Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков провів зустріч з Президентом Естонської Республіки Керсті Кальюлайд. 

Сторони обговорили питання щодо продовження двосторонньої співпраці, обміну досвідом у питаннях запровадження електронного урядування та електронних виборів, взаємної підтримки на міжнародному рівні.

Дмитро Разумков подякував естонському народу за послідовну та неухильну підтримку України у питаннях збереження територіальної цілісності та боротьбі за незалежність, а також у просуванні українських інтересів в Європейському Союзі. «Ваша стійка та непохитна позиція щодо підтримки інтересів України як у Європі, так і по відношенню до Російської Федерації, надихає, і ми вам за це дуже вдячні»,- наголосив Голова Парламенту.

Голова Верховної Ради України підкреслив, що відносини між Україною і Естонською Республікою «будуть і надалі розвиватись ще більш стрімкими темпами, а якщо й будуть зміни, то вони носитимуть виключно позитивний характер».

Дмитро Разумков поінформував пані Президента Естонської Республіки про проведення реформ в Україні, зазначивши, що і більшість, і опозиція займають конструктивну позицію у питаннях підтримки важливих для країни законопроектів.

За словами Дмитра Разумкова, важливим поштовхом для початку нових реформ стало зняття депутатської недоторканності. «Той, хто хоче міняти життя в країні, шукає шлях, а хто не хоче, - шукає пояснень, чому це неможливо зробити. Ми змогли це зробити за два дні. З 2020 року таке явище, як депутатська недоторканність, зникне як явище», - зазначив він і уточнив, що народні депутати будуть захищені від переслідувань за політичну позицію під час голосування та за висловлювання.

Серед пріоритетних напрямків реформ Голова Парламенту визначив боротьбу із корупцією, реформування правоохоронної системи і судів для того, щоб кожний громадянин відчув свою захищеність. «Незважаючи на те, що ми знаходимось у «турборежимі», всі політичні сили, у тому числі і опозиційні, розуміють, що швидкість ухвалення законопроектів необхідна для того, аби дозволити нормально запрацювати новому Кабінету Міністрів, Парламенту і Президенту Держави», - наголосив Дмитро Разумков.

Голова Верховної Ради висловив зацікавленість в обміні досвідом з Естонією у частині впровадження електронних виборів і електронної держави, в уніфікації реєстрів та реформі системи охорони здоров’я. «Впевнений, що представники Уряду будуть вдячні за надану допомогу і підтримку», - підкреслив політик.

 

Президент Естонської Республіки Керсті Кальюлайд запевнила у подальшій підтримці України та запросила голів комітетів Верховної Ради України з візитом до Естонії. «Це буде початком гарної співпраці», - сказала вона, відзначивши швидке реформування країни та «підтримку живої і яскравої демократії в Україні».

Керсті Кальюлайд побажала успіхів у подальшому проведенні реформ, зокрема у питаннях подолання корупції, електронному урядуванні, діджиталізації країни, у питаннях охорони здоров’я та захисту прав опозиції.

У зустрічі також взяв участь Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко.