Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». «За» проголосували 278 народних депутатів.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій підкреслив, що «українська мова – це наймогутніша наша зброя!» Він подякував Президенту України 2005-2010рр. Віктору Ющенку, письменникам, воїнам – усім гостям, які прийшли підтримати Закон про мову.

«Через їхні очі на нас дивиться Україна», - підкреслив Голова Парламенту і додав, що «мова - це питання безпеки і оборони».

«Мова об’єднує. Де мова – там перемога!» - проголосив А.Парубій.

 Підтримати законопроект «Про функціонування української мови як державної» прийшли почесний патріарх Православної церкви України Філарет, третій Президент України Віктор Ющенко, члени Уряду, воїни АТО, поети і письменники, громадськість.

Довідково: Єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова. Державний статус української мови є невіддільним елементом конституційного ладу України як унітарної держави. Порядок функціонування і застосування державної мови визначається виключно законом і не може бути предметом регулювання підзаконних актів органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим чи органів місцевого самоврядування. Такими є головні тези документу.

Також статус української мови як єдиної державної мови передбачає обов’язковість її використання на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування, а також в інших публічних сферах.