Голова Верховної Ради України Андрій Парубій та Міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд під час зустрічі 8 травня обговорили питання щодо проведення Міжнародної конференції з підтримки реформ в Україні, яка запланована на 2-4 липня поточного року у Торонто.

Голова Верховної Ради подякував пані Фріланд за направлення канадської моніторингової місії в Україну та окремо відзначив важливість, швидкість та якість канадської оцінки виборів в Україні. Висновки CANADEM, за його словами, були повними, об’єктивними і відображали тональність міжнародної реакції на виборчий процес в Україні. «На жаль, було, багато інформації про можливі фальсифікації виборів, тому ми були зацікавлені у тому, щоб в Україні була максимальна кількість спостерігачів, які могли би засвідчити демократичність процесу наших виборів, - сказав він. - Ця оцінка стала дуже важливим фактором для стабілізації у суспільстві і оцінки президентських виборів».

А.Парубій зазначив, що зараз відбувається активна підготовка до конференції, і обидві команди вже напрацювали відповідну базу як по формі, так і по змістовній частині цього заходу, та подякував за справжню командну роботу послів обох країн. Він підкреслив, що Україна буде представлена потужною делегацією. «Я упевнений, що ми маємо унікальний шанс вийти на якісно новий рівень співпраці, який дає підстави сподіватися на конкретні, значимі результати Конференції. По суті, ми можемо закласти дієвий план дій на найближчі п’ять років з чіткими цілями, завданнями та часовими рамками», - зазначив Голова Парламенту.

Під час розмови Голова Верховної Ради наголосив на необхідності продовження та посилення санкцій проти Російської Федерації. А.Парубій подякував Канаді за принципову позицію у цьому питанні та висловив сподівання на подальшу співпрацю, особливо у питаннях безпеки, у військовій сфері та на шляху України до НАТО. Він нагадав, що Парламент продовжив дію закону про продовження військової співпраці, у тому числі і з Канадою. «Сподіваюся, що Канада продовжуватиме бути провідником України на шляху до повноправного членства в Альянсі», - сказав А.Парубій і підкреслив, що «для України велика честь, що така потужна держава, як Канада, з такою відданістю підтримує Україну, особливо у найтяжчі роки нашої історії - у тих випробуваннях, які стоять перед Україною».

Своєю чергою, Христя Фріланд підкреслила, що до цієї конференції є дуже велика зацікавленість, «організатори створюють багато можливостей для України і українців розповісти про себе». «Ми дбаємо про демократію в Європі і готові допомогти Україні», - наголосила Міністр МЗС Канади і подякувала українцям «за демократичні перетворення за останні п’ять років та продемонстрований високий рівень демократії під час президентських виборів, особливо у таких непростих умовах».

Довідково: Канада направила спостерігачів в Україну як в рамках місії ОБСЄ  (13 осіб), так і на двосторонній основі (міжнародна неурядова організація "CANADEM" - 164). 6 грудня 2018 р. Міністр закордонних справ Х.Фріланд оголосила про виділення Україні технічної допомоги у розмірі 24 млн. дол. на підтримку виборчих реформ, направлення спостерігачів на вибори, заохочення участі жінок у виборчих процесах, а також боротьбу з дезінформацією та втручанням у вибори.

Голова місії спостереження за виборами в Україні міжнародної неурядової організації CANADEM, колишній Міністр закордонних справ Канади Л.Ексуорзі заявив, що вибори Президента України пройшли у чесний і вільний спосіб. 

15 березня Канада у координації з ЄС та США запровадила новий пакет санкцій у відповідь на агресивні дії РФ. Санкції стосуються 114 фізичних та 15 юридичних осіб. Це найбільший пакет канадських санкцій з початку російської агресії. Список охоплює осіб, причетних до атаки у Керченській протоці та будівництва Керченського мосту, представників т.зв. «ЛНР» та «ДНР», військово-промислового комплексу РФ, а також такі одіозні фігури як І.Сечін та А.Ротенберг. Серед юридичних осіб слід відзначити авіаційні компанії «Сухой» та «Туполєв».