місто Житомир. Тож ми сподіваємося на  тісну співпрацю у напрямку біоенергетики між містами. Сьогодні вже багато підприємств у м. Вінниці використовують відходи власного виробництва задля того, щоб бути більш енергетично незалежними».

Під час зустрічі Олександр Домбровський розповів присутнім про законодавче забезпечення розвитку біоенергетики в Україні. Зокрема, посадовець ознайомив учасників семінару із ключовими законопроектами, зокрема, із законопроектом №8449-д щодо нової системи підтримки відновлюваної енергетики. Також значна увага була приділена реалізації Закону України щодо стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел енергії (від 21.03.2017 №1959-VIII).

У ході зустрічі Олександр Домбровський також поінформував про зміни, передбачені проектом Закону України щодо розвитку сфери виробництва рідких біологічних видів палива, а також ознайомив учасників заходу з успішними прикладами впровадження біоенергетичних проектів в Україні, зокрема, щодо встановлення модернізованих котелень, роботи електростанцій на біомасі тощо.

Варто зазначити, що Вінниччина також входить до списку лідерів за темпами розвитку біоенергетики. Зокрема, на Ладижинській птахофабриці МХП «Миронівський хлібопродукт» області добудовано першу чергу біогазового комплексу потужністю 12 МВт.

Під час семінару представники сфери бізнесу Вінницької області мали можливість обмінятися досвідом підготовки проектів у галузі відновлюваної енергетики в процесі прискореного курсу розробки бізнес-проектів, ознайомитися з практичними прикладами голландських компаній та розглянути  програми фінансування від українських та міжнародних банків.

Консорціум «Partners in Business Biobased Energy Ukraine» був представлений підприємствами-виробниками, постачальники технологій, державними організаціями та науковими інститутами, що працюють у секторі біоорієнтованої економіки Нідерландів.

Учасники семінару також  мали можливість ознайомитися з роботою компанії  DSD, що надає технічну підтримку агро-, харчової промисловості та виробництва біопалива, працює над розробкою деталізованих економічних розрахунків та бізнес-планів, а також над залучення фінансування. DSD пропонує можливості для локального партнерства у виробництві біо-дизелю та біо-етанолу на базі інноваційного процесу прямої переробки.

На сьогодні представники компанії Kara Energy Systems продовжують розробляти індивідуальні комплексні рішення, працюють над виготовленням і постачанням до різних країн світу обладнання для виробництва тепла та/або електроенергії з біомаси.

Під час семінару також були присутні представники Університету прикладних наук Саксіон (Saxion), що є одним  із найбільших закладів вищої технічної освіти у Королівстві Нідерландів, який пропонує великий вибір курсів для різноманітних рівнів, включаючи міжнародні програми.

Під час зустрічі учасникам заходу презентували PIB Biobased Energy Ukraine, публічно‑приватне партнерство голландського сектору біоорієнтованої економіки (координатор проекту –  Ханс ван Клінк).

Також присутні ознайомилися з прискореним курсом щодо розробки прибуткових бізнес-проектів Саксіонського університету прикладних наук (Нідерланди) та з банківськими програмами з фінансування біоенергетичних проектів від вітчизняних і міжнародних фінансових установ.

Організаторами семінару виступили: Голландський консорціум «Partners in Business Biobased Energy Ukraine» (PIB), Посольство Королівства Нідерландів в Україні, Держенергоефективності України, Рада з питань експорту продовольства (Ukrainian Food Export Board).