Сьогодні, 20 листопада, голова облдержадміністрації Владислав Скальський взяв участь у роботі засідання регіональної платформи з політичного діалогу у Вінницькому регіональному відділенні Асоціації міст України. Основна проблематика засідання стосувалася законодавчого забезпечення розвитку місцевого самоврядування в Україні та на регіональному рівні.

В ході зустрічі відбулось обговорення питань, важливих для органів місцевого самоврядування. Зокрема, про адміністративно-територіальний устрій України, вдосконалення законодавства з питань децентралізації, життєдіяльності органів місцевого самоврядування за результатами прийняття бюджету 2020 року.

Відкрив та провів засідання Вінницький міський голова Сергій Моргунов. Він зазначив, що питання, винесені на обговорення, є надзвичайно актуальними для органів місцевого самоврядування Вінниччини і України в цілому.

Звертаючись до присутніх, голова облдержадміністрації Владислав Скальський зауважив, що в контексті прийняття бюджету 2020 року для місцевих громад вкрай важливо брати на себе сміливість та відповідальність за наповнення місцевих бюджетів. Відтак, пріоритетом для розвитку місцевого самоврядування має бути намагання в майбутньому якомога швидше ставати автономними, аби забезпечувати повноцінне функціонування своєї територіальної громади.

«Бюджет 2020 року буде складним, адже базова дотація зменшилася в області більше, ніж на 300 млн грн. І це абсолютно нормальний органічний процес: з одного боку, чимало міст вже стали об’єднаними територіальними громадами, а з іншого – ми все ще очікуємо такий самий розмір фінансування від держави. Я впевнений, що перш ніж щось вимагати чи просити, необхідно брати на себе відповідальність за розвиток територій.Земля і нерухомість – мають бути бюджетоутворюючими податками, –зауважив керівник регіону, – Очікувати на фінансування від держави неоптимізованих закладів освіти і охорони здоров’я –також доволі складно. Держава має надзвичайно великий зовнішній борг, який необхідно обслуговувати. Є також чимало викликів, пов’язаних із трансформацією країни», –  додав Владислав Скальський.

Голова обласної державної адміністрації зазначив, що 2020 рік – надзвичайно важливий для реформи децентралізації. Об’єднання громад має завершитися. В цьому напрямі ведеться активна робота. Повинна бути забезпечена повсюдність самоврядування.

«Наразі наша основна мета – формування найвдалішої комбінації спроможних громад, які б не потребували дотацій з держбюджету.Є чимало дискусійних питань, але саме в дискусії має народжуватися консенсус.Основне моє завдання сьогодні –почути учасників регіональної платформи Асоціації міст України, щоб знайти спільну точку зору і сформувати спільне бачення майбутнього. Після завершення процесу децентралізації на Вінниччині не має бути «білих плям»,  – зауважив Владислав Скальський.

Варто зазначити, що правління АМУ протягом останнього місяця провело дві зустрічі з Прем’єр-міністром України Олексієм Гончаруком, на яких обговорювався широкий спектр проблем місцевого самоврядування. На цих зустрічах був присутній Ладижинський міський голова, член правління АМУ Валерій Коломєйцев. Своїми враженнями він поділився з учасниками регіонального засідання.

«Зараз ми шукаємо порозуміння між органами місцевого самоврядування і центральною владою. Я впевнений в тому, що рано чи пізно і урядовці, і народні депутати зрозуміють, що ті проблеми, які є, – це наші спільні проблеми. Адже кожен із них – член якоїсь громади. Потрібно цінувати те, що ми є членами АМУ, бо якби не було АМУ, ми б чимало втратили», – зазначив Валерій Коломєйцев.