Про це повідомив голова облдержадміністрації Владислав Скальський в ході брифінгу заступника міністра охорони здоров’я України Дмитра Коваля, що відбувся сьогодні в облдержадміністрації.

Голова облдержадміністрації зазначив, що всі медичні заклади Вінниччини автономізовані, тобто перетворені на неприбуткові комунальні некомерційні підприємства, які юридично готові перейти на прямі договірні відносини.

«Філософія медичної реформи полягає в тому, що лікарні не будуть фінансуватися за кількістю ліжкомісць або за квадратними метрами. Фінансується виключно надання медичних послуг, тому НСЗУ сформувала 27 пакетів послуг, серед яких є пріоритетні (лікування інфаркту, інсульту, допомога при пологах, рання діагностика онкозахворювань). З 1 квітня усі заклади вторинного і третинного рівня повинні перейти на пряме фінансування з НСЗУ. Всі заклади вторинного і третинного рівня області комп’ютеризовані. Наразі ступінь комп’ютеризації медичних закладів області складає 82.7 %», – повідомив Владислав Скальський.

Керівник регіону підкреслив, що 1 лютого 2020 року по всій Україні було днем перевірки здатності лікувальних закладів вторинного і третинного рівня до роботи з НСЗУ.

«Я можу з упевненістю констатувати, що Вінниччина є однією з найкраще підготовлених областей України до переходу на прямі договірні відносини з НСЗУ», – зазначив Владислав Скальський.

Окрім того, Владислав Скальський повідомив, що сьогодні відбулась всеукраїнська селекторна нарада під головуванням Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука, під час якої також порушили низку важливих питання розвитку галузі охорони здоров’я. 

«На порядку денному галузі охорони здоров’я нашої держави сьогодні стоїть термінова проблема. Це ситуація з коронавірусом у світі та готовність України до протистояння епідемії в разі необхідності. Ми провели декілька засідань спеціальної комісії. Напрацьований обласний план дій у разі, якщо короновірус таки виявлять у нашій державі», – підкреслив керівник регіону.