Сьогодні, 6 травня, в ході щопонеділкової апаратної наради голови обласної державної адміністрації Валерія Коровія з керівниками департаментів та служб області обговорено ряд питань, які стосувались головних аспектів життєдіяльності регіону, соціальної сфери, економіки та галузі господарства.

Враховуючи погодні умови, які склались протягом останніх декількох тижнів, важливим питанням є забезпечення нормального рівня води в головних водних артеріях області, аби уникнути підтоплень. Про ситуацію доповів директор Департаменту цивільного захисту ОДА Сергій Вовченко: «Станом на сьогодні ситуація із гідрологічним режимом нормальна, рівень вод у річках наразі в межах норми. Зокрема на Новодністровській ГЕС рівень води складає 118,93 при нормі в 121, тобто запас є. В Могилів-Подільському рівень води в річці складає 2,9, а критичний показник становить 8,62. В Ямполі рівень води 2,8, критичний – 5,25. Інформації про підтоплення із жодного населеного пункту області не надходило».

Також, щодо стану справ із нещодавнім випадком спалаху АЧС в с.Буша проінформував начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорій Сидорук. Він зауважив, що спалах локалізовано завдяки вчасному реагуванню та злагодженій співпраці відповідних служб. Хворі тварини і корми були утилізовані, на територію проведено дезінфекцію. Нових випадків наразі не виявлено.

Не обминули увагою під час засідання і бюджетні питання. Так, директор департаменту фінансів облдержадміністрації Микола Копачевський повідомив, що із 663 місцевих бюджетів області виконано з перевиконанням у 105% -  541 бюджет. Не виконано 44 місцевих бюджети, в основному сільські. Причиною є хаотичність платежів за землі, але це сезонна причина і влітку ситуація нормалізується.

«Обласний бюджет виконано на 104,5%, а по доходах сформовано сталу тенденцію на рівні 20% приросту до минулого року. Усі субвенції з державного бюджету надходять вчасно відповідно до постанов Уряду України», - зауважив Микола Копачевський.

Доповідаючи про ситуацію із нарахуванням та виплатою субсидій, директор департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА Наталя Заболотна повідомила, що виплати монетизованих субсидій в квітні йдуть в штатному режимі та виплачуються одночасно із пенсією. Загалом, у квітні, субсидію отримують 148 тис домогосподарств.

«З 1 травня, коли закінчується річний термін нарахування субсидій, таких отримувачів в області налічується 296,4 тис., перерахунок субсидій відбуватиметься за новим порядком і з травня її видаватимуть готівкою. Звертатись до органів праці та соціального захисту для перепризначення субсидії необхідно лише тим громадянам, які орендують житло, внутрішньо переміщеним особам, тим, у кого відбулись зміни в складі сім’ї. Решті субсидію перепризначать автоматично, якщо немає заборгованості за комунальні послуги з вини субсидіанта (несплата терміном понад 1 місяць і сума понад 340 грн). В разі виникнення заборгованості із вини постачальника послуг – субсидія припинятись не буде, а буде і надалі нараховуватись в тому ж обсязі. Для призначення субсидії і її обрахування всі необхідні дані працівники органів соціального захисту отримуватимуть самостійно із податкової та пенсійного фонду», - проінформувала Наталя Заболотна.

«Важливо донести дану інформацією до людей, аби не виникало непорозумінь. Адже враховуючи кількість отримувачів субсидії можна передбачити, які труднощі можуть виникнути, якщо всі вони звертатимуться за повторним призначенням такої допомоги. Завдяки цьому значно спрощуються процедури призначення та обрахування розмірів субсидій», - підсумував Валерій Коровій.