26 лютого під головуванням заступника Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка відбулась всеукраїнська селекторна нарада з керівниками обласних державних адміністрацій.

Вінниччину на нараді представляв голова ОДА Владислав Скальський.

У студії селекторного зв’язку облдержадміністрації були присутні: перший заступник голови ОДА Сергій Здітовецький, заступниця голови ОДА Наталя Заболотна, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації та профільних служб області.

Ключова тема обговорення – запобігання занесенню і поширенню на території України коронавірусу, а також виконання усіх необхідних дій у рамках Національного плану протиепідемічних заходів реагування на поширення вірусу.

«В Україні продовжується проведення температурного скринінгу на пунктах пропуску. – зазначив Віктор Ляшко. – На сьогодні підготовлено близько 12 тисяч ліжок в інфекційних стаціонарах, а також близько 2,5 тис. інфекційних боксів. Можна бути впевненими у тому, що ми маємо можливість ізолювати перші випадки коронавірусної інфекції у разі їх виникнення».

За офіційною інформацією, на сьогодні в Україні не зафіксовано жодного випадку захворювання на коронавірус.

Під час селекторної наради також акцентували увагу на проведенні усіх необхідних заходів в рамках Національного плану протиепідемічних заходів реагування на поширення вірусу.

Зауважимо, що наразі у Вінницькій області відпрацьовані всі алгоритми дій на випадок підозри захворювання на коронавірус. Вінницький лабораторний центр має можливість діагностувати грип різних типів, аденовіруси та збудники, які на сьогодні циркулюють серед населення області.

17 лютого 2020 року на позачерговому засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій затверджено персональний склад обласного оперативного штабу з питань запобігання занесенню та поширенню на території Вінницької області гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV.

Крім цього, на 2020 рік ухвалено регіональний план протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню та поширенню в області гострої респіраторної хвороби, спричиненої зазначеним вірусом.

На Вінниччині визначено перелік закладів охорони здоров’я для розгортання госпітальної бази з метою надання медичної допомоги особам, які відповідають визначенню випадку. 

Також до роботи готові спеціальні епідбригади, які, у випадку виявлення захворювання, працюватимуть в осередках його спалаху. В разі необхідності також працюватимуть і дезінфекційні бригади, що проводитимуть санітарну обробку транспортних засобів.

По закладах охорони здоров’я області та ДУ «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України» проведено оцінку забезпеченості засобами індивідуального захисту, розрахунок потреби та витратних матеріалів надіслано до Центру громадського здоров`я МОЗ України.

Крім цього, спільним наказом Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації та ДУ «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України» затверджено «Оперативний план реагування на випадок занесення на територію Вінницької області коронавірусної хвороби 2019 (СОVID-2019).

Сьогодні, 26 лютого, на позачерговому засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визначено механізм проведення температурного скринінгу осіб, що прибувають на територію Вінницької області, їх візуального огляду та опитування.

У 6 міждержавних пунктах пропуску, розташованих на території області, температурний скринінг, візуальний огляд та опитування осіб, що прибувають до України, здійснюється прикордонниками Могилів-Подільського прикордонного загону.

В міжнародному аеропорту «Вінниця» до візуального огляду, опитування та температурного скринінгу, в разі необхідності, будуть залучати фахівців ДУ «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України» та спеціалізованих інфекційних бригад Департаменту охорони здоров`я облдержадміністрації.

Крім цього, Департаментом охорони здоров`я облдержадміністрації спільно з ДУ «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України» проведенні навчання працівників інфекційних лікарень екстреної медичної допомоги обласного лабораторного центру з питань використання ЗІС, діагностики та лікування гострої респіраторної хвороби СОVID-2019.

Питання стану готовності профілактичних протиепідемічних заходів щодо попередження завезення та розповсюдження на території області гострої респіраторної хвороби СОVID-2019 знаходиться на постійному контролі обласної державної адміністрації.