В селищі Демківці Тростянецького району  розгортається масштабний інвестиційний проект з будівництва заводу «Дакса Бунге Україна».

Сьогодні, 16   квітня, в облдержадміністрації відбулась прес-конференція–презентація проекту за участю голови ОДА Валерія Коровія, генерального директора «Бунге-Україна» Дмитра Горшунова, директора зі зв’язків з органами влади «Бунге – Україна» Олега Бігдана, фінансового директора «Бунге – Україна» Руслана Романенка та керівника проекту «Дакса – Бунге – Україна» Андрія Гранатурова.

Вітаючи учасників зустрічі, Валерій Коровій підкреслив: «Цей проект є черговою сходинкою у напрямку реалізації стратегії, над якою ми працюємо останні 2-3 роки на теренах Вінниччини. Базовий елемент цієї стратегії – формування  конкурентного середовища, що стимулюватиме кампанії, які хочуть вести чесний бізнес, інвестувати, створювати робочі місця, опановувати нові ринки збуту. Для нас, як регіональних органів влади, найперше завдання – сприяти розвитку регіону. Стимулювати ті виробництва, які продукують додану вартість».

Керівник області нагадав, що минулоріч  аграрії Вінниччини виростили    6 млн. тонн. зернових культур, з яких 4 млн.  тонн – зерно кукурудзи; він подякував керівництву компанії «Бунге Україна» за рішення інвестувати саме у Вінницьку область.

«Півроку тривали перемовини, узгодження, погодження. Сьогодні – черговий крок: остаточне прийняття рішення і початок будівництва,- підкреслив Валерій Коровій. - До кінця поточного року зведуть елеватор, до кінця наступного – повністю все підприємство. Формування конкуренції на ринку та стимулювання фермерів до вирощування якісних сортів кукурудзи. Створення виробництва з доданою вартістю  - це  завжди вигідний експорт, який дає для економіки валютну виручку. Фермери стимулюються, адже їм йдуть замовлення, їм допомагають у створенні нових сортів, якісних і витривалих, а їх продаж – це завжди для них «жива виручка».

Вінниччина невпинно демонструє відповідність світовим стандартам економічного розвитку регіону з метою покращення якості життя людей. Останніми роками область впевнено утримує перші місця в Україні за обсягами виробництва валової продукції, організації комфортного бізнес-середовища для реалізації різносторонніх проектів, а 2018-й рік в плані розвитку бізнесу, промисловості, створення нових робочих місць став найуспішнішим за усі роки незалежності України.

Саме тому визнані світовим бізнес-середовищем інвестори, всесвітньовідомі компанії обирають наш край, аби розвивати свої потужності та будувати нові підприємства.

Під час презентації директор зі зв’язків з органами влади «Бунге – Україна» Олег Бігдан зазначив «Ми спостерігаємо на Вінниччині тенденцію збільшення врожайності і розумного використання ресурсів агропромислового комплексу, тому не дивно що американською компанією «Бунге», в партнерстві з групою «Даксе», яка знаходиться в Іспанії,  був проявлений інтерес саме до цього регіону та прийняте рішення інвестувати у будівництво сучасного комплексу з переробки кукурудзи. Вартість даного проекту становить  14 млн. доларів. Буде створено 50 робочих місць, а податки будуть сплачуватись до бюджету місцевої громади».

Олег Бігдан розповів про компанію «Бунге», звернувши увагу на  те, що компанія вже має досвід роботи в Україні. Загалом компанія налічує біля 35-тисяч співробітників по всьому світу, та працює в 40-ка країнах, а в Україні присутня з 2002-го року. «Бунге» входить до десятки найбільших агроекспортерів в Україні та має 2 заводи: у Дніпрі та Миколаєві, залучивши до роботи понад 1500 співробітників.

У свою чергу, генеральний директор «Бунге Україна» Дмитро Горшунов підкреслив, що в селищі Демківці Тростянецького району буде збудовано перший завод такої потужності в Україні. На заводі планують встановити сучасну лінію італійського виробництва, насамперед – до кінця 2019 року планують спорудити логістичний комплекс, який вже  цієї осені діятиме як елеватор. До осіннього сезону 2020 року, тобто до нового урожаю, інвестори планують повністю завершити будівництво виробничого комплексу потужністю 300 тонн переробки кукурудзи на день ( 100 тис. тонн на рік).

Дмитро Горшунов зазначив, що для переробки  потрібно зерно кукурудзи твердих сортів, які вирощують сільгоспвиробники Вінниччини. Для переробки також планують закупляти сировину і з інших регіонів  України. 80% готової продукції будуть експортувати по всьому світу, 20% піде на внутрішній ринок. Висівки, продукти для пивного виробництва та сировина для виготовлення сухих сніданків будуть реалізовуватись в Україні.

Генеральний директор «Бунге Україна»  щиро подякував керівництву області за всебічну підтримку, акцентувавши увагу на тому, що саме  на Вінниччині сьогодні забезпечено найбільш сприятливий інвестиційний клімат.