Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков та Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук провели зустріч з делегацією Європейського Парламенту на чолі з паном Петом Коксом (Президентом Європарламенту 2002-2004 років)

Учасники зустрічі обговорили перспективи подальшого реформування Українського парламенту та перетворення його на ефективну інституцію.

Голова Верховної Ради переконаний, що багато з ініціатив місії Кокса, що були напрацьовані за допомогою європейських партнерів протягом попередніх років, мають сьогодні шанс на втілення.

Дмитро Разумков зауважив, що розгляд законопроектів, спрямованих на реформу Парламенту, буде розпочато після розгляду 63 законодавчих ініціатив, визнаними Президентом України невідкладними. «Нинішній швидкий режим роботи, названий українською пресою «турборежимом», необхідний не для піару чи політичної доцільності – це те, що необхідно країні для проведення реформ», - підкреслив він.

Голова Парламенту висловив вдячність Пету Коксу за підтримку України на шляху до реформ та готовність допомогти застосувати кращі європейські практики для реформування Парламенту. «Хочу, щоб парламент ІХ скликання став найрезультативнішим в історії України. І сьогодні в нас є на це шанс, який не маємо права втратити!» - наголосив Дмитро Разумков.

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук наголосив на важливості на самому початку роботи Парламенту ІХ скликання запропонувати разом з європейськими партнерами кришталево чисту «road map» - дорожню карту, яка забезпечить права народного депутата і, з іншого боку, не дасть можливості зловживати народним депутатам своїми правами, та не перетворитися у процес заради процесу.  Він проанонсував початок роботи великої робочої групи з напрацювання нового регламенту Верховної Ради одразу після розгляду президентських ініціатив.

Президент Європарламенту 2002-2004 років Пет Кокс привітав Дмитра Разумкова з обранням на посаду Голови Верховної Ради та побажав успіхів і удачі. Він нагадав, що між Європарламентом і Верховною Радою України був підписаний Меморандум про взаємодію. Для посилення співпраці між інституціями Пет Кокс запропонував поновити меморандум між обома інституціями. «Для встановлення консенсусу надзвичайно важливий діалог. Ґрунтовна і корисна співпраця між нашими парламентами», - сказав він і запевнив, що представництво ЄС в Україні стимулюватиме реформи для змін, які хоче запровадити Парламент України. 

За словами Президента Європарламенту 2002-2004 років, «після радикальних змін сильний ефективний парламент залишиться як дар і буде діяти дуже надійно».  Пет Кокс запевнив в активній підтримці реформ з боку Європарламенту та дав чітко зрозуміти, що це наша країна, наш парламент і наша відповідальність.

Довідково: Дорожня карта Місії Кокса містить 52 рекомендації, у 2015 році визнана основою для внутрішньої реформи українського парламенту