5 березня, голова обласної державної адміністрації Владислав Скальський провів зустріч з новопризначеними головами чотирьох районних державних адміністрацій.

Так, відповідно до розпоряджень Президента України головою  Бершадської РДА призначено  Валентина Русначенка, Калинівської -  Олександра  Дмитрука Крижопільської  - Володимира Скалія  та  Липовецької  - Тараса Олексюка.

 Під час зустрічі Владислав Скальський вручив символічні подарунки –футболки з тематичним логотипом як символ приєднання до команди Вінниччини.  

 «Кожен з вас працює задля розвитку нашої області. Вінниччина заслуговує на те, аби займати лідируючи позиції в державі за якісними показниками в усіх сферах діяльності», - саме з цих слів розпочав свою бесіду очільник області.

Під час першої зустрічі з новопризначеними керівниками районів,  голова облдержадміністрації  окреслив  основні пріоритети та напрямки діяльності. Зокрема він зауважив: «Місцева державна адміністрація представляє центральну владу на відповідній території. Вона одночасно і збирає думки людей,  і проблемні питання, але і є головним інструментом для їх вирішення. Звичайно, зі свого боку, я буду надавати усіляку підтримку задля того, щоб ці питання вирішувались якомога швидше і  ефективніше», - зауважив Владислав Скальський.

Визначаючи головні акценти в діяльності керівників РДА, очільник області звернув увагу на завершенні реформи децентралізації. «У даному питанні закликаю керуватися інтересами людей, максимально можливою спроможністю тих громад, які повинні бути утворені, якщо вони ще не утворені і, звичайно,  – державницьке розуміння та державницький підхід. Україна повинна бути вкрита максимально спроможними громадами, які матимуть  достатній фінансовий ресурс, компетентність для виконання повноважень, які в майбутньому перейдуть на базовий рівень територіальної одиниці держави  - об’єднаної територіальної громади».

Також увагу новопризначених керівників РДА Владислав Скальський звернув на належну увагу до наповнення  районного бюджету, ліквідацію  тіньової економіки.

Щодо ремонту доріг місцевого значення, то очільник області відмітив:  «Цього року на ремонт місцевих доріг  область отримала  з Державного дорожнього фонду максимальну історичну  суму  субвенції  - 1 млрд  262 млн грн.  Звичайно, ми не можемо в районах зробити всі дороги, тому що в межах Вінницької області ми маємо 7,5 тис. км доріг місцевого значення. І це найбільша протяжність такого типу в Україні, але важливо, щоб ви контролювали, аби державні кошти, виділені на ремонт доріг, використовувались чесно, прозоро і якісно».  

Окремо очільник області зупинився на реалізації реформи охорони здоров’я та освіти. Щодо медичної галузі, то керівник області зазначив: «Зараз настала черга реформування вторинної ланки медицини. Є багато аспектів, на які слід звернути увагу. Починаючи від фінансового здоров’я кожного автоматизованого закладу охорони здоров’я і закінчуючи мережею опорних лікарень інтенсивного лікування. Будемо працювати разом, будемо контролювати те, яким чином районні лікарні готові до існування в нових умовах. З першого   квітня ми повинні розпочати роботу згідно прямих контрактів , укладених між автономізованими лікарнями і Національною службою здоров’я. В центрі цієї реформи  - надання якісної  медичної послуги пацієнту. Куди прийде пацієнт – там будуть гроші від Національної служби здоров’я за надану якісно медичну послугу. В цьому є філософія реформи».

Щодо опорних освітніх закладів, то Владислав Скальський зазначив,  «Формування мережі закладів освіти – надважливе завдання. У рамках процесу децентралізації та створення ОТГ є бачення,  згідно якого ми повинні якомога швидше сформувати мережу опорних закладів, які відповідатимуть існуючим критеріям. Ці опорні заклади повинні бути концентрацією інвестицій як держави, так і органів місцевого самоврядування задля забезпечення якісного освітнього процесу. Обов’язкова умова в освітніх закладах – це  якісний і швидкий  інтернет.  Неможливо дати якісну освіту, коли один вчитель читає декілька предметів, або коли в класі 1-2 учні. Тільки опорна школа -  це запорука того, що результати ЗНО наших учнів будуть системно зростати і наші роботодавці матимуть якісний трудовий ресурс. Це також питання інвестиційної привабливості території».

Підсумовуючи зустріч, Владислав Скальський дав доручення кожному очільнику РДА  протягом 1-2 місяців представити карту пріоритетів розвитку територій, визначити основні проблемні питання та шляхи їх вирішення.