На сьогодні в Україні не зафіксовано жодного випадку коронавірусу, але Уряд готовий до будь-якого сценарію. Всі служби держави знаходяться у підвищеній готовності. Про це під час брифінгу сказав Прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

«Уряд вжив всіх необхідних заходів, щоб у разі потрапляння інфекції, вона відразу була локалізована, і людям була надана необхідна допомога.  Задача Уряду на сьогодні — не допустити потрапляння коронавірусу на територію України», — сказав Олексій Гончарук. 

З восьмої ранку на всіх найбільших прикордонних пунктах пропуску та в найбільших аеропортах перевіряють температуру тіла у всіх людей, які виїжджатимуть на територію України.  

Мова йде про сім основних автомобільних пунктів пропуску та три залізничних через державний кордон авто з Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії та вісім найбільших аеропортів: «Львів», «Чернівці», «Бориспіль», «Жуляни», «Одеса», «Харків», «Дніпро» та «Запоріжжя». 

На кожному пункті пропуску працює епідеміолог, забезпечений всіма необхідними засобами епідеміологічного захисту: комплектами ізолюючих комбінезонів, захисними окулярами та безконтактними термометрами. А також на кожному пункті працює карета швидкої допомоги. 

Олексій Гончарук також зазначив, що Уряд щодня підсилює систему, яка запобігає проникненню в Україну цього захворювання. З цією метою Уряд сьогодні призначив Головним санітарно-епідеміологічним лікарем країни Віктора Ляшка, заступника Міністра охорони здоров’я. 

«Відсьогодні Віктор Ляшко буде безпосередньо комунікувати і координувати дії органів державної влади і всіх служб, аби максимально якісно організувати роботу для запобігання потрапляння на територію країни цієї інфекції», — пояснив Прем’єр-міністр. 

Посада Головного санлікаря країни дозволяє вводити карантин у разі ввезення коронавірусу на територію України, а також запроваджувати контрольні протиепідеміологічні заходи. 

За словами Головного санітарно-епідеміологічного лікаря Віктора Ляшка, вже відомі перші результати дослідження зразків, які взяті у людей, що перебувають у Санжарах. Вони негативні. Ранковий медичний огляд не зафіксував ні в кого підвищення температури.

«Ми розпочали зі вчорашнього дня і сьогодні з 8-ї ранку продовжуємо в пунктах перетину державного кордону з Євросоюзом перевіряти стан здоров’я всіх людей. Прикордонники працюють разом з епідеміологами, вони проводять температурний скринінг і, у разі виявлення підозри на інфікування, люди будуть доставлені в інфекційні лікарні на швидких допомогах, які чергують в семи найбільших пунктах пропуску. Після цього їм проведуть додаткові обстеження для прийняття відповідного рішення», — зазначив Віктор Ляшко.

Він додав, що сьогодні МОЗ затвердило новий стандарт надання медичної допомоги при коронавірусній інфекції, запровадивши новий алгоритм.