Сьогодні, 13 вересня, в м. Вінниця розпочав роботу VІІ Міжнародний інвестиційний форум “Вінниччина – бізнес в центрі України”.

Форум “Вінниччина – бізнес в центрі України” вже сьомий рік поспіль збирає разом владу, представників дипломатичного корпусу, громадських організацій, іноземних і вітчизняних бізнесменів, керівників провідних міжнародних компаній та інвестиційних фондів, а також економічних експертів та науковців з метою обговорення ключових для регіональної економіки питань, налагодження тісних економічних контактів, пошуків бізнесових партнерів. 

Топовими темами для обговорень цьогоріч визначено перспективи розвитку ринку ІТ-індустрії, альтернативної енергетики та можливості залучення іноземних інвестицій.

Спеціально на форум завітали представники дипломатичного корпусу та іноземних делегацій країн, які є надійними партнерами України й Вінниччини в процесі економічного інвестиційного співробітництва – Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Казахстан в Україні Самат Ордабаєв, Секретар Посольства Нідерландів в Україні Ернст Просман, Генеральний Консул Республіки Польща у Вінниці Даміян Цярціньський, Почесний Консул Реапубліки Молдова у Вінниці Михайло Куницький, а також представники дипломатичного корпусу Королівства Норвегії, Королівства Бельгії та Республіки Молдови. Також серед зарубіжних гостей Форуму – представники регіонів-партнерів Вінниччини, зокрема, потужна бізнес-місія з Лодзинського воєводства та м. Кельце Сьвєнтокшиського воєводства Республіки Польща.

VІІ Міжнародний інвестиційний форум «Вінниччина – бізнес в центрі України» відбувається за підтримки проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), який впроваджує Федерація канадських муніципалітетів за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади.

Привітав вельмишановне товариство з початком роботи форуму голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій.

«Протягом останніх трьох років ми називаємо інвестиційний форум маленьким Подільським Давосом. Ми прагнули відійти від традиційних підходів і розглядати Форум як інформаційний майданчик для обміну думками та досвідом, аби це втілилося в реалізацію конкретних інвестиційних проєктів.

Переконаний, що попереду дуже цікава дискусія, чимало свіжих ідей,  які впливатимуть на розвиток нових секторів економіки та інвестиційного потенціалу.  У цьому році ми постаралися розширити масштаби для дискусії –запровадили окрему панель, на якій розглядатимуться питання розвитку відновлювальних джерел енергії,  а також окрему панель щодо розвитку ІТ-сектору, зокрема у місті Вінниця», – повідомив керівник регіону.

У свою чергу, Вінницький міський голова Сергій Моргунов зауважив, що для органів місцевого самоврядування дуже важливо нарощувати інвестиційний потенціал регіону. Він ознайомив учасників Форуму з ключовими пріоритетами соціально-економічного розвитку обласного центру.

«Запорука ефективної співпраці обласної та міської влади, або, точніше, показник її ефективності – це не лише комфортність міста для його жителів і туристів, а й також те, наскільки комфортно себе почуває бізнес в м. Вінниця та в регіоні.  Для нас дуже важливо нарощувати економічний потенціал, адже економіка міста – це запорука успішного розвитку територіальної громади міста», – наголосив Сергій Моргунов.

В рамках пленарної частини учасники та гості зібрання заслухали презентації спікерів: виконавчого директора Державної установи «Офіс із залучення та підтримки інвестицій «Юкрейнінвест» Михайла Бечкала, директора Державної установи «Офіс з просування експорту України» – Андрія Демчука, заступника Вінницького міського голови Владислава Скальського, директора компанії з виробництва сонячних батарей та енергетичного обладнання KNESS Group Сергія Шакалова, голову правління ПАТ «Вінницький олійно-жировий комбінат» Дмитра Чаленка, генерального директора ТОВ «Аграна-Фрут Україна» Петра Мисливого та голову Вінницької ІТ-організації та засновника компанії «Winstars Technology» Дмитра Софину.  

З ознайомчим візитом та з метою обговорення перспектив розвитку альтернативної енергетики учасники форуму відвідають завод з виробництва сонячних панелей KNESS PV. Обговорення перспектив розвитку ІТ-індустрії відбудеться на базі компанії LetyShops. Можливості залучення іноземних інвестицій гості форуму обговорять на заводі ТОВ «Барлінек Інвест».