Сьогодні в рамках робочої поїздки до Могилів-Подільського району голова обласної державної адміністрації Владислав Скальський відвідав Могилів-Подільську окружну лікарню інтенсивного лікування, де ознайомився із роботою закладу.

Перебуваючи у лікарні, очільник області оглянув оновлене відділення інтенсивної терапії, поліклініку, палату гемодіалізу та пологове відділення.

Голова ОДА поспілкувався з пацієнтами, які потребують постійного гемодіалізу, поцікавившись якістю послуг, які надаються та оглянувши технічне оснащення відділення. Наразі у відділенні 6 ліжок, пацієнти доїжджають із найближчих районів – Могилів-Подільського,Чернівецького та Ямпільського. Постійно  на гемодіалізі тут перебувають  20 хворих, процедуру отримують двічі – тричі на тиждень за графіком.

Побував цього дня очільник області і на прийомі в дитячого кардіолога, поспілкувався і з лікарем, і з маленькою пацієнткою та її мамою, оглянув технічні можливості кабінету, перевірив наявність інтернету.

В післяпологовій палаті Владислав Скальський вручив породіллям пакунки малюка, розповів про пільги та програми від держави для молодих сімей.  Прикладом нововведеної зручної послуги прямо в пологовому будинку, є можливість отримати свідоцтво про народження дитини. Голова облдержадміністрації з приємністю вручив щасливим мамам свідоцтва про народження малят.

Загалом в Могилів-Подільській ОЛІЛ функціонує 225 ліжок, а бюджет закладу на 2019 рік складав 51499,3 тис грн, в тому числі медичної субвенції 44162,7 тис грн, а з місцевого бюджету обсяг фінансування становив 7336,6 тис грн.

По завершенню візиту до Могилів-Подільської ОЛІЛ Владислав Скальський висловив впевненість, що дана лікарня має значний потенціал, аби стати одним з найпотужніших закладів не лише районного рівня, а й області загалом.

«Заклад очолює ефективне керівництво, яке залучає бюджетні та позабюджетні кошти задля модернізації лікарні. Сьогодні ми ознайомились з відділенням гемодіалізу, оглянули пологове відділення та побачили, які умови створено у даному лікувальному закладі для пацієнтів. З побаченого можу зробити висновок, що ця лікарня є однією з найкращих в області. Наразі важливим є запуск ангіографа, що створить додаткові можливості в плані прийняття на лікування громадян Молдови та Румунії задля залучення додаткових позабюджетних коштів на утримання та оснащення закладу», - підкреслив Владислав Скальський.

Серед основних планів для медичної галузі Вінниччини на 2020 рік очільник області назвав перехід закладів вторинної і третинної ланки з 1 квітня на прямі договірні відносини з НСЗУ. Також всі лікарі мають бути забезпечені відповідно облаштованими робочими місцями з підключенням до мережі «Інтернет», мати електронно-цифрові підписи та бути зареєстрованими в НСЗУ, аби надалі працювати за новими правилами. Це серйозний виклик, але Вінницька область, за словами Владислава Скальського, одна з найкраще підготовлених до цього процесу.

В свою чергу, про основні етапи модернізації, які наразі тривають у закладі, розповіла директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Людмила Грабович: «Два роки триває програма зі створення центрів кардіореанімації та оперативної хірургії по всій Україні. 2 роки тому ми були прийняті в цю програму і за 10 млн грн, з доплатою ще 10 млн грн з місцевого бюджету, придбано ангіограф. Оскільки реформа вже тривала і створювались госпітальні округи, було прийнято рішення, що така потужна лікарня, як Могилів-Подільська буде закладом 2 рівня і повинна мати у своєму складі 2 сателітних центри. Це гемодіалізний центр, який підпорядкований обласній лікарні ім. М.Пирогова, і кардіологічне відділення з кардіо-рентген операційним блоком, де необхідно встановити ангіограф. Вже майже 2 роки триває повна реконструкція, яка наразі завершується, і через місяць-півтора розпочнеться монтаж ангіографа, який знаходиться тут на складі. Плануємо, що до кінця І кварталу цього року буде завершена половина відділення, в якій буде кардіо-рентген, операційний блок, реанімація і палата для пацієнтів. Далі буде завершуватись реконструкція другої частини приміщення».

Також протягом 2019 року в ОЛІЛ були проведені поточні ремонти водовідведення головного корпусу, покрівлі господарського корпусу, фасаду та під’їзного шляху у відділенні екстреної (невідкладної) медичної допомоги на суму 1496,6 тис грн.

За рахунок державних та районних коштів протягом 2019 року придбано та оновлено медичне обладнання: гематологічний аналізатор, коагулометр, два прямих офтальмоскопи, авторефкератометр, два дефібрилятори, фібробронхоскоп, відеоендоскопічний комплекс діагностичний (для проведення езофагогастродуоденоскопії), ректороманоскоп, гістерорезектоскоп, цистоскоп, реєстратор добової ЕКГ за Холтером, електрокардіограф, вісім електровідсмоктувачів, концентратор кисню, стерилізатор ГП-40 на загальну суму 20020,2 тис.грн. Закуплено комп’ютери в кількості 95 шт. на загальну суму 1380,7 тис.грн. та система МІС «Доктор Елекс» на 90 ліцензій на загальну суму 380,4 тис.грн.