25 лютого в м. Вінниця відбувся регіональний семінар-презентація Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%», організований обласною державною адміністрацією спільно з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та Фондом розвитку підприємництва для підприємницьких кіл Вінниччини.

У вітальному слові до учасників семінару голова обласної державної адміністрації Владислав Скальський зазначив, що досить тривалий час  основним аргументом, до якого апелювали представники малого і середнього підприємництва, була відсутність доступних кредитних ресурсів.

«Важливо практичними діями доводити, що держава готова впроваджувати програми, які дозволяють малому підприємництву збільшувати ресурс на розвиток бізнесу та збільшення робочих місць. Вінниччина лідирує за виданими і підтвердженими кредитами в рамках даної програми. Підприємці регіону одними із перших скористалися можливістю отримати кредит за пільговою ставкою від держави. Знаково, що перший такий кредит отримав саме вінничанин.Загалом,підприємці Вінниччини вже подали заявок на понад 155 млн гривень фінансування за даною програмою. Це - друге місце в Україні», – повідомив керівник регіону.

Голова облдержадміністрації впевнений, що одержані кредити дозволять масштабувати підприємницьку діяльність, відтак, збільшивши податкові надходження до місцевого бюджету. Адже головна місія програми – створити прямий зв’язок між бізнесом кожного окремого підприємця і розвитком території, де  він працює.

«Детінізація економіки – те, що необхідно сьогодні здійснити на державному рівні.Вінниччина має значний потенціал в цьому контексті. Окрім того, важливо ефективно використовувати всі ті ресурси, які готова надати держава.Єдиний податок наповнює бюджет  тієї громади, на території якої працює підприємець. Він ілюструє пряме поєднання інтересів громади, держави і підприємця.Зі свого боку, можу запевнити, що обласна державна адміністрація готова надавати інформаційну підтримку успішним історіям такого кредитування, які можуть слугувати гарним прикладом для наслідування. Наразі Вінниччина лідирує за масштабами підприємницької ініціативи в розрізі нової кредитної програми для малого бізнесу. Окрім того, це активний регіон, який має значний потенціал до збільшення частки наповнення місцевих бюджетів.З огляду на європейську практику, мале підприємництво часто є основним бюджетоутворюючим прошарком бізнесу, в нашій державі поки що це не так. Основне завдання наразі – це збільшення сегменту малого підприємництва в внутрішньоваловому продукті нашої держави, який наразі в економіці країнискладає близько 20%», – зазначив Владислав Скальський під час брифінгу для представників ЗМІ регіону.

Модератором брифінгу виступила директор  Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Світлана Василюк.

Звертаючись до журналістів, директор Офісу адміністрування проєктів міжнародного фінансового співробітництва Мінфіну України, під керівництвом якого функціонує Фонд розвитку підприємництва, Руслан Гашев зазначив, що дана програма має стати історією відповідального кредитування, коли чотири  зацікавлених сторони цієї програми – держава, платники податків, підприємці і банки – вносять певну частину відповідальності за успіх програми загалом. Він пояснив, що мета програми – зростання офіційної зайнятості та оновлення основних фондів.

«Саме тому ми не кредитуємо обігові кошти. Вважаємо, що дана програма спонукатиме до трансформації всієї економіки держави в бік приватного підприємництва»,  – зазначив він.

Як зауважив директор Офісу розвитку малого та середнього підприємництва при Мінекономіки України Андрій Слабінський, 5-7-9 – це комплексна ініціатива Уряду. Ще одне важливе завдання Прем’єр-міністра в цьому контексті – не оминути увагою жодного підприємця, чи особу, яка бажає відкрити власну справу, надавши всю необхідну  інформаційну чи організаційну підтримку.

«Як це працює? Новою цільовою аудиторією програми є підприємці-початківці. Відтак, Офісом розвитку малого та середнього підприємництва при Мінекономіки України спільно з міжнародними партнерами розроблено навчальну комплексну програму консультаційно-тренінгової підтримки підприємців, аби вони могли набути необхідні навички з підготовки розробки бізнесплану. Відтак, підприємці матимуть більше впевненості, звертаючись в банк за отриманням необхідного ресурсу для старту власної справи.Офіс підготував простий алгоритм із трьох кроків, завдяки якому кожен зможе перевірити себе на відповідність критеріям програми. Навіть якщо сьогодні ви не відповідаєте цим  критеріям, то зможете одержати інформацію про інші можливості грантової і навчальної підтримки,слідкувати за найближчими інформаційними програмами. Оскільки кредитна програма буде діяти наступні п’ять років, шанси скористатися нею є у кожного», – зазначив Андрій Слабінський.