Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук взяв участь у спільному заході глав урядів держав-членів ГУАМ - Організації за демократію та економічний розвиток. 

Делегації держав очолили Прем’єр-міністр Грузії Ґіорґі Ґахарія, Прем’єр-міністр Республіки Молдова Йон Кіку, Віце-прем’єр-міністр Азербайджанської Республіки Алі Ахмедов.

Глави делегацій акцентували увагу на посиленні динаміки розвитку економічної співпраці країн-учасниць Організації. 

«Основною спільною метою держав-членів ГУАМ є зміцнення нашого економічного співробітництва. Для цього ми маємо виконати низку завдань. По-перше, створити інструменти функціонування зони вільної торгівлі. Створення ЗВТ є безумовним пріоритетом в умовах кризи, яка триває в світовій економіці, та значного зниження показників товарообігу. По-друге, на практиці реалізувати концепцію транспортного коридора ГУАМ. По-третє, посилити режим вільної торгівлі між нашими країнами шляхом взаємної лібералізації ринку послуг», – зазначив Прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

За результатами зустрічі глави делегацій підписали Спільну заяву, в якій визначено чіткий намір відповідних держав вживати заходів для реального зміцнення економічного співробітництва держав-членів та збільшення обсягів товарообігу. 

Очільники митних адміністрацій держав-членів ГУАМ підписали два протоколи про наміри: щодо використання блокчейн-технологій у процесі верифікації сертифікатів походження товарів, а також щодо взаємного визнання Уповноважених Економічних Операторів.

«Найближчим часом ці протоколи про наміри будуть реалізовані. Обидва документи дуже важливі для налагодження ефективної роботи митниці та оперативного проходження товарами державних кордонів. Я впевнений, що це значно спростить торгівлю між нашими державами», – підкреслив Глава Уряду України.

Після підписання протоколів відбувся брифінг глав делегацій держав-членів ГУАМ. Відео брифінгу доступне для перегляду за посиланням: https://youtu.be/sH9LZCDofiw

Довідково

Україна головує в Організації за демократію та економічний розвиток ГУАМ з 1 січня 2019 року. Минулого року головування здійснювала Республіка Молдова.

Паралельно з зустріччю глав урядів держав-членів ГУАМ відбувся другий бізнес-форум ГУАМ під назвою «Державно-приватне партнерство в реалізації ключового проекту ГУАМ зі сприяння торгівлі та транспорту».