Запроваджена Урядом України ініціатива формування так званих перехідних книг – transition books – про роботу міністерств і про напрямки ключових змін, особливо розтягнутих у часі, дає можливість продовження змін, закріплення спадковості в реалізації різних проектів і швидкого руху в напрямку успіху України. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду. За його словами, такі книги – усталена світова практика, яка застосовується в різних європейських країнах, де зміна влади не призводить до змін напрямків розвитку держав.

«І від цього виграють люди», – сказав Володимир Гройсман.

Він навів приклади, які саме зміни потрібно продовжувати. «Чому спадковість важлива? Наприклад: освіта, Нова українська школа. Ми розуміємо: щоб запровадити зміни якісно, потрібно 12 років. Потрібно закладати в бюджети необхідні видатки. Треба думати про дошкільну освіту – черга до дитячих садочків має бути ліквідована в 2020 році», – зазначив Володимир Гройсман.

Окремо він звернув увагу на політику зростання зарплат вчителів. Протягом останніх років таке зростання вже стало помітним, впевнений Володимир Гройсман, і на 2020 рік Уряд заклав подальше збільшення на 20-70% з акцентом саме на стимулюванні і мотивації для молодих вчителів.

«Так само потрібно продовжувати великі культурні проекти, які ми почали. Один з них – добудова Меморіалу жертв Голодомору. Це справа честі для всіх нас, – сказав Прем’єр-міністр. – Інші напрямки – українське кіно, ініціатива «Малі міста – великі враження». Все потрібно і далі продовжувати».

Ще один магістральний напрямок – децентралізація. Потрібно продовжувати зміцнення громад, закріпити процес у Конституції і в подальшому удосконалювати як нормативну базу, так і систему управління та місцевого самоврядування.

«Вважаю, що в цьому контексті Україні потрібен новий закон про столицю – не під політику, а під країну», – додав Глава Уряду.

Він підкреслив, що перехідні книги дозволять новому Уряду швидко прийняти справи. «Україна буде успішною. І для цього треба якісно працювати», – сказав Прем’єр-міністр.

Додамо, що кілька тижнів тому transition books вже представило Міністерство охорони здоров’я. Сьогодні, 14 серпня, свої перехідні книги презентували Міністерство освіти і науки та Міністерство культури.