В с. Гальджбіївка, Ямпільського району відкрили сільську амбулаторію  загальної практики сімейної  медицини КП «Ямпільського районного медичного центру первинної медико-санітарної допомоги»

Віднині медичні послуги у новій сучасній лікарській амбулаторії загальної практики сімейної медицини отримуватимуть жителі Гальжбіївської сільської ради. Медичний заклад обслуговуватиме пацієнтів із сіл Гальжбіївка, Біла, Оксанівка, Ульянівка. Наявне населення громади становить 2158 осіб, з яких 1539 - уклали декларації з сімейним лікарем.

«Гальжбіївська амбулаторія загальної практики сімейної медицини, Ямпільського району відноситься до типу амбулаторій монопрактики медицини на одного сімейного лікаря. Забезпечена всім необхідним обладнанням згідно табеля оснащення, в тому числі, і телемедициною та надаватиме повний перелік послуг для повноцінного медичного обслуговування. При амбулаторії є  автомобіль «Рено Дастер», яким користуватимуться сімейні лікарі для обслуговування пацієнтів. Цей позашляховик вартістю близько 500 тисяч гривень придбано в травні поточного року в рамках Програми Президента України, затвердженої Кабінетом міністрів України, в рамках розбудови сільської медицини»-зауважила головний лікар КП «Ямпільский районний медичний цент первинної медико – санітарної допомоги» Ямпільської районної ради – Галина Плахотна.

Забезпечувати медичними послугами в лікарському закладі будуть: один лікар ЗПМС, три середніх медичних працівники, водій санітарного автомобіля та одна молодша медична сестра.

Вітаючи громаду із такою знаменною подією, голова Вінницької обласної адміністрації Валерій Коровій наголосив, що в  цьому році на Вінниччині заплановано ввести  в експлуатацію ще  таких 13 амбулаторій.

«Ми розпочали роботи фактично наприкінці минулого року. Базова вимога, щоб амбулаторії будувались на умові співфінансування. А для цього потрібні активні громади. Ми відходимо від того, аби всім роздати однаково та чекати, чи зроблять вони щось, чи ні. Ми все робили для того, щоб підтримати  ті громади, які були активні. Якщо ми говоримо про такого роду проект – то  це 10%, якщо це громади на рівні райцентрів – то це до 25%  співфінансування».

Під час оглядин  нової амбулаторії, очільник області Валерій Коровій  взяв участь у телемості  із лікарем вторинної ланки – Ямпільської ЦРЛ, неврологом Андрієм Янченком.

«Як бачите це не просто сучасна будівля. Це і сучасне обладнання для надання якісної медичної допомоги. А телемедецина- це крок вперед. Ми почали впроваджувати таку модель роботи. Вона дає можливість, за умови консультації реального часу, приймати медикам  оперативні рішення. Знімати кардіограму та показники. По таких категоріях хвороб,  як інсульт та інфаркт – це дуже важлива справа» - наголосив голова облдержадміністрації.

Будівництво амбулаторії в селі Гальджбіївка  минулоріч увійшло до затвердженого Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України переліку об’єктів, які отримують фінансування за кошти субвенції державного бюджету на розвиток системи охорони здоров’я в сільській місцевості.

Загальна вартість реалізації проекту «Будівництво Гальжбіївської АЗПСМ КП «Ямпільський РМЦ ПМ СД» Ямпільської районної ради по вул.Урсола в с.Гальжбіївка» становить 8,022 млн.грн., із них субвенція з державного бюджету – 7,220 млн. грн., районний бюджет – 694 тис.грн,  сільський бюджет – 108 тис. грн.

Будівельні роботи на об’єкті виконувало ТОВ «Подільські будови», з якими було укладено договір за  результатами проведених тендерних торгів в системі електронних закупівель Прозоро.

Будівництво лікарської амбулаторії розпочато 19 лютого поточного року  відповідно до плану виконання робіт та завершено 1 вересня 2019 року.