Голова облдержадміністрації Владислав Скальський  перевірив сьогодні  готовність інфекційного відділення 1-ї міської лікарні м. Вінниці до роботи в умовах виявлення хворих на коронавірус.

Очільник області перевірив оснащення боксів для лікування хворих з особливо небезпечними інфекціями та поспілкувався з медичним персоналом відділення.

Відділення ізольоване, боксовані палати мають окремий вхід для хворих та для медичного персоналу  .Санвузол у кожному боксі оснащений окремою системою дезінфекції і не пов'язаний із загальною каналізацією. На прохання голови ОДА, медики продемонстрували повну «екіпіровку» лікаря для роботи  з хворими на коронавірусну, або іншу небезпечну інфекцію. У багатошаровому захисному костюмі (до слова – українського виробництва) лікар чи медична сестра може працювати близько трьох годин. На даний час захисних костюмів у відділенні є  достатня кількість.

Безпосередньо у відділенні, коментар для ЗМІ надала головний інфекціоніст області, професор, завідуюча кафедрою інфекційних хвороб ВНМУ Лариса Мороз : «Більше 80 тисяч людей у світі захворіли на коронавірус, переважна більшість – у Китаї, інші 2 великих осередка – Південня Корея та Італія. У світі ще не знають досконально як боротись з цією інфекцією, тож небезпека пандемії все-таки існує, але важливо знати,що летальність даного захворювання приблизно 2,5 %. Якщо співставити коронавірус  з лихоманкою Ебола, де летальність становить більше 60 %, то, він забрав менше людських життів».

Головний інфекціоніст області звернула увагу на віковий склад тих, хто захворів на коронавірус  -  серед них майже немає дітей, уразливими групами вважаються населення  похилого віку та люди з ослабленим імунітетом. Саме тому  в області посилені міри епідбезпеки будуть вводитись у тих закладах Вінниччини, де знаходяться вразливі групи  людей: онкодиспансер, гемодіалізні відділення, госпіталь інвалідів тощо.

 Лариса Мороз зазначила, що вірус не є стійким у зовнішньому середовищі, він гине при високих температурах (більше 50 градусів); на поверхнях може триматись до двох тижнів і навіть до місяця, поступово втрачаючи вірулентність, проте  повністю знезаражується дезінфікуючими засобами.

За словами Лариси Мороз , лікарі, які працюють у інфекційному відділенні – не тільки у Вінниці, але й у всіх районних центрах, де є інфекційні бокси,  прослухали курс  підготовки для роботи з особливо небезпечними інфекціями та щорічно проходять  відповідне навчання. Загалом в лікарнях області є 89 боксованих палат, де можуть перебувати хворі .

«Фахівці у нас досвідчені, необхідним  максимумом  медикаментів  на випадок розвитку атипової пневмонії  відділення забезпечені. Причин для паніки  не існує»,- зауважила фахівець.

Спілкуючись із журналістами. Голова ОДА Владислав Скальський наголосив, що вся необхідна інформація, яку потрібно знати пересічним громадянам,  в доступній формі є на сайтах МОЗу та Центру громадського здоров’я, де алгоритми дій наведені в дуже простій інфографіці.

«Хочу навести ще одну дуже важливу цифру – кількість підтверджено одужавших від корона вірусу: це вже майже 25 тисяч людей. Тобто, цей вірус є ще одним,  не найбільш небезпечним штамом, який отримав надзвичайну швидкість розповсюдження саме в Китаї,де щільність населення дуже висока»,- зауважив очільник області.

Стосовно готовності  медичних закладів Вінницької області, Владислав Скальський зазначив : « Інфекційне відділення 1-ї міської лікарні м. Вінниці, яке ми  сьогодні оглянули територіально найближче, але у такому ж режимі працюють зараз усі  районні інфекційні відділення, де є бокси. Ми готові  до ефективної роботи, персонал відділень має все необхідне для індивідуальної безпеки».

Голова  облдержадміністрації також повідомив,що Могилів – Подільський прикордонний загін сьогодні забезпечений пірометрами (приладами для безконтактного вимірювання температури) для 100% контролю температури у всіх точках перетину кордону людьми. В разі виявлення на кордоні хворої людини, одразу викликається спеціалізована бригада екстреної медичної допомоги, яка доставлятиме таких пацієнтів в інфекційні відділення визначених госпітальних баз по всій Вінницькій області.