Сьогодні, 14 січня, голова обласної державної адміністрації відвідав Центр надання адміністративних послуг Якушинецької об’єднаної територіальної громади.

Наразі роботу ЦНАПу забезпечують 6 працівників, надається 124 види адміністративних послуг, а з жовтня 2018 року в Центрі здійснюється оформлення та видача паспорта громадянина України та паспортів для виїзду громадян України за кордон.

Впродовж 2019 року через Центр адміністративних послуг Якушинецької ОТГ надано 10 954 послуги, що в 1,5 рази більше, порівняно з 2018 роком. В середньому за місяць у ЦНАПі надається 913 послуг.

Поспілкувавшись з керівництвом та працівниками Центру, голова ОДА Владислав Скальський акцентував увагу на пріоритеті безперешкодного надання якісних послуг в об’єднаних територіальних громадах: «Концепція децентралізації полягає в тому, щоб максимально наблизити надання тих чи інших послуг до населення. Центр надання адміністративних послуг Якушинецької ОТГ є справді зручним, особливо з урахуванням того, що ця об’єднана територіальна громада більша за площею, ніж м. Вінниця – 122 км2 проти 115 км2. Тут ми бачимо яскравий приклад сучасного ЦНАПу, забезпеченого усім необхідним технічним обладнанням, меблями, а також спеціалістами. Між іншим, минулого року бюджет села поповнився 1 млн.355 тис. грн завдяки роботі Центру надання адміністративних послуг. В будь-якому разі, основний пріоритет – отримувати якісний зворотній зв’язок відвідувачів та щоденно покращувати свою роботу і процедуру надання, обсяг цих послуг для того, щоб люди мали можливості отримувати всі ці послуги під одним дахом. Важливо, що міжнародні проєкти також допомагають перспективним та прогресивним об’єднаним територіальним громадам щодо забезпечення таких Центрів. У цьому зацікавлена не лише держава, а й наші партнери».

Варто зазначити, що на сьогодні в ЦНАПі Якушинецької ОТГ створені належні умови для прийому та обслуговування громадян, наявний дитячий куточок. Вхід до Центру облаштовано пандусом для осіб з інвалідністю, а також проведено ремонт в туалетній кімнаті з урахуванням критеріїв доступності для відвідувачів.

За рахунок Програми «U-LEAD з Європою» Центр забезпечений сучасними меблями, технікою, програмним забезпеченням «Вулик», відповідне навчання пройшов персонал Центру.

Крім того, створено три віддалених робочих місця: 2 - в старостинських округах та 1- у м. Вінниці.

Голова облдержадміністрації також наголосив, що створення ЦНАПів має особливо важливе значення та є пріоритетом для існування об’єднаних територіальних громад.

«Насправді створення центрів надання адміністративних послуг – це обов’язкова умова для того, щоб об’єднана територіальна громада могла виконувати ті повноваження, які вона отримає в процесі децентралізації. Це запорука того, що в майбутньому ми зможемо передати на законодавчому рівні всі послуги з районних адміністрацій на місця. Безперечно, центр надання адміністративних послуг повинен бути одним із перших інфраструктурних об’єктів у кожній об’єднаній територіальній громаді», - підкреслив Владислав Скальський.

Між іншим, протягом першого кварталу 2020 року за рахунок державної програми ЦНАП Якушинецької ОТГ отримає обладнання для видачі посвідчення водія та реєстрації транспортних засобів.