Доступ до якісної первинної медичної допомоги саме в сільській місцевості – один з пріоритетів державної політики,  тому  значна увага з боку керівництва держави та області приділяється  відкриттю амбулаторій на селі.

В перше в масштабах держави за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров'я у сільській місцевості у Вінницькій області будується 14 амбулаторій, на будівництво яких  передбачено  90,97 млн. грн., з яких

 81,89 млн.грн - субвенція з державного бюджету

 9,08 млн. – співфінансування з місцевого бюджету. 

Освоєно коштів на суму 38,7 млн. грн., у тому числі:

- з державного бюджету –33,8 млн.грн;

- з місцевих бюджетів – 4,9 млн.грн.

З метою оперативного вирішення робочих питань, які виникають під час будівництва амбулаторій під головуванням першого заступника голови ОДА Андрія Гижка відбулась нарада за участю представників відповідних структурних підрозділів облдержадміністрації та керівників сільських  громад, де будуються медичні закладі.

Під час засідання було заслухано фахівців Департаменту містобудування та архітектури ОДА, які є головними розпорядниками коштів та керівників місцевих громад стосовно кожного об’єкту.

Заслухавши ситуацію про хід будівництва по кожній амбулаторії, Андрій Гижко зазначив: «Вперше ми отримали реальну фінансову підтримку від держави  для будівництва сільських амбулаторій. Тому завдання  безпосередньо керівників на місцях вчасно прийняти відповідні рішення місцевих рад щодо співфінансування будівництва, яке складає неменше 10% вартості.  Кошти субвенції  вже є на рахунку обласного казначейства».   

Слід зазначити, найбільший відсоток будівельної готовності Вербської амбулаторії  загальної практики сімейної медицини Чечельницького району;    Жданівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини           Хмільницького  району;  Багринівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини Літинського  району; Білопільської амбулаторії загальної практики сімейної медицини Козятинського району;  Борисівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини  Іллінецького району. На цих об’єктах змуровані капітальні стіни, завершують роботи по влаштуванню покрівлі, розпочато штукатурка та шпаклювання внутрішніх стін, монтаж внутрішніх мереж.

На здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості та забезпечення медичних працівників службовим автотранспортом за рахунок коштів  з державного бюджету ( 7 млн.грн), та співфінансування з місцевих бюджетів  (733,31 тис.грн.),  закуплено 14 спеціалізованих легкових автомобілів для новозбудованих амбулаторій. Виконуються підготовчі роботи по передачі автомобілів на баланс громад.

Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації підготував відповідні матеріали для виділення коштів з субвенції державного бюджету на закупівлю обладнання для телемедицини. Гранична вартість такого обладнання складає 110,0 тис.грн. Порядок використання субвенції передбачає спів фінансування в розмирі  не менше ніж 10% від вартості обладнання.